Ožívající řemesla: umělecké malířství

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rád bych vás pozval na exkurzi za řemeslem tak starým jako lidstvo samo. Už naši pravěcí předchůdci malovali na zdi svých jeskyní zvířata a lovce. Snaha o imaginaci reálného prostoru lidi přitahovala takřka odjakživa. Samozřejmě velký kus cesty urazilo lidstvo na pouti od nástěnných maleb, než se z pouhého diletantského kreslení stalo kultivované řemeslo, než se umělecká malba začala vyučovat na vysokých školách a než se malířství stalo vědou…

Nástěnné malířství, jak název napovídá, je soubor malířských technologií uplatňovaných především na zdi a stropy.

Kdyby to bylo tak jednoduché…

Celý svůj dosavadní život jsem zasvětil studiu a výzkumu technologií nástěnného malířství. Dokonce si troufnu říci, že naše firma Artcapita má v současnosti v tomto oboru ty nejskvělejší reference. A přesto musím s obrovskou pokorou a úctou obdivovat mistry let dávno minulých, kteří dosáhli v této věci dle mého úsudku absolutního vrcholu.

Naše nástropní malby, ať jsme na ně sebevíce pyšní, jsou nicotné ve srovnání třeba se stropem v Sixtinské kapli od Michelangela nebo s malbami na zdech ve foyeru Národního divadla od Františka Ženíška a Mikoláše Alše.

Není se čemu divit. Dnes, v době počítačů a tiskáren, ubývá lidí, „co ještě něco umějí rukama“. Ani ze strany zákazníků není vyvíjen tlak na kvalitu, lidé se často spokojí s výsledky, které by v době, kdy nástěnné malířství bylo na svém vrcholu, zkrátka neprošly.

Přečtěte si:  PODLAHY Profi 2021/06

Například nedávno mi jeden zákazník zcela bez studu řekl, že než by si nechal malovat drahou nástropní malbu, tak si tam raději nalepí „fresku“ od italské firmy, která prý takové tiskne na digitální tiskárně. Nutno konstatovat, jak fatálního omylu se onen pán dopouští, když si myslí, že takový interiér bude vkusný.

Historie a technologie

Přestože už první malby pravěkých lidí jsou bezesporu vynikající umělecká díla, jako například jeskyně Lascaux a Altamira, také se jim říká pravěké obrazárny, po technologické stránce se jedná o primitivní techniku malby. Vydržely pouze proto, že k nim byl zub času ve stálém jeskynním klimatu milosrdný.

Skutečně vynikající techniku lidstvo získalo až s vynálezem freskové malby, kdy malíř maluje zjednodušeně řečeno do živé, ještě neztvrdlé vápenné omítky, která po ztvrdnutí malbu zakonzervuje na tisíce let.

Závěr a začátek

Nástěnné malířství představuje obrovský rozsah technologií, jako je například už zmíněná freska, a nemá smysl, abych vytvořil několikastránkový soupis. Od toho je tady odborná literatura. Ve svých článcích vás spíše provedu nástěnným malířstvím všeobecně. Nebudu ho dělit na jednotlivé techniky, ale na způsoby malby, jako jsou malby iluzivní, ornamentální, malované tapety, patinování atd. V příštím díle se budeme věnovat těm iluzivním.

Ondřej Dvořák
www.artcapita.cz
www.stuccodecor.cz
Foto: z archivu realizací firmy Artcapita

Share.

About Author

Comments are closed.