K obnově krásy Clam-Gallasova paláce přispěla i rekonstrukce dřevěných podlah

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Clam-Gallasův palác, známý též jako Clam-Gallasovský, je barokní stavbou na Starém Městě
pražském. Stojí na tzv. Královské cestě a významný je nejen svojí polohou, ale také jedním z nejlépe
dochovaných interiérů své doby názorně prezentujících tehdejší bydlení české šlechty. Od roku
1993 je palác ve vlastnictví hlavního města Prahy, který byl také investorem právě dokončené
rekonstrukce zahrnující i výměnu původních dřevěných podlah za repliky vycházející z jejich vzorů.
Prostory by měly být využívány k pořádání výstav.

Čtyři roky trvající rekonstrukce paláce realizovaná generálním dodavatelem Subterra, a.s., obnášela rovněž kompletní rekonstrukci podlah v paláci, na které se coby poddodavatel podílela i třešťská společnost Dřevovýroba Podzimek s.r.o.

Dodávka obsahovala výměnu dvou typů podlah: 150 m2 dubových vlysů parket o rozměru 22 x 70 x 400 mm a 380 m2 vídeňských čtverců, při jejichž výrobě byl podkladem původní vzor zastoupený v budově. Nicméně oproti původní kombinaci dubového kříže s borovicí či dubem bylo využito dubu v kříži s výplní z jasanu. Pro výrobu celomasivní podlahy bylo zvoleno dřevo výběrové kvality vyhovující všem požadavkům s ohledem na zachování historické hodnoty objektu.

Zvláštností realizace v Clam-Gallasově paláci je zachování původní hrubé podlahy dle požadavků památkové péče. Do ní byly nově instalovány plechové kabelové žlaby a pak na ni byla umístěna zpevňující vrstva. Suchý záklop z původních fošen a masivních polštářů tak byl doplněn zátěžovými překližkami pro překlenutí žlabů a tesařské vyspravení původní konstrukce. Následovala vrstva slepených a přišroubovaných 15 mm silných OSB desek pro finální zpevnění a poté celoplošné lepení nášlapné vrstvy. K tomuto způsobu pokládky bylo využito lepidlo UZIN MK 95. Finální povrchovou úpravu zajistil tvrdý voskový olej zvýrazňující barvu a strukturu, obvody místností byly olištovány dubovými profilovanými lištami.

Přečtěte si:  Fládrování - iluze dřeva malbou

Nová podlaha musela být navíc umně napojena na původní nášlapnou vrstvu v okolí dochovaných kachlových kamen stojících na dřevěné podlaze, která nebylo možné demontovat. Původní konstrukce podlahy včetně nášlapné vrstvy tak pod nimi zůstala zachována.

Věrně provedené historizující repliky masivních dřevěných podlah dotvářejí celkový dojem z interiéru, který nové návštěvníky paláce oslní svou uměleckou hodnotou a působivou barokní architekturou.


Z historie Clam-Gallasova paláce

Palác tvořící blok na nároží Mariánského náměstí a Husovy ulice vyrostl v 17. století na místě původního domu přestavěného roku 1351 pro moravského markraběte Jana Jindřicha, bratra císaře Karla IV. Původním vlastníkem byla rodina Kinských, které ho však po zavraždění Viléma Kinského v roce 1634 císař zkonfiskoval a následně daroval generálu Matyáši Gallasovi de Campo. Právě jeho zásluhou došlo k úpravě paláce v barokním slohu, čemuž předcházelo přikoupení několika sousedních domů. Výsledkem stavby z let 1690–1719 je trojkřídlý barokní palác. Vnitřní výzdoba byla dokončována až v průběhu 18. století. Rodina v 19. století palác pronajímala jiným uživatelům z důvodu svého pobytu ve Vídni a po roce 1918 v něm bylo umístěno Ministerstvo financí Československé republiky.


www.drevovyroba-podzimek.cz
Foto: Z. Helfert

Share.

About Author

Comments are closed.