Pepa Voborník: s korkem jsme kámoši aneb co jste možná nevěděli o korku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Asi u nás není větší nadšenec do korkových podlahovin než Josef Voborník, který letos počítá už třicet let v podlahářském řemesle a korek ho provází od samého začátku. V rozhovoru prozrazuje mnoho zajímavostí, které jste možná o korku ani nevěděli.

Pepo, co korek, podlahy a ty?
Jedním slovem: kámoši. Ale než se prokoušeme ke korkovým podlahám, kam se mohou položit a jak, budu rád, když si čtenáři rozšíří povědomí o této tak výjimečné surovině, jakou korková kůra je. Její vlastnosti jsou opravdu výjimečné a doposud není možné je s jakoukoliv jinou surovinou srovnat. Již po tisíce let lidé znají korkový dub a jeho přednosti. Vědci jej mapují v Číně a Egyptě již přes 2200 let. Vyráběly se z něj rybářské bóje a již tehdy s ním lidé zateplovali obydlí.

Říká se, že kdo má doma na podlaze dobře udělaný korek, těžko hledá krytinu stejných parametrů. Je to pravda?
Správně, dobře udělaný korek. To je zásadní a tam to začíná. Protože celý proces trvá dlouho. Není to nic umělého, co se vyrobí z ropy na technologicky náročné lince během pár minut. Korek je přírodní materiál. Než se dostane na podlahu, musí zdolat několik let, než se může začít zpracovávat. Patří mezi obnovitelné zdroje, ekologické, s minimální uhlíkovou stopou. S jeho užíváním si zákazník pořizuje do svého domova zdraví a pohodu.
Měl jsem příležitost být několikrát v Portugalsku na loupání korku a vidět jeho zpracování. Když se mi pak dostala do ruky korková podlaha, začal jsem ji vnímat jinak, v souladu s přírodou a neskutečnou porcí péče a práce.

Jak se korková kůra sklízí a jakou má strom životnost?
První sklizeň korkové kůry může začít po 25 letech. Ale to ještě není ta kvalitní kůra. Je to panenská sklizeň a ta se používá především na dekorace, drť a příměs do mnoha produktů. Kvalitní je až třetí sklizeň. Sklízí se v cyklech po 9 až 12 letech po dosažení požadované tloušťky. Strom se dožívá 250 až 300, výjimečně 500 let. Největší korkový strom je vysoký 16,2 m. Jeho koruna s listím má průměr 30 m.

Loupání kůry stromu nevadí?
Korkový dub to naopak vyžaduje. Vidět loupání korku je zážitek, ale je těžké si ho zkusit. Oháníte se na plantáži speciální mačetou ve čtyřiceti stupních. Můžete se podívat načtením QR kódu na konci článku.

Stromy jsou prý dokonce chráněné…
Korkový dub je chráněn zákonem od roku 1209. Pokud ho máte na pozemku, nesmíte ho pokácet a musíte se o něj patřičně starat. V roce 2011 byl v Portugalsku prohlášen za „národní strom“. To vyplývá z jeho důležité funkce v ochraně půdy i regulaci hydrologického cyklu. A je vynikající v pohlcování uhlíku, který přeměňuje na kyslík. Je výkonnější než běžné stromy. Kysličník uhličitý, který vyprodukuje ročně 10 milionů aut, korkové stromy přemění v kyslík potřebný pro život na Zemi.

Přečtěte si:  Wild Beauty – nové reaktivní barvy

Kde všude se korek kromě podlah používá?
Korek se používá v letectví, dokonce v technologiích pro vesmírné lety, stavebnictví, námořním průmyslu, pro sportovní vybavení, vodní sporty, vinařství, automobilový průmyslu, design, na výrobu dekorací…

Co všechno lze z korku vyrobit?
Není to jen o korkových zátkách, nástěnkách a prostírání, které se lidem vybaví nejčastěji, ale také to jsou módní doplňky, těsnění, dilatace, boty, čepice a samozřejmě podložky pod podlahy a podlahy v mnoha variantách.

Jaké mají korkové podlahy výhody a nevýhody?
Jsou ekologicky šetrné, obnovitelné, teplé na dotek, příjemné při chůzi a stání, odolávají skvrnám a prachu, snadno se udržují, většina se může renovovat, snižují hluk a ozvěnu v místnosti, při chůzi pohlcují bodové zatížení, přizpůsobují se tlaku a obnovují svůj původní tvar, dají se barevně upravovat, mořit, lakovat, olejovat. A nevýhodou může být pro někoho blednutí povrchu tam, kde dopadá UV záření. Což je vlastnost a nikoliv vada. Já bych to spíše bral jako důkaz toho, že jde o přírodní materiál, a vůbec mi to nevadí, protože tuto jedinou věc zastíní výše vyjmenované výhody, kterých je nespočet.

1. Malý dorážeč na krátké strany plovoucích podlah. 2. Ostrá špachtle Janser s výměnnými břity. 3. Pevný úhelník lepší kvality. 4. Střední dorážeč na krátké strany plovoucích podlah. 5. Malé páčidlo na podlahy. 6. Tužky s barevnými tuhami. 7. Malý přítlačný váleček s rukojetí Janser. 8. Malé rázové kladívko Hultafors 550 g. 9. Malé ocelové pravítko. 10. Svinovací metr Hultafors 5 m. 11. Stavitelný pokosník. 12. Posuvný úhelník. 13. Pracovní rukavice Snickers. 14. Kopírovací tužka ADP2 Tracer. 15. Kožené nákoleníky Janser. 16. Sada podlahářských nožů Janser.

Pepo, kam bys korkovou podlahu ty osobně položil?
Jednodušší by bylo vyjmenovat, kam bych ji nepoložil. Asi by to byla garáž, sauna a exteriér. A kam se korková podlaha hodí? Například ideální a pohodlná je v kuchyni. Tam se bavíme o komfortu i funkčnosti. Člověk stojí u kuchyňské linky, pohybuje se hlavně do stran, přenáší se váha na kyčle, kolenní a kotníkové klouby a také záda. To může vést až k bolestem hlavy, což není nic příjemného. Jak žena doma řekne, že ji bolí hlava, nevěstí to nic dobrého. Prostě pohyb na přiměřeně měkké podlaze je pro naše zdraví příjemnější a zdravější. Na tvrdé to lze suplovat vhodnou obuví, ale když jsem v botách víc než půl dne, doma si chci dopřát volnost. A kdo má korkovou podlahu, může si ten komfort být bos dopřát.
Dále může být korková podlaha v obývacím pokoji. Také v ložnici, i když tam bych spíš doporučil, pro někoho asi překvapivě, koberec napnutý na podložce. Akustika je utlumená, na koberci se nevíří prach jako na hladkých podlahách, když se spí při otevřeném okně. A to ranní vstávání, když dáte nohy na podlahu a zaboří se do měkkého koberce, je fajn pocit.
V dětském pokoji je to pecka pro děti hrající si na zemi. Netlačí je klouby, když klečí nebo sedí na podlaze – asi zná každý, jak je nepříjemné, když je podlaha tvrdá a studená. To se na korku nestane. Děti ho milují, je teplý, příjemný, měkký na dotek, přitom se dá lehce vysát a setřít. Další místo je koupelna. Designově se díky povrchové úpravě dá vymyslet téměř cokoliv. Korek může vypadat i jako keramická dlažba nebo litá podlaha, která ale bude mít vlastnosti a parametry korku. A co víc si přát, než když vylezu z vany či sprchy a šlápnu bosou nohou na příjemnou a celoročně teplou měkkou podlahu, aniž bych pod ní musel topit, nebo si tam dávat nepraktické předložky, které jsou pak vlhké.

Přečtěte si:  Domotex 2020

Ty o těch korkových podlahách mluvíš jako z vlastní zkušenosti. Máte je doma?
Ano, korkové podlahy máme i doma. Jsou v dětským pokoji, koupelně, kuchyni a také v ložnici. I když tam mě to láká udělat změnu a napnout tam na napínací lišty koberec na podložku. Protože koberec na podložce máme na schodišti a v předsíni. Chůze po něm je příjemná. V obýváku pak máme dřevěnou podlahu. Budeme předělávat jednu koupelnu a je otázkou, co tam dám za podlahu, ale keramika to určitě nebude.

Když bude chtít zákazník položit korkovou podlahu, co potřebuje?
K tomu stačí jedna věc: musí to prostě chtít. A pak se dají věci do pohybu. Samozřejmě pak bude potřebovat podlaháře, který korkovým podlahám rozumí. Zvláště pokud se budeme bavit o přírodním masivním korku. Ten mám nejraději pro jeho vlastnosti a životnost, která je nejdelší. Samozřejmě jsou korkové podlahy na nosné desce, kompozitu, kde jsou vyfrézované zámky a jejich pokládka je stejná jako jakékoliv plovoucí podlahy. Ale položit masivní korkovou podlahu celoplošně přilepenou, to už nezvládne každý. Dokonce i většina podlahářů se tomu vyhýbá. Dílce nejsou 100% přesné, proto je jejich pokládka náročná a je o zručnosti řemeslníka.
Na pokládku korkové podlahy si vystačíme s běžným nářadím, které používáme k pokládce klasických podlah. I příprava podkladu je stejná jako pod PVC. Masivní korková podlaha se lakuje anebo olejuje stejně jako dřevo. Pokud jde o pokládku korkové podlahy na plovoucí způsob, kdy je korek přilepen na nosném jádru s vyfrézovaným zámkem, není se čeho obávat. Pokládka je snadná a pro běžného podlaháře denní chleba. Ovšem pokud chce zákazník masivní korkovou podlahu, která se musí celoplošně lepit, tam už by lidi měli přesně vědět, kdo jim to dělá, zda má s danou podlahou zkušenosti a nejde se to k nim učit. To by nemuselo dopadnout dobře.

Vypadá to, že jsou korkové podlahy velmi dobrá volba. Ale mám pocit, že o nich není moc slyšet. Čím si to vysvětluješ?
Myslím, že to je dobou, trendem, marketingem a pak také tím, jak šikovní řemeslníci, obchodně zdatní a zruční, jsou momentálně k dispozici. Jsou všelijaké módní trendové vlny. Někteří se jimi řídí záměrně, jiní nevědomky, ale pořád je to jen trend. Pak jsou podlahy, které vydrží napříč všemi módními vlnami. Vydrží v dobré kondici více než 100 let, což se o umělých podlahách říci myslím nedá.
Bohužel se stává, že se do pokládky těchto podlah pouští nezkušení podlaháři, kteří přírodní podlahy nikdy nepokládali, nebrousili a nezvládnou udělat dobře povrchovou úpravu a zkouší si to až u zákazníka. To korku udělá špatné jméno. Přitom korková podlaha nemůže za to, že ji položil někdo, kdo to neumí.
Přírodní materiály, jako je korek, a můžeme sem počítat i linoleum a hlavně masivní dřevo, se řadí mezi zdravé generační podlahy se spoustou výhod a minimem nevýhod. Je to prostě příroda. Zvláštní je, že svět se ohání ekologií, udržitelnou energií, zdravým prostředím, chce být zelenější než tráva, a na druhou stranu bez mrknutí oka chrlí miliony umělých produktů včetně podlah výrobou z PET lahví, ropy apod. Tomu moc nerozumím. Jsou komerční místa, kde se více hodí jiné druhy podlah, ale my se tu bavíme o našich domovech a tleskám lidem, kteří si tu přírodu nastěhují domů v podobě přírodních podlah místo jakýchkoliv umělých.
A že korek, linoleum, dřevo nevydrží? Tak o tom jsme se bavili. Buď to někdo špatně udělá, anebo se o to někdo špatně stará. Korek i dřevo máme doma dvaadvacet let. Rodiče mají korek více než dvacet osm let. Letos 8. srpna oslavím 30 let u podlahařiny a za tu dobu jsme položili masivní korkové podlahy za více než 12 milionů korun. Kdo si jednou nechá udělat dobře korkovou podlahu a pocítí její výhody, jen těžko ji bude měnit za jinou. Mění se pouze ta, která nebyla udělaná dobře.

Přečtěte si:  Rozšíření řady UNIDRAIN® 1004

Na začátku jsi říkal, že korek se dostal až do vesmíru. Jak jsi to myslel?
NASA použila na špici raketoplánu korek, který byl součástí tepelného štítu, a ten chránil posádku při vstupu do atmosféry před extrémními teplotami. Korek se dá upravovat na mnoho způsobů.

Jsou tedy korkové podlahy vhodné na podlahové topení?
Na podlahové topení jsou úplně úžasné. Jednak jsou teplé samy o sobě, a když se do nich topí, pocit tepla se násobí. Kdy doma zapínáme topení? No, když začíná být zima, a ta většinou přijde od nohou. Tím, že máme teplou podlahu, zapínáme topení podstatně později a vypínáme dříve, je to i moje zkušenost. Korek je izolant, dřevo je izolant. To slýchám často. A je to pravda. Otázka ale je, od kolika milimetrů. Například na podlahové topení dáváme i masivní dřevěné podlahy a dle měření termokamerou a výpočtu nákladů na topení se to nijak neliší od jiných podlah. Masivní korkové podlahy v tloušťce 4, 6, 8 mm jsou vhodné i na podlahové topení. Ve variantě dílcových podlah na HDF a kompozitu dokonce i do 11 mm. Protože na těchto podlahách je korku okolo 2–4 mm celkem. Masivní korek dokonce vydrží a snese mnohem větší teploty než klasický lepený nebo zámkový vinyl. Tudíž se dobře hodí tam, kde na podlahy dopadá teplo. Myslím tím prosklené plochy, HS portály. Podlahy z korku anebo s korkem jsou pro mě výhra a jsem rád, že mě je můj táta naučil pokládat.

Pepo, děkuji za krásný rozhovor a ať se ti v tom jubilejním třicátém roce v podlahařině daří.

Jana Komárková
Foto: archiv Josefa Voborníka
www.videopodlahy.cz

Share.

About Author

Comments are closed.