Na co se zaměřit při výběru lepidel na obklady a dlažby

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lepidel na obklady a dlažby je na trhu nepřeberné množství a každé z nich je určeno do jiných podmínek. Na co si dát pozor a podle čeho vybírat?

Faktorů, které mají vliv na vhodnost toho či onoho lepidla, je mnoho. Patří sem lepení na různé druhy podkladů, stále se zvětšující formáty obkladů a dlažeb i požadavky pro lepení v různém prostředí. Samotná lepidla pak mají různé charakteristiky, jako třeba různě definované přídržnosti, skluz, prodlouženou dobu zavadnutí, deformovatelnost neboli flexibilitu a samozřejmě jejich všemožné kombinace.

Čím se při výběru zabývat

Jedním z hlavních faktorů je druh podkladu, na který se chystáte lepit obkladový prvek. Nejen klasické cementové či vápenocementové podklady jsou dnes v kurzu. Často je třeba instalovat obklad či dlažbu na podklady pojené síranem vápenatým (anhydritové potěry, kalciumsulfátové samonivelační stěrky, sádrové omítky) či je lepit na různé druhy hydroizolací. Náročné jsou i požadavky na lepení obkladového prvku na velkoplošné deskové materiály, jako je sádrokarton, OSB desky, cementoštěpkové desky a podobně, a v extrémnějších případech i na různé druhy kovů a plastů.

Další věc, která je pro výběr lepidla směrodatná, je formát obkladových prvků, jejichž škála a velikost se neustále rozšiřuje. „Už nelepíme pouze klasické formáty nasákavých i nenasákavých obkladů a dlažeb, lepíme i velkoformátové keramické prvky, ultratenké velkoformáty, přírodní či umělý kámen a podobně. Lepidlo by mělo být formátu i materiálu maximálně přizpůsobeno, aby bylo dlouhodobě efektivní,“ upozorňuje Mgr. Pavel Svatoš z divize Weber skupiny Saint-Gobain. V neposlední řadě je i důležité, zda hodláte lepit v interiéru, exteriéru, zda budou obklady vystaveny trvalé zátěži vodou či zda budou vystaveny zátěži chemické. Zvážíte-li dostatečně všechny zmíněné (i nezmíněné) položky, zjistíte, že se výčet možností pravděpodobně dost ztenčil. A pokud si stále nejste jistí, nikdy není od věci požádat o radu odborníka.

Přečtěte si:  Lepidlo ve spreji Floorwise F.599 HD

Nezapomeňte ani na spárovací maltu

Aplikace spárovací malty v nové koupelně, kuchyni nebo třeba na balkoně je pomyslnou tečkou za každou pokládkou obkladů a dlažeb. Ta ovšem může celkový vzhled odvedené práce ovlivnit pozitivně i negativně. „Spárovací malta, která po vyzrání flekatí, je noční můrou úplně stejně jako napadení spár plísní či nesnadné čištění rozlitých poživatin. Je tedy vhodné věnovat zvláštní čas výběru spárové malty, která bude dostatečně odolná proti plísním, řasám i bakteriím, umožní snadné a rychlé čištění i agresivních skvrn a v neposlední řadě je také opatřena sníženou nasákavostí vodou a vysokou otěruvzdorností,“ doporučuje Michal Zajíc z divize Weber. Oproti jiným, běžným maltám je třeba počítat s vyšší cenou, nicméně se jedná o dlouhodobou investici, která se časem vrátí výrazně jednodušší údržbou a vyšší životností obkladu.

www.cz.weber

Share.

About Author

Comments are closed.