Císařské lázně v Karlových Varech po rekonstrukci a s novým vestavěným multifunkčním sálem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Po čtyřleté rekonstrukci se 17. června veřejnosti slavnostně otevřela zrekonstruovaná budova Císařských lázní v Karlových Varech pocházející z roku 1895. Jedna z ikon karlovarského lázeňství byla během oprav nově doplněna i o multifunkční sál. Do dvorany neorenesančního objektu byla vestavěna konstrukce, na které stojí jeviště i hlediště.

Zpět na výsluní

Císařské lázně patří k zásadním památkám Karlových Varů, přesto byly dlouho opomíjené. Příčinou byl jejich nelichotivý stav, do kterého se dostaly během druhé půlky 20. století. V 80. letech v nich byl ukončen lázeňský provoz a od té doby stavba skomírala.

S počátkem letošního léta se opět vrátila na výsluní. Od roku 2010 jsou lázně národní kulturní památkou a před čtyřmi lety přistoupil Karlovarský kraj, který budovu vlastní, ke kompletní renovaci za 1,4 miliardy korun, s přispěním státních a městských peněz.

Oproti původnímu členění objektu se změnila dispozice koupelen ve všech podlažích. V prvním podlaží byly provedeny úpravy pro technické a sociální zázemí, kanceláře, sklady, gastro provozy, změnila se dispozice pro muzejní expozici a hygienické zázemí a ve druhém a třetím podlaží vznikl prostor pro nájemní jednotky. Doplněny byly výtahy, původní servisní trakt byl demolován a nahrazen dvoupatrovou novostavbou s technologickým zázemím objektu. Prostor atria byl změněn z exteriéru na interiér, a to změnou střechy a doplněním technologií. Ve třetím patře, kde je místnost pro čítárnu, bylo vloženo mezipatro, v místnosti určené pro zkušebnu byly vybourány nadbytečné příčky a strop. V prvním patře v části A objektu byly zrušeny u hlavního schodiště místnosti s WC a výtahem, protože nově je v těchto prostorech vybudován vstup do atria pro návštěvníky. V prvním patře této části byly nově vybudovány prostory pro zázemí infocentra, šatny a bufet včetně zázemí pro přípravu a hygienické zázemí.

Přečtěte si:  Minerální krycí a lazurní nátěry na beton. Poznatky a doporučení z praxe.

Moderní vestavba na šesti nohách

Pozornost návštěvníků poutá inovativní červená vestavba navržená Studiem Petr Hájek Architekti, která se vznáší uprostřed dvorany na šesti ocelových nohách. Vestavěná konstrukce se totiž důsledně vyhýbá jakémukoliv přímému kontaktu s historickou budovou i s původními litinovými sloupy při obvodových stěnách. Jednotlivé díly do ní byly dosazeny skrze otevírací střechu a až na místě složeny v kompaktní celek.

Všechny soudobé zásahy jsou tak jasně přiznané a reverzibilní, aby mohly být kdykoliv v budoucnu lehce nahrazeny novými technologiemi. Tento multifunkční sál bude pro své koncerty využívat i Karlovarský symfonický orchestr. Sloužit však bude také filmovým produkcím, divadelním představením, plesům a dalším kulturním událostem. Sál sám o sobě působí jako umělecké dílo, které korunují stěny z tahokovových panelů v červeném odstínu RAL 3001 a masivní dřevěné podlahoviny.

Císařská koupelna a její obnova

Klenotem sama o sobě je pak Císařská koupelna, která se jako jediná dochovala téměř v původní podobě. Luxusně zařízená koupelna byla věnovaná císaři Františku Josefovi I. Ten se v ní ale nikdy nekoupal, i když budovu navštívil. Využili ji ale jiní panovníci té doby. Liší se od všeho ostatního v budově, a to proto, že zatímco všude jinde jde o nápodobu, tak v Císařské koupelně je pravý mahagon, pravé hedvábí, pravý brokát, na ničem se nešetřilo.

Z původního vybavení Císařské koupelny byla zachována sprchová hlavice včetně napouštěcí baterie pro vanu a sprchu, dále zděná vana, konzole a záchodové sedátko a původní je také lustr. Ve vlastní lázni se nezachovala původní dřevěná vana, která byla v 50. letech nahrazena unifikovanou nerezovou vanou pro všechny koupelny. Restaurování keramických obkladů spočívalo v odstranění nepůvodních zásahů (hmoždinky, vruty, dřevěné špalíky apod.). Tato místa byla doplněna tmelem a následně zaretušována. Keramická dlažba byla vyčištěna a doplněna dochovanými prvky, zaspárována a barevně zaretušována pro sjednocení barvy.

Přečtěte si:  Jak se to dělalo dřív: techniky modelovaných maleb a nátěrů - struktura škrobová válečkovou technikou

V odpočívárně Císařské koupelny bylo po havárii hydrantu v roce 2009 necitlivě demontováno stávající jasanové obložení a uloženo do různých místností v Císařských lázních. Parketová podlahovina z 50. let byla taktéž značně poškozená. Textilie se nedochovaly. Restaurování obkladů stěn spočívalo v postavení repliky místnosti, kde byly následně dochované kusy obložení rozmístěny, spasovány, doplněny o chybějící části, vyčištěny a nově povrchově upraveny. Podlahová krytina byla položena z nových dubových vlysů. Odpočívárna byla doplněna o nové textilní závěsy oken a dveří včetně doplnění ozdob dle historických průzkumů. V této místnosti byly také zrestaurovány nástěnné obrazy, které jsou napevno připevněné na zeď, tzn. marufláže. Obklad stěn plynule navazuje na štukovou profilovanou (zdobnou) omítku stropu opatřenou fládrováním v podobném odstínu, jako je obklad stěn.

Vstupní prostor koupelny je proveden v mahagonovém obložení, restaurátorský postup byl stejný jako u odpočívárny, tj. rozmístění, spasování, doplnění o chybějící části, vyčištění a nové povrchové úpravy. Ve vstupní místnosti jsou navíc v dřevěném osazení látkové tapety, podlahovina je jako v předešlé místnosti z dubových vlysů. Mahagonový obklad stěn rovněž navazuje na bohatou štukovou výzdobu v podobném odstínu, jako je obklad stěn. Tento vstupní prostor byl rovněž doplněn textilními závěsy s bohatým řasením v kombinaci různých materiálů.

Všechny místnosti byly vybaveny původním mobiliářem (barometr, hodiny, sochy) i původním nábytkem, který byl podle historických fotografií nově očalouněn.

Císařské lázně jsou ukázkou zlaté éry evropského lázeňství a svou zdobností a bohatou uměleckou výzdobou vypovídají o významu a bohatství Karlových Varů na přelomu 19. a 20. století. Při jejich návštěvě si můžete prohlédnout i několik expozic přibližujících například historii lázeňství či samotnou Císařskou koupelnu.

Přečtěte si:  Libušín a Maměnka překvapí novou barevností

www.cisarskelazne.cz

Share.

About Author

Comments are closed.