Jak vybírat koberce do dětských pokojů?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Byly doby, kdy byly celoplošné koberce jasnou volbou do dětských pokojů a nikdo o tom téměř nepřemýšlel. Pak přišel velký obrat a koberce byly z různých důvodů zapovězeny. Dnes je jejich výběr naštěstí téměř bez předsudků a v dětských pokojích se používají celoplošné i ty kusové.


Proč jsou vhodné kusové koberce do dětských pokojů:

  1. Nejčastěji se používá vinylová, dřevěná či laminátová krytina a na tu jsou kusové koberce ideální pro zútulnění.
  2. Kusové koberce jsou skvělým interiérovým doplňkem a dodávají styl.
  3. Děti si na zemi hrají a kusové koberce milují.
  4. Na trhu je velký výběr těchto druhů a je z čeho vybírat.

Pro předškolní a školní děti

Tyto „rozumnější“ klienty je dobré zapojit do výběru. A to nejen do výběru koberce, ale celkového vybavení pokoje. Není vhodné dětem diktovat, na druhou stranu je třeba brát jejich požadavky s rezervou. Co se jim líbí dnes, může být zítra úplně naopak. S dětmi je dobré předem probrat styl a téma pokoje (např. pirát, vesmír, zahrada, zámek) a tomu přizpůsobit i výběr koberce. Jak již bylo výše zmíněno, se vzory a motivy se musí zacházet opatrně, ať není jiná grafika na tapetě, jiná na samolepkách na nábytku a závěsech, jiná na koberci, a ještě do toho nevisel ze stropu výrazný lustr. Dobře fungují dětské jemné motivy, které jen dotvoří styl. K neutrálnímu nábytku se volí výraznější koberec a naopak. Také kontrast mezi podlahou a kobercem by neměl být velký.

Přečtěte si:  Vytápění přes izolant. Chytré řešení, nebo past?

Jaké jsou tedy možnosti a jak při výběru koberce postupovat?

PRO NEJMENŠÍ

V tomto případě lze volit koberce herní, tzn. takové, které imitují dráhy, herní pole atd. Zde doporučuji hledět na čistitelnost, respektive na pratelnost konkrétního typu. Je třeba počítat s tím, že dětem se za pár let nemusí motivy líbit – budou příliš infantilní. Pro tuto skupinu dětí lze vybrat i typ jednobarevný nebo s geometrickým vzorem, u kterých se to nestane. Obecně je lepší variantou nedat do dětského pokoje příliš motivů a nechat dětem prostor pro fantazii. Vyniknout může tapeta a koberec může být jen barevně sladěný.

PRO NÁCTILETÉ

Tito uživatelé již mají specifický vkus a přesně vám řeknou, co nechtějí. Někdy je však obtížné zjistit, co chtějí. Proto je lepší vytvořit pokoj v neutrálních barvách na nábytku a podlahové krytině a pomocí výmalby, tapety a koberce dotvořit styl. Sem se hodí jak jednobarevné, tak i geometrické či jinak výrazné vícebarevné typy. Zvolit lze i motivy ze streetartu nebo jiného oblíbeného stylu. Když se na koberci barvy prolínají, nevadí – budou se tak hodit ke každé barevné variantě, která bude zrovna v kurzu.

KOBERCE NA STĚNU?

I to lze, a dokonce jsou i takové do dětských pokojů přímo na trhu. Jsou to buď jednoduché typy, nebo výrazné a specifické tvary a motivy, které se hodí jak na stěnu, tak i na podlahu.

Přečtěte si:  Zátěžové koberce Tisca pro nejnáročnější požadavky

SVÍTICÍ KOBERCE? TO TEENAGERY ZAUJME!

Na trhu existují totiž i koberce s fluorescenčními vlákny, které budou ve tmě svítit (tedy po jejich nasvícení) a určitě uspějí u náctiletých obyvatel „crazy“ pokojů.

Ing. Iva Bastlová, DiS.
Foto: archiv autorky

 

Share.

About Author

Comments are closed.