Eukula® wood.floor.love – čištění a ošetřování dřevěných a korkových podlahovin

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dřevo je krásný kus přírody v našich obydlích a není divu, že se stále těší značné přízni také jako podlahový materiál, ať už ve formě klasických parket nebo jiných dvouvrstvých nebo třívrstvých dílců. Aby krása dřeva dlouho vydržela, musíme se ale o ně správně starat a kvalitně o ně pečovat.

Co se skrývá pod souslovím „správně se starat“

Řešíme-li problémy s údržbou povrchu dřevěných podlahovin, často se setkáváme s tím, že nejsou dodržovány základní zásady. Dřevo jako přírodní materiál reaguje na teplotu a relativní vlhkost vzduchu tak, že se při nekonstantních hodnotách smršťuje nebo roztahuje. Ideální pro stabilitu dřevěných podlah jsou teploty kolem 20 °C a relativní vlhkost vzduchu kolem 50 %. Dalším problémem, který často řešíme, je poškození povrchu pohyblivým nábytkem a kolečkovými židlemi. Při správné péči je nutné používat kvalitní nábytkové kluzáky (např. značka ScratchNoMore) a měkká kolečka typ W, která jsou určena pro tvrdé podlahoviny. Pod slovem „správně“ se starat se skrývá také používání správných produktů pro běžné denní čištění a ošetřování konkrétní povrchové úpravy.

Jaké jsou hlavní typy povrchových úprav dřevěných a korkových podlahovin

V principu rozlišujeme tyto hlavní typy povrchových úprav dřeva:

  • impregnační oleje;
  • tvrdé voskové oleje;
  • UV vytvrzované oleje;
  • laky.

Při čištění a ošetřování povrchu musíme dobře vědět, o jakou povrchovou úpravu se jedná. Jinak můžeme například postupem vhodným pro lakovaný povrch nevratně poškodit povrch ošetřený impregnačním olejem.

Impregnační oleje

Od nepaměti se k ošetření dřevěných povrchů používají rostlinné a živočišné oleje. V tomto ohledu je impregnace dřeva úzce spjata s pojmem olejování. Jednoduše řečeno je impregnační olejování obecně o tom, co zůstane ve dřevě, na rozdíl od nátěru na dřevo, který je o tom, co je na dřevě.

Pro aplikaci impregnačních olejů platí dvě zlatá pravidla
První: Dřevo musí dostat tolik oleje, o kolik si svou savostí řekne!
Druhé: Veškerý přebytek oleje musí být z povrchu dřeva bezezbytku odstraněn!

Vzhledem k tomu, že impregnační oleje díky oxidativnímu schnutí relativně pomalu tvrdnou, nehodí se téměř vůbec pro průmyslovou výrobu na linkách. Při aplikaci je nutné je nejprve nanést, nechat nasát do dřeviny a přebytek z povrchu tzv. odpadovat.

Přečtěte si:  Eukula free 442 mat - ekologický lak na dřevo a korek

Tvrdé voskové oleje

Od impregnace přejděme k vytváření vrstvy na dřevě, tj. od impregnačních olejů k olejovo-pryskyřičným lakům. Tvrdé oleje byly vyvinuty v první polovině 20. století jako laky na bázi olejové syntetické pryskyřice. Tvrdé voskové oleje mají velmi nízkou schopnost impregnovat dřevo. Jsou vrstvotvorné a díky složení se jejich vlastnosti v podstatě blíží k lakům. Staly se populární pro snadnou aplikaci – naválečkovat, nechat zaschnout a hotovo. Tyto tenkovrstvé nátěry dřevo dobře chrání před vodou a díky vrstvě na povrchu také proti mechanickému namáhání. Jejich obliba se zvyšuje také tím, že se plochy snadno čistí a udržují. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení není tedy slovo „olej“ synonymem impregnace dřeva. Protože neexistuje žádná normativní definice, prodává mnoho výrobců vrstvotvorné lakové alkydové systémy pod zastřešujícím pojmem „olej“. Z hlediska technologie nanášení se nátěr nejlépe pozná podle toho, že přebytečný materiál není po aplikaci odstraňován z povrchu a často se doporučuje také druhý nátěr, zpravidla pomocí válečku nebo štětce.

Oleje vytvrzované UV zářením

Na bázi úplně jiného chemického složení jsou také UV vytvrzované oleje. Také zde se jedná o vrstvotvorné systémy, u kterých dochází pomocí UV záření k polymerizaci. Ozářena musí být tenká vrstva na povrchu dřeva. Velmi často se jedná o tenkovrstvé laky s vysokým podílem zmatňovadel, která dávají povrchu dřeva přirozený charakter.

Laky na vodní bázi

Tato kategorie hlásá hrdě do světa „já jsem lak“ a vytváří na povrchu dřeva vrstvu, která ho chrání před mechanickým a také chemickým zatížením. Pak už záleží jen na uživateli, jakou kvalitu laku a jaký optický vzhled povrchu vybere – od lesku po ultramat nebo vzhled „surového dřeva“. Čištění lakovaných povrchů je snadné a při ošetřování musíme pouze reagovat na optický vzhled povrchu.

Přečtěte si:  Materiály ZERO pro nátěry kovových povrchů

Jak tedy na čištění a ošetřování jednotlivých povrchových úprav dřeva

Každou podlahu je potřeba nejen čistit, ale také o ni pečovat a ošetřovat ji. Rozdíl je v tom, že při čištění z povrchu něco odstraňujeme (nečistoty, rýhy od podpatků, skvrny…) a při ošetřování na povrch něco přidáváme (ošetřovací olej, ochranný nátěr…). Když se o povrch dřeva staráme, přispíváme nejen k udržení atraktivity podlahy, ale také k její funkčnosti. To samozřejmě platí nejen pro olejované podlahoviny. Obecně lze říci, že o ty lakované by se mělo pečovat aplikací tenké vrstvy ochranného nátěru, olejem impregnované krytiny by měly být zase udržovány ošetřovací impregnací. Podlahy upravené tenkou vrstvou se zřetelným zvýrazněním (tvrdé voskové oleje, mnoho UV olejů) lze zpravidla ošetřovat jak ošetřovací impregnací, tak i vrstveným ochranným nátěrem. Rozhodujícím kritériem je zvýraznění povrchu dřeva. Pokud je například povrchová úprava UV olejem se vzhledem jako surové dřevo, tak nelze použít ošetřovací impregnaci, která zvýrazňuje kresbu a barvu dřeva.

Vzhledem k tomu, že ošetřovací systémy a produkty jsou postaveny zpravidla buď na vodní bázi, nebo na bázi rozpouštědel, je nutné se rozhodnout, který systém budete používat. Pokud budete chtít přejít z jednoho systému na druhý, musí být vždy provedeno důkladné odborné hloubkové základní čištění, kterým se odstraní původní povrchové ošetření. Pak teprve je možné začít používat nový systém.

Výše uvedené informace jsou stručným shrnutím problematiky čištění a ošetřování dřevěných a korkových podlahovin s různými povrchovými úpravami. Obecně platné návody najdete na webu www.dr-schutz.cz.

Jiří Kudrna
www.floorcolor.cz


Přehled produktů eukula pro jednotlivé povrchové úpravy dřeva a korku

Vzhledem k tomu, že rozmanitost „olejovaných“ povrchů je těžko pochopitelná i pro odborníka, je nezbytně nutné dodržovat pokyny výrobce k čištění a údržbě.

Přečtěte si:  Xyladecor, značka prémiových produktů pro ochranu a dekoraci dřeva

Přehled produktů eukula wood.floor.love pro dřevěné a korkové podlahoviny, tak jak jsou pro jednotlivé situace určeny:

  • eukula clean – neutrální čisticí koncentrát s vysokou schopností rozpouštění nečistot – pro běžné denní čištění bez ošetřovacího účinku – vhodný pro všechny povrchové úpravy;
  • eukula intenziv cleaner – pH neutrální základní čistič – pro intenzivní čištění a odstraňování zbytků ošetřovacích nátěrů – vhodný pro všechny povrchové úpravy;
  • eukula care emulsion – šetrnou metodou zmýdelnatělý řepkový olej v potravinářské kvalitě vyrobený jako tekutý koncentrát s vysokým čisticím a ošetřovacím účinkem – pro běžné denní čištění a ošetřování v jednom pracovním kroku – vhodný pro všechny olejované povrchy;
  • eukula care oil – ošetřovací olej bez vosků, hloubková olejová impregnace – pro pravidelné ošetřování-doolejování impregnačně olejovaných podlah;
  • eukula refresher classic – ošetřovací olej na bázi pryskyřic se včelím a karnaubským voskem, hloubková olejovo-vosková impregnace se silným zvýrazněním – pro pravidelné ošetřování-doolejování impregnačně olejovaných a voskovaných podlahovin, vhodný i pro tvrdé voskové oleje. Novinkou pro rok 2024 je jeho odlehčená verze eukula refresher easy, která je určena pro konečného spotřebitele – snadná aplikace bez nutnosti odlešťování přebytků.
  • eukula H2Oil care – olejem modifikovaný akrylátový poliš na vodní bázi. Vrstvotvorné ošetření bez zvýrazňujícího efektu – pro pravidelné ošetřování všech olejovaných podlahovin.
  • eukula care (pololesk, mat) – akrylátový poliš na vodní bázi. Vrstvotvorné ošetření s pololesklou nebo matnou optikou – pro pravidelné ošetřování všech lakovaných podlahovin. Matná verze je vhodná také pro ošetřování tvrdého voskového oleje;
  • odstraňovače skvrn eukula – eukula dark spot remover (pro odstraňování skvrn vzniklých kontaktem s kovy) a eukula stain remover (pro odstraňování různých odolných skvrn, jako např. od zbytků lepidel, coly, ovocných šťáv, kuličkového pera, červeného vína, kávy, žvýkačky, krému na boty, laku na nehty, asfaltu apod.).
Share.

About Author

Comments are closed.