Fládrování – iluze dřeva malbou

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

VALEX decor je rodinná firma Petra Bohdaneckého, která se věnuje výrobě malířských válečků, typových i na zakázku, a nářadí pro techniku fládrování. Nástroje, které jeho firma vyrábí, Petr Bohdanecký, člen CMLT ČR, také dokonale ovládá. S námi se podělil o to, jak vytvořit a kde použít imitaci dřeva, která se využívá nejen při rekonstrukcích a restaurování, ale i v současné moderní architektuře, a to jak na dřevěné podklady, tak třeba i přímo na stěny a fasády.

Fládrovací kolíbka č. 86 vytlačená do omítky.

V úvodu bych rád zmínil, že v tomto článku naleznete, jak fládrovat levnější a rychlejší formou. Text o fládrování, které se provádí při restaurování historických památek, by zabral několik knižních publikací.

Jak a čím imitovat dřevo, mramor nebo kámen malířskou technikou

Fládrovat se dá nejen na dřevo, ale na všechny možné podklady, jako jsou například různé plasty, MDF, sololit, papír, plech, železo, sklo, dlažba. Také můžete pouze přemalovat dřevo na jiný druh, například z levného smrku na dražší dub, či z betonu či sádrokartonu vytvořit drahý kámen, mramor.

Fládrování je nenahraditelné v odvětvích, jako je lidová architektura a památky (hladký fládr), ale i současná moderní architektura, ve které jsou nejvíce žádány plastické imitace dřev a mramorů v interiéru i exteriéru, také pseudofládr (neautentický v kresbě let i barevném provedení).

Fládrování dveří bylo provedeno firmou VALEX decor na vyrobené dveře s připraveným podkladem firmy Buday & Sádek Dřevo-ateliér, s.r.o., ze Semil pro zakázku v Praze.

Fládrování pro památky provádějí zkušení odborníci, kteří tyto techniky dovedou úplně dokonale. Jelikož jsou si svého umění a výjimečnosti vědomi, předávají své zkušenosti převážně jen svým dětem nebo nejbližším spolupracovníkům. Proto je těchto odborníků v republice hrstka.

Přečtěte si:  RAKO OUTDOOR – dlaždice pro venkovní použití

Fládrování můžeme vidět jak na různých památkách, jako jsou hrady, zámky, kostely, fary, historické vily, budovy staré části Prahy, tak na schodištích, v bytech, restauracích, hospodách a hotelech po celé ČR. Fládry najdeme na dveřích, zárubních, nábytku, rámech obrazů nebo třeba jako imitace dřevěných kazetových stropů, mramorových stěn, sloupů atd. To i v takové kvalitě, že laik nerozezná nakreslené dřevo, mramor od pravého. Kolikrát i odborník chvíli váhá.

Technikou fládrování v podstatě také chráníte přírodu, protože některé povrchově zničené, ale kvalitou masivní a také vyzrálé dřevo, ze kterého jsou staré dveře či nábytek, lze touto technikou zachránit a udělat z nich nádherné, cenné skvosty. A ještě bez bourání a nepořádku.

V dnešní době jsou moderní a architekty žádané plastické vystouplé fládry – imitující kartáčované dřevo na fasádě, obtisk dřevěných fošen do betonu, mramor travertin, obtisky různých vzorů válečkem do omítek a další, možností je mnoho.

Různé fládrovací válečky.

Jak se fládruje

Imitace dřev – hladký dezén

Zjednodušený postup fládrování (zrychlená varianta pomocí válečků a kolíbek)

  • Na připravený obroušený a očištěný podklad (doporučujeme vytvořit matný povrch podkladu) naneseme řídkou fládrovací barvu přírodní mořskou houbou nebo štětcem po směru let dřeva.
  • Vytřeme fládrovacím válečkem nebo kolíbkou (vybírat můžeme třeba z 34 vzorů od VALEX decor).
  • Uhladíme jemným štětcem pro fládrování (nejlépe jezevčíkem).
  • Trenkujeme (zpevníme řídkým lakem).
  • Vrstvy můžeme opakovat pro získání větší hloubky v kresbě.
  • Zalakujeme matným nebo lesklým lakem.

Imitace dřeva – hladký dezén.

Plastické imitace dřev

Přečtěte si:  Víte, co je shou-sugi-ban? Tradiční japonská technika našla uplatnění v českých horách

V interiéru i v exteriéru (fasáda) je možné provést imitace kartáčovaného dřeva nebo obtisku dřevěných fošen v betonu. V dnešní době je tato technika velmi žádaná architekty.

Zjednodušený postup

  • Na zeď naneseme sádrovou stěrku (nebo fasádní omítku).
  • Fládrovacím válečkem nebo kolíbkou vytřeme do stěrky dezén dřeva.
  • Po vytvrdnutí hmoty můžeme lazurami obarvit.

Efekt plastického designu.

Pseudofládr (neautentický v kresbě let i barevném provedení) je také v dnešní době velmi žádaný. Lze jej vytvořit v efektu hladkého nebo plastického vzoru.

Nekonečný vzor dřeva

Fládrovací váleček umožní vytvořit nekonečný vzor dřeva (např. prkno).

Práce s válečkem

  • Nasadíme válec do vidlice a při nepravidelném brzdění a současném pomalém pootáčení válečku vytíráme aplikovanou fládrovací lazuru nebo při plastickém dekoru stěrku, a tím vytvoříme imitaci dřeva.
  • Při pootočení válečku do protisměru vytvoříme tzv. elipsu v kresbě, jako vzniká u kolíbek, ale velkou výhodou je, že můžeme sami určit, kde elipsu vytvoříme.

Vytlačením do omítky válečkem č. 61 vytvoříme imitaci přírodního kamene – pískovce. Můžeme následně patinovat.

Válec č. 129 vytvořen v omítce rýhováním nebo může napodobovat kůru stromu.

Válec vytlačen do omítky z lazury.

Mramor hladký + dokreslené žilky.

Válec mramor č. 94 vytlačen
do omítky z lazury.

Vzorník

Všechny vzory fládrů může zákazník dostat ve formě válečků nebo kolíbek.

Fládrování dveří pivní lazurou, válečkem č. 86 a hřebenem č. 72 po první vrstvě.

Pro zákazníky máme k dispozici vzorník, kde si mohou prohlédnout vzory fládrů. Jsou v něm prezentovány v hrubém provedení, pro lepší představu, co vlastně vytváří váleček nebo kolíbka (podvalek). Dále je nutná závěrečná úprava, kdy štětci rozeženete, uhladíte lazuru, a tím zjemníte nebo zvýrazníte kresbu. Tak vznikne co nejpravdivější imitace dřeva. Dále je dobré si s tím trochu pohrát :-). Všechny vzory fládrů jsou v nabídce VALEX decor jak ve formě válečků, tak kolíbek.

Přečtěte si:  Tapety Omexco INFINITY, elegance v pruzích

Petr Bohdanecký
Foto: archiv VALEX decor
www.valexdecor.com
www.valex4.webnode.cz

Share.

About Author

Comments are closed.