S firmou LIKOR je spojen celý můj život, říká v rozhovoru Alena Lišková

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Alena Lišková se věnuje práci v rodinné firmě LiKOR s.r.o. naplno od počátku letošního roku. Je to logickým vyústěním toho, že s firmou byla spjata od počátků a vlastně s ní vyrůstala, ale přesto nás zajímalo, kdy a proč došlo k rozhodnutí věnovat se této práci, jaké jsou nové zkušenosti i jaké jsou cíle do budoucna.

Alena Lišková, produkt manažer Likor s.r.o.

Mohla byste se nám na úvod krátce představit?
Ve firmě jsem a nejsem v podstatě odjakživa. S LiKORem je spojený celý můj život, a to od roku 1990, kdy se moji rodiče, Ludmila a Miroslav Kubíčkovi, rozhodli podnikat. Dodnes si pamatuji začátky ve Školní ulici v Dobříši, kde byl první krám, první sklad a dílna. Výstavbu LiKORu na Mírovém náměstí, kde jsem při kopání základů vtipkovala, že bychom tam mohli najít archeologické památky, jaký to byl výkop. Každý rok o prázdninách jsem chodila na brigády uklízet, polepovat, balit prostírání nebo za „doby laminátové“ vypisovat záruční listy. Pak ovšem přišla vysoká škola a moje roční studijní stáž ve Španělsku. Po návratu jsem zůstala v Praze a začala pracovat pro francouzskou korporátní společnost zabývající se facility managementem. K LiKORu jsem se pak částečně vrátila až na mateřské, kdy jsem měla na starost portugalskou módní značku Pelcor a pomáhala bratrovi Pepovi s víny. Tak jak se blížil konec mateřské dovolené, logicky se blížil i můj nástup do rodinné firmy na plný úvazek. Několikrát jsme o tom s tátou mluvili, dal mi dostatečný časový prostor si vše v klidu rozmyslet, a ono vlastně nebylo ani co. Krev není voda a rodinná firma byla pro mě jasnou volbou. V plném pracovním nasazení jsem tedy od letošního ledna, takže vlastně pár měsíců.

Přečtěte si:  PODLAHY Profi 2022/04

Byla jste jistě mnohokrát i v Portugalsku a viděla korkové háje i výrobu ve firmě Amorim na vlastní oči, hrálo i to nějakou roli při vašem rozhodování?
Mnohokrát bych neřekla, ale několikrát ano. Víte, ono je to celkem paradoxní a ve své podstatě dosti úsměvné. Od dob brigád v LiKORu jsem tvrdila, že se nikdy, ale nikdy nebudu věnovat podlahám, a s tímto přesvědčením jsem i nastoupila, a dnes je tomu právě naopak. Spíš než výroba ve firmě Amorim a korkové háje mě možná ovlivnila láska k Portugalsku jako takovému. Je to fantastická země, plná života, tradic, historie, potenciálu, krásné přírody, skvělého jídla a pití a milých lidí. Tahle kombinace je pro mě prostě neodolatelná. Je to takový náš druhý domov. Kdybyste se mě zeptala, kde bych chtěla žít v cizině, tak jednoznačně to bude právě Portugalsko.

COREtec, kolekce Authentics, dekor Manitoba.

Když se řekne korek, co se vám první vybaví?
Korková kůra a její struktura. Velmi ráda ji používám pro přípravu designu při degustaci vín.

Co konkrétně máte v LiKORu na starosti?
Přezdívají mi COREtec® lady, a tím je asi to hlavní řečeno. Ale samozřejmě je toho mnohem víc. V tuto chvíli jsem v procesu poznávání komplexního fungování firmy a jednotlivých pozic. Jsem takový univerzál, který dělá všechno, od prodeje vín, podlahovin, marketingu, podpory technického zázemí až po osobu, která je zodpovědná za zavedení značky COREtec® na český trh. Občas je toho hodně, ale důležité je komunikovat, stanovit si harmonogram, řídit se podle něj a ono to funguje a jde to.

Přečtěte si:  Kährs rozšířil portfolio o SPC minerální podlahoviny a vinyly

Když se vás zákazník zeptá, čím je tento materiál zajímavý, co odpovídáte?
COREtec® je značka podlahoviny společnosti USFloors, která je předním výrobcem unikátních luxusních ekologických vinylových podlahovin COREtec® Engineered Luxury Vinyl. USFloors je součástí americké společnosti Shaw Floors, jednoho z průmyslových lídrů a dceřiné společnosti Berkshire Hathaway, v čele se světově proslulým investorem a čtvrtým nejbohatším člověkem na světě Warrenem Buffettem. Bavíme se zde o plovoucích kompozitních podlahovinách, které svými vlastnostmi předčí spousty očekávání. Je to inovativní 100% voděodolná krytina s integrovanou korkovou podložkou. COREtec® je patentovaná konstrukce s extrudovaným jádrem vyrobeným z vápence a panenského vinylu. Lamely jsou perfektně rovné, a co mám informace od podlahářů, velmi dobře se s nimi pracuje. Balíky jsou sice o něco těžší, ale to je cena za vyšší kvalitu a extrémní stabilitu. COREtec® můžete položit vcelku, a to i v přechodech mezi místnostmi bez dilatací až na 400 m2. Tyto vlastnosti mají i jiné značky, řeknete si. Otázkou ovšem je, zda mají stabilitu až do teploty 0–60 °C, doživotní záruku v domácnostech, 122 dekorů na výběr a klasifikaci EC1 PLUS, což je nejvyšší třída EMICODE® systému – garance nízkých emisí a záruka nejvyšší bezpečnosti pro uživatele i spotřebitele, ochranu zdraví a životního prostředí. Produkty s touto klasifikací podléhají velmi přísným kontrolám kvality, a to pravidelným. A tohle je právě to, proč je COREtec® tak zajímavý a výjimečný. V září navíc představujeme dvě nové kolekce, které s sebou přinášejí dalších 42 nových dekorů dřeva a kamene v ještě vyšší kvalitě a designu. Na jednom místě si tak od jedné značky můžete vybrat ze škály až 164 dekorů v různých designech, zpracování, rozměrech, a to mě baví. COREtec® mi jednoduše přirostl k srdci.

COREtec, kolekce Authentics, dekor Cirrus.

Kam byste ho doporučila, do jakých prostor?
Můžete ho dát kamkoliv. Do domácích prostor do jakékoli místnosti, například i do koupelny, či s ním obložit stěny. V komerčních prostorech je hodně oblíbený v restauracích a kavárnách pro svou vysokou odolnost a jedinečně propracovaný design.

Přečtěte si:  Podlahy na zámcích: Topoľčianky. Historie a současnost místa, kam jezdil i T. G. Masaryk

Jaké jsou další materiály, které LiKOR v současné době nabízí?
Skoro všechno, co si trh žádá. Specializujeme se ale především na ekologické materiály, kde korek pro nás hraje prim. Nabízíme podlahové krytiny od korkových, kompozitních, vinylových, laminátových až po koberce. Dále se zaměřujeme na podlahářskou chemii jak pro přípravu podkladu, tak pro ošetření a údržbu povrchů podlahovin. Zde zastupujeme značky Wakol a Loba.

Máte nějakou vizi, nějaký cíl, kterého byste chtěla ve firmě dosáhnout?
Nějaké vize samozřejmě mám a z podstaty Blížence jich není málo :-). Ale nerada bych předbíhala. To, co z mých představ vyplyne jako ta správná a konečná vize, ukáže až čas a moje práce.

Ať vám vaše představy vyjdou, děkuji za rozhovor.

Jana Komárková
Foto: LiKOR s.r.o.

 

Share.

About Author

Comments are closed.