Podlaha, po které můžete jít večer k ledničce, a nikdo vás neuslyší

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Do e-mailu mi chodí dost často otázky od lidí, kteří jsou nešťastní z hluku, který se k nim dostává od souseda nad nimi, ale také od těch, kdo si neví rady se sousedy, kteří si jim chodí stěžovat, že jde hluk od nich. Jak je to možné a kdo za to může? Přece soused nemůže určovat, jakou podlahu si kdo do svého bytu dá. Nebo může? Kde je ta hranice, kdo si co může nebo nemůže dovolit?

Lidé hledají řešení a viníka, kdo za to může. Ovšem není to tak jednoznačné. Svůj podíl na všem má také ten, kdo takový dům navrhl. Nemusíme tu hovořit o vadě, ale o vlastnostech stavby. Po celém bytě jsou položené koberce, někdy jsou na parketách, kromě předsíně, kuchyně, koupelny a WC. Nikdo si nestěžuje. Pak se nastěhuje nový uživatel bytu, nechá si udělat novou podlahu a je tu problém. Ale je to problém opravdu té podlahy nebo je to problém celé konstrukce? A opravdu to předtím nebylo slyšet? Dojde i na hygienu, která dokáže změřit, o jaký hluk jde a zda je nepřiměřený, nebo zda jsou jen sousedi zdola prostě nadměrně vnímaví. Vadí jim každý krok, zvuk, hluk po pádu dětské hračky, slyší, jak jim nad hlavou chodí pes, jak je puštěná televize a slyší každé slovo…vítejte v panelovém domě.

Přečtěte si:  EGGER Comfort - kvalita života a pohodlí v souladu s přírodou

Opravdu si myslíte, že za tím vším je pouze změna podlahy? Nemůže za tím být i jiná změna? Že místo dvou lidí, kteří ráno odejdou do práce a vrátí se večer, tam najednou začali žít tři lidi, z toho dva – žena a dítě – jsou doma většinu času. Tím pádem sousedi byli zvyklí na klid a ticho po většinu dne a najednou slyší zvuky, které předtím nebyly, a teď jim vadí. Zajímavé je také to, že většina stěžovatelů na hluk je důchodového věku a bývá doma. Přes léto jsou na chatách a zahradách, a jak se na podzim vrátí, tak v zimě je nejvíc stížností.

Když si změníte v bytě druh podlahy, samozřejmě se změní i akustika a kročejový hluk, jde jen o to, jakým směrem.

Nejvíce dotazů na tohle téma přichází od lidí bydlících v panelových domech, těch starých, železobetonových konstrukcí. Když stavěli tyto stavebnice, říkalo se, že životnost bude okolo 30 až 50 let, a jsou tu v mnoha podobách dodnes. Dokonce tu prý budou dalších 100 let. Máme se tedy na co těšit. Problém panelových domu je, že hluk se tam šíří vzduchem i konstrukcí. A to je zásadní problém. Dle dnešní normy nesmí přes konstrukci projít více hluku než 55 dB. To ovšem staré domy nesplňují. Takže pokud chceme hluk eliminovat, je potřeba, aby každý udělal správný krok. To znamená soused dole si nechal udělat akustický strop a ten nahoře podlahu, která má útlum o 18 až 25 dB. Oba tím získají. Pokud jeden neudělá, co má, výsledek bude poloviční. Ještě je možnost předsazené sádrokartonové stěny, která také pohltí hluk, ovšem nás trápí nejvíce kročejový hluk. Dále tohle téma odhlučnění necháme profesionálům, co se tím zabývají. Jen jsem chtěl nastínit možnosti. My zůstaneme u podlah a najdeme tu nejvhodnější pro náš daný problém, kročejový hluk.

Přečtěte si:  S firmou LIKOR je spojen celý můj život, říká v rozhovoru Alena Lišková

Když se odstraní koberec, podklad zniveluje a dá se hladká podlaha – tvrdé PVC, lepený vinyl nebo podlaha na plovoucí způsob, laminát, prostě tvrdá podlaha, může to být i nalepené dřevo nebo dlažba, akustika se každopádně změní. Byt bude více hlučný. To tak prostě je a měření to potvrdila. Nejhorší, co se může stát, je taková podlaha položená na nevyrovnaný podklad. Pod podlahou je spousta vzduchových kapes, a jak jsme si řekli, hluk se v tomto případě šíří vzduchem. Asi nejvíce hluku přenese dlažba, pokud se přilepí běžným lepidlem na stávající cementový podklad. Nejméně hluku přenese napínaný koberec položený na speciální podložce. Ale nejčastějším současným požadavkem je podlaha, která se dá setřít a snadno udržovat.

Podlahovinou, která velmi dobře tlumí kročejový a bonusem i prostorový hluk, je ta korková. Už dávno korek nemusí vypadat jako nasekané špunty od vína a být jen hnědý. Má nepřeberně dekorů, může vypadat třeba i jako keramická dlažba, se všemi výhodami a benefity korku. Zrovna tak může vypadat jako dřevěné prkno v mnoha odstínech. A jaké jsou hlavní benefity korkové podlahy? Více ticha, více tepla, ochrana zdraví, snadná oprava, jednoduchá údržba, úspora za topení – opravdu od nohou hřeje. Navíc se po korku dá naprosto potichu dojít v noci pro něco dobrého k ledničce a nikdo vás neuslyší.

I pro malé děti je korková podlaha příjemná, antibakteriální a je vhodná i pro alergiky. Zkoušeli jste si někdy vzít korek mezi dlaně? Tak schválně, vyzkoušejte a napočítejte do třinácti. Že cítíte teplo? Ano, to je korek. Když si na něj sednete, začne vám vracet teplo a bude vás zahřívat. Děti korek milují. Postavte s nimi komín z kostek, co se stane? Dítě ho zbourá, dělají to skoro všechny děti. No, tak ho přeci znova postavte, ono na to čeká. A víte, co je dobré? Soused dole vůbec neslyší, jak ten komín padá k zemi. Možná ani neví, že jste doma. Tohle je prostě korek. My ho máme doma v koupelně, pokoji, ložnici, kuchyni více než dvacet let, a proto tohle vše mohu napsat z vlastní zkušenosti.

Přečtěte si:  tilo SENSO - podlaha pro všechny smysly

Pepa Voborník
www.videopodlahy.cz

Share.

About Author

Comments are closed.