Moderní renovace oken s produkty firmy Festool

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Renovace oken představuje náročný úkol. To platí především pro objekty, na které se vztahuje památková ochrana, ale stále více i pro moderní a udržitelné nakládání se stávajícími materiály, jako je dřevo.

Správná péče

Správná péče znamená v první řadě zachovat co možná nejvíce z původního materiálu. To samozřejmě platí i pro konstrukce oken v typické staré zástavbě určené k modernizaci. Při plánované renovaci oken je nejprve nutné posoudit skutečný stav okna. To lze provést nejsnadněji, když je okno vysazené a položené na vhodném podkladu pro přesnou kontrolu jeho stavu: Kde jsou poškozená místa? Jak moc se odlupuje barva? Drží ještě okenní tmel? Dají se rámy ještě použít? Kolik původního materiálu je možné zachovat? Jak staré jsou dřevo a nátěr? Jakou strukturu má povrchová úprava?

Renovace krok za krokem

„Je třeba odstranit odprýskávající starý lak a uvolněné kousky dřeva nebo pro posouzení stavu případně nahrubo obrousit. Části, které již nejsou nosné, a poškozené suky se musí nejprve odstranit. To jde skvěle, rychle a přesně s akumulátorovým oscilačním nářadím VECTURO OSC 18,“ říká Philipp Stahl – vyučený malířský mistr působící jako technik a odborný poradce u společnosti Festool. „Pokud se přitom narazí na odpor, doporučuje se řezat spíše opatrně než silou, neboť vznikající vysoká teplota starému dřevu nedělá dobře. Maximální síla automaticky neznamená nejlepší cestu k cíli. To platí pro práci s oscilačním nářadím stejně jako pro následné broušení.

S akumulátorovým oscilačním nářadím VECTURO OSC 18 a univerzálním pilovým listem Starlock lze snadno a šetrně odstranit
zetlelé dřevo, které již není nosné.

Samozřejmě při hrubém broušení jde o úběr, při jemném broušení je rozhodující kvalita, ale mezi těmito extrémy existuje mnoho mezistupňů. Přítlakem a regulací otáček je možné se při práci dobře přizpůsobit daným podmínkám,“ dodává Stahl. Technicky a ergonomicky tak nářadí VECTURO poskytuje všechno, co je zapotřebí pro řezání, dělení, škrabání a stříhání. Ještě důležitější však je, že práce při každé z těchto náročných činností probíhá vždy snadno i přesně. Začíná to již při montáži a výměně nástrojů. Festool přitom sází na inovativní upínání nástrojů StarlockMax. Výměna pilových listů nevyžaduje žádné nářadí a díky inteligentnímu rychloupínacímu systému netrvá ani tři sekundy: povolit upínací páčku, vysunout nástroj, nasadit nový a zacvaknout.

V případě potřeby se musí vyjmout stará okenní skla. S akumulátorovým oscilačním nářadím VECTURO v kombinaci se segmentovým pilovým listem StarlockMax lze odstranit také sklenářský tmel.

Rychlá a bezpečná práce

Ve výsledku zajišťuje akumulátorové oscilační nářadí s upínáním nástrojů StarlockMax stoprocentní přenos síly a maximální rychlost práce. „Při řezání, dělení nebo při přesných hlubokých řezech můžete pracovat ještě rychleji a přesněji. Jako rozšíření k nasazovanému příslušenství jsme speciálně pro akumulátorové oscilační nářadí vyvinuli odsávací zařízení. Bezprašná práce je tak možná v každé pozici, aniž by tím byla omezena viditelnost místa řezu,“ vysvětluje Stahl. „Mimořádně praktické: akumulátor není řešený jako překážející zásuvný modul, nýbrž je ergonomicky integrovaný do rukojeti. Bezuhlíkový motor EC-TEC se vyznačuje klidným chodem s možností plynulé elektronické regulace otáček. Motor je stejně jako převodová hlava spojený pomocí elastických tlumicích prvků s krytem nářadí, což vede k tak razantnímu snížení vibrací, že je přípustné i dlouhodobé používání nářadí po dobu až osmi hodin.“

Přečtěte si:  Zvládne každý roh: nová akumulátorová pokosová pila na lišty SYMC 70 od firmy Festool

Renovace oken: žádný problém se správným vybavením

V dalším kroku je v případě potřeby nutné opatrně vyjmout skla. „Pro úplné odstranění použitého sklenářského tmelu je ideální akumulátorové oscilační nářadí v kombinaci se segmentovým pilovým kotoučem SSB,“ radí Stahl. „Pro další pracovní krok, jímž je odstranění starého nátěru z poškozených míst, doporučujeme excentrickou brusku s převodovkou ROTEX RO 90 se čtyřmi funkcemi hrubého a jemného broušení, leštění i broušení delta bruskou.“ Při nastavení na „hrubé“ se zapne i převodovka, a tím se dosahuje výrazného úběru, čímž je zajištěno rychlé a účinné odstranění nátěru. Pro jemnější obrus se musí ROTEX RO 90 nastavit na „jemné“. Lze tak zbrousit neporušené nátěry a zdrsnit povrch pro provedení těch následných.

Philipp Stahl doporučuje odstranit u poškozeného místa starý nátěr excentrickou bruskou s převodovkou ROTEX RO 90 a přitom použít nastavení na „hrubé“, což znamená velký úběr.

Pro jemné broušení stačí změnit nastavení u RO 90 na „jemné“. Kromě toho lze na brusku bez použití nářadí rychle namontovat trojúhelníkovou brusnou desku, a snadno tak brousit úzké polodrážky a rohy oken.

Pro rohy a polodrážky se bez použití nářadí namontuje trojúhelníková brusná deska. Tak je možné stejným nářadím zbrousit, resp. zdrsnit, povrch včetně rohů. Protože okenní rámy a křídla se vyznačují malými plochami a mnoha hranami, je nářadí RO 90 díky velikosti a tvaru brusného talíře i díky parametrům úběru k jejich renovaci ideální. „Právě tady ukazuje RO 90 své výhody v porovnání s ručním broušením nebo s jinými bruskami. Vím, že ruční broušení je v takové situaci oblíbené, ale trvale nebo s mnoha okenními rámy není příliš efektivní. Navíc je u broušení oken poblíž okrajů nutná velká opatrnost – a je úplně jedno, zda ručně nebo s nářadím. Právě v takových případech doporučujeme používat tzv. chrániče. Ty chrání před poškozením okenního skla. Ze své řemeslnické praxe víme, že se následně jen těžko odstraňuje poškození skla způsobené broušením. To ostatně platí i pro silikonové spáry, neboť pokud se jednou poškodí, musí se většinou kompletně nahradit – a to se prodraží,“ vysvětluje Stahl, technik a odborný poradce.

Přečtěte si:  Lazury Dulux - jarní údržba dřevěných prvků domu i v zahradě

Obnova poškozených míst

Po odstranění starého nátěru a poškozeného materiálu se opět provede kontrola stavu opravovaných míst. „Zjistili jsme, že při obnově poškozených míst oken zaručí optimální výsledky systém Repair-Care v kombinaci s našimi systémovými řešeními,“ říká Stahl. Po kontrole stavu se na poškozená místa štětcem nanese penetrace DRY FIX© UNI. Tím se zvýší přilnavost následně aplikované výplňové hmoty DRY FLEX© a zároveň životnost okna. Špachtlí se na rovném povrchu namíchají dvě složky výplňové hmoty DRY FLEX©. Poté se jí opravované místo vyplní a uhladí špachtlí. Nakonec se výplňová hmota na poškozeném místě roztáhne dohladka. Přitom se musí bezpodmínečně dbát na to, aby se prohlubně zcela uzavřely bez vzduchových bublin. Po vytvrzení hmoty lze vzniklé přesahy zbrousit do roviny. Přitom se doporučuje použít ROTEX RO 90 s nastavením na „hrubé“ broušení.

S obnovou okna se začne nejlépe nanesením penetrace DRY FIX© UNI ze sady Repair- Care štětcem. Tím se zlepší přilnavost nátěru a prodlouží se životnost dřeva.

Dalším krokem je dvousložková výplňová hmota: doporučujeme smíchat hmotu DRY FLEX© špachtlí na rovném povrchu.

Po zbroušení se musí opravované místo ještě jednou zkontrolovat. „To platí především pro přechod mezi dřevem a výplňovou hmotou DRY FLEX©. Musí vzniknout rovný povrch,“ popisuje Stahl. Před nasazením skla se musí polodrážka natřít základním nátěrem a do polodrážky se musí vytlačovací pistolí nanést okenní tmel DRY SEAL©. Poté je možné nasadit sklo, nanést druhou vrstvu okenního tmelu DRY SEAL© a stáhnout tak, aby z místa odtékala voda. Závěrečné práce zahrnují nezbytné základní nátěry, mezinátěry a konečné nátěry, které lze provádět štětcem nebo válečkem.

Opravované místo se vyplní hmotou DRY FLEX© a uhladí špachtlí – stejně jako i otvory po sucích.

Výplňová hmota DRY FLEX© se roztáhne dohladka, přitom je nutné dbát na to, aby se prohlubně zavřely bez vzduchových bublin.

Moderní a udržitelná renovace oken dnes probíhá podle úplně jiných podmínek, často daných také památkovou ochranou: zachová se to, co se má zachovat. Důležité je, aby všichni řemeslníci pracovali s maximální péčí a řemeslnou zkušeností. Rozsáhlé a výkonné vybavení – stacionární a mobilní – pomáhá řemeslníkům úspěšně provádět práce s maximální pečlivostí a efektivně. Pokud při renovaci oken není v blízkosti zdroj elektrického proudu, rychle pomůže nová SYS-Power- Station – pro veškerá kabelová nářadí.

V dalším kroku se natře polodrážka základním nátěrem a výtlačnou pistolí se
do ní nanese sklenářský tmel DRY SEAL©.

Příp. se nyní nasadí okenní sklo, znovu se nanese sklenářský tmel DRY SEAL©
a stáhne se tak, aby z místa odtékala voda.

Na závěr se štětcem nebo válečkem provede základní nátěr, mezinátěr
a konečný nátěr – v případě potřeby v několika fázích.

Také perfektní pro renovaci oken: excentrická bruska s převodovkou ROTEX RO 90 v kombinaci se SYS- PowerStation – pokud v blízkosti není síťová zásuvka.

www.festool.cz/informace/renovace-starých-dveří-oken
Foto: Festool GmbH

Přečtěte si:  Šednutí dřeva - jak a proč vzniká a jak si s ním poradit

 

Share.

About Author

Comments are closed.