Renovace dřevěných oken. Postup a výběr materiálů při opravě eurooken.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nová dřevěná okna – eurookna jsou stejně populární jako plastová, hliníková nebo také dřevohliníková okna. Na stavební trh jsou dřevěná okna dodávána v různých nabídkách od různých výrobců, standardně jsou vyráběna z lepeného hranolu, který zajišťuje tvarovou stálost, a díky izolačním sklům vynikají dřevěná okna výbornými zvukovými a tepelněizolačními parametry. Dřevěná okna jsou vyráběna převážně z materiálů druhu smrk, dub, meranti, borovice, modřín apod.

Povrchová úprava nových dřevěných oken – eurooken

Dřevo je ošetřeno hloubkovou impregnací, dále se nanáší barevný základ a posléze finální lazura. O tyto nátěrové prvky nových eurooken se starají robotické technologie, které dokážou rovnoměrně rozprostřít nátěrové vrstvy. Eurookna se suší v kondenzačních sušicích tunelech, které umí kvalitnější a rychlejší vytvrzení nanášeného laku; vyrobená eurookna putují za investorem a jsou zabudována do obálky rodinných domů, budov atd.

Pokud investor (uživatel) dodržuje všechny podmínky údržby a pravidelně eurookna servisuje a ošetřuje, mají dlouhodobou životnost.

Na druhou stranu, pokud uživateli už nezbývá tolik času na servis nebo opomene údržbu, na eurooknech se vlivem zanedbaného servisu či údržby projevují známky únavy, nepříznivého počasí, dřevo začíná černat, okna jsou už řadu let po záruční době. Nezbývá nic jiného než je nechat renovovat.

Kdy eurookna renovovat? Jak vypadá renovace starších eurooken? Jaký je správný postup? Jaké materiály se používají?

Abychom předešli výše uvedeným faktorům poškození eurooken, je opravdu důležitá jednoduchá údržba, a to nátěrem nebo ošetřením všech komponent dřeva eurooken lněným olejem. Eurookna se umyjí a odmastí od různých druhů nečistot a následně se nanese vrstva přírodního lněného oleje, například Clou LumberJack Holzöl – bezbarvý. Pokud budeme eurookna takto ošetřovat každých pět let a na namáhaných místech (slunce, déšť, sníh) každé dva roky, z praxe můžeme potvrdit, že i po dvaceti letech budou vypadat jako nová.

Přečtěte si:  Škůdci poškozující dřevo ve stavbách

Pokud už odpadává, sloupává se vrchní nátěr a místy začínají dřevěné části černat, je nejvyšší čas na renovaci. Ta vyžaduje řádné zkušenosti a kvalitní materiály. Z 90 % eurookna trpí z exteriérové strany, z té interiérové jsou poškozena minimálně a téměř nepotřebují žádný razantní zákrok. Pokud je na exteriérové straně dřevo místy načernalé a vrchní původní nátěr poškozený, je nutné odstranit všechny nátěry až na dřevěnou část (okenní křídlo i okenní rám), jak ukazují obr. 1 a obr. 2.

Obr. 2: Odstranění původních nátěrů eurookna.

Po šetrném odstranění všech původních nátěrů provedeme dokonalé vybroušení všech dřevěných ploch oken a okenního rámu. Dřevo, které je poškozené buď vlivem počasí, nebo mechanickým zapříčiněním, opravíme speciálním rychle tvrdnoucím dvojsložkovým tmelem na bázi polyesterové pryskyřice, který má vynikající vlastnosti – tvrdost a odolnost. Na trhu jsou různé barevné variace a můžeme i různě zabarvovat, nebo doporučujeme transparentní provedení, například König Rex-Lith-Kö (Czech König). Tmelem opravíme všechna poškozená místa i příčné spoje okenních křídel a okenních rámů, po vyschnutí vše opět přebrousíme a eurookno je připravené na následující nátěry (obr. 3).

Obr. 3: Eurookno připravené na nátěry.

Takto připravené okno natřeme (napustíme) impregnační ochranou, která obsahuje látky, které se vsáknou hluboko do dřeva a nevytváří žádný film, tím účinně zabezpečuje povrch pro následné další ošetření dřevěných ploch oken a okenního rámu, můžeme použít například materiál Woodex Base, který se podle vzorníku může přímo zabarvit podle původního nátěru eurooken; provedeme dva nátěry. Po úplném vyschnutí nátěrů okenní křídla i okenní rámy přebrousíme velmi jemným brusným papírem (180, 240) dle potřeby a provedeme finální nátěr. Jako finální nátěr je vhodný uretanovo-alkydový lak, který obsahuje ochranu proti UV záření. Lakovaný povrch je tvrdý, přitom pružný, odolává nárazům a lak nebledne ani při působení slané vody (například lak Helo 40 – pololesk, dodává se také v lesku a v matu). Lak můžeme zatónovat do požadovaného odstínu eurooken, jak je vidět na obr. 4; opět provedeme dva nátěry, a to podle pokynů výrobce daného materiálu.

Obr. 4: Finální úprava eurooken uretanovo-alkydovým lakem.

Obr. 5: Finální konečná úprava styků eurookna.

Po technologické přestávce, orientačně 3–4 týdny, kdy lak úplně vytvrdne, provedeme, co jsme již popsali v první části – tedy jednoduchou údržbu, a to nátěrem nebo nanesením látky ošetříme všechny komponenty dřeva eurooken lněným olejem. Jako poslední krok oživíme a opravíme tmelené spoje rám–sklo a rám–zeď vhodným silikonovým tmelem (obr. 5) a promažeme všechny pohyblivé kovové mechanické součásti mazacím olejem, který neobsahuje kyseliny a pryskyřice. Renovovaná eurookna tak opět vydrží dalších dvacet let.

Přečtěte si:  Stoly z parket odolné v čase. Jaroslav Krucký, zakladatel značky Duradero, spojil historický materiál s originálním nápadem.

Ing. Michal Berka, MBA
Foto: archiv autora
www.m-m.cz

Share.

About Author

Comments are closed.