Parketové know-how v Pallmann Orange World

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nové školicí středisko Orange World je umístěno v nových prostorách společnosti Pallmann GmbH v německém Würzburgu, která se specializuje na povrchovou úpravu dřevěných a parketových podlah.

Přestavěný sklad a nové prostory slouží zaměstnancům, zákazníkům i dodavatelům jako místo pro setkávání při školeních, workshopech a různých akcích souvisejících s dřevěnými podlahami. K setkávání zve odpočinková zóna s ukázkovou kuchyní a velká venkovní terasa. Orange World byl dokončen právě v době konání Würzburger Holztage 24. června 2022, což je významné oborové setkání parketářů z celého Německa, které společnost Pallmann pořádá již řadu let. Pod heslem „Přátelé ve Würzburgu“ se mělo poprvé konat přímo na místě v novém seminárním centru. Napjatý harmonogram celé rekonstrukce a renovace vyžadoval přesnou koordinaci jednotlivých pracovních kroků – od přípravy podkladu až po pokládku parket z dubových vysokohranných lamel. Realizace byla provedena rychlými a vysoce kvalitními produktovými systémy značek Pallmann a Uzin.

„Když jsme původní prostory přestavěli na nové školicí středisko, recepci a nový sklad, mohli jsme ukázat, jak rychlé jsou naše výrobky, jak na sebe navazují v systému a jak je co nejefektivněji používat, aby byla podlaha připravena na akci,“ vysvětluje Heinrich Gaier, aplikační technik společnosti Pallmann. „Jako tým všech značek (Pallmann, Uzin, Wolff atd.) vše fungovalo perfektně.“

Napjatý časový harmonogram odpovídá požadavkům dnešních stavenišť

Jako profesionál v oblasti povrchových úprav a současně i díky kompletnímu sortimentu výrobků pro pokládku parket a dřevěných podlah má společnost Pallmann bohaté zkušenosti s požadavky a podmínkami na různých stavbách. „Napjaté termíny jsou dnes téměř běžnou součástí,“ říká pan Gaier. Vzhledem k tomu, že nový Orange World má sloužit jako místo pro aktivní setkávání zaměstnanců a zákazníků, tedy jako velmi frekventovaný a rušný prostor, musela být podlaha velmi odolná. To si vyžádalo profesionální provedení plochy o rozloze přibližně 400 m2. Pro optimální ochranu celoplošně lepených parket (vysokohranné lamely) byla použita trojnásobná aplikace nejlepšího 2složkového parketového laku na vodní bázi Pall-X 98 pro nejvyšší zátěž.

K masivnímu dubovému stolu o délce přes 6 metrů se celkem může usadit až 24 osob.

Pro prostor jídelny a předváděcí kuchyně vyrobil tým společnosti Pallmann dubový stůl dlouhý přes šest metrů a široký tři metry. U něj se může usadit 24 osob. „Jedná se o naprosto jedinečný kus masivního dřeva z belgického anglického dubu, který okamžitě upoutá pozornost,“ říká jednatel společnosti Pallmann GmbH p. Stefan Neuberger. „Je to pravděpodobně největší stůl v Evropě vyrobený z jednoho kusu jádrového dřeva.“

Detail struktury masivního dřevěného stolu z belgického anglického dubu.

Stůl byl ručně vyroben, obroušen parketovou bruskou Pallmann Spider, kartáčován, a nakonec upraven 2složkovou kombinací oleje a vosku Pallmann Magic Oil 2K Original. Tento 2K parketový olej bez obsahu rozpouštědel s přírodními oleji a vosky je velmi odolný vůči mechanickému a chemickému namáhání a zvýrazňuje barvu a strukturu dřeva. Při dvojnásobném použití tvrdidla se ještě zvyšuje jeho odolnost díky „hustšímu chemickému zesíťování“.

Zpracování podkladu v bývalém skladu

UZIN SC 946 je cementový tenký potěr s velmi malou smrštivostí vhodný k výrobě kladečských podkladů

Příprava podkladu začala otryskáním stávající monolitické betonové desky. Chybějící místa v podkladu byla vyplněna rychlým potěrem UZIN SC 946. „Zdrsnění zajistilo, že beton byl dobře připraven pro optimální přilnavost nátěru,“ vysvětluje Armin Metz, aplikační technik společnosti Uzin. Základní nátěr na bázi epoxidové pryskyřice UZIN PE 460 je vhodný zejména pro vlhké, porézní a nestabilní podklady. Byl nanesen dvakrát, přesypán křemenným pískem a opatřen okrajovými dilatačními páskami. Poté byla strojním čerpadlem nanesena vyrovnávací hmota UZIN NC 170 LEVELSTAR  v tloušťce vrstvy 3 až 5 mm. Tato vysoce kvalitní cementová vyrovnávací hmota díky svému mimořádně dobrému rozlivu zajišťuje velmi pevný, hladký a rovný povrch, a tím i optimální předpoklad pro pokládku. Její velmi rychlé schnutí a dobrá nasákavost navzdory vysoké pevnosti přináší také časové výhody při lepení vysoce kvalitních podlahových krytin.

Po nanesení podlahové stěrkovací hmoty je vždy důležité poctivé odvzdušnění, které pomáhá ke sjednocení povrchu, a především zamezí tvorbě vzduchových kapes.

Pokládka parket profesionály pro profesionály

Silné lamelové parkety byly nalepeny univerzálním parketovým lepidlem Pallmann P9.

Pro lepení 10 mm silných lamelových parket zvolili odborníci 2složkové PUR lepidlo Pallmann P9 (alternativa lepidla Uzin MK 92 S bez obsahu rozpouštědel, s velmi nízkými emisemi a vynikající pevností a přilnavostí. Toto univerzální lepidlo na parkety rychle vytvrzuje, má velmi vysokou pevnost v tahu za ohybu i smykovou pevnost podle normy DIN EN 14293 a neobsahuje vodu. „Protože lepidlo velmi rychle vytvrzuje, mohli jsme parkety brousit hned druhý den ráno,“ vysvětluje Heinrich Gaier. „Pracovali jsme souběžně jako tým, střídavě jsme pokládali po částech a brousili dvěma bruskami.“  K broušení okrajů se ideálně hodily okrajové brusky Pallmann Gecko Flex a Gecko Star, zatímco k broušení povrchu byla použita pásová bruska Pallmann Cobra a všestranně a univerzálně použitelná bruska Pallmann Spider.

Broušení nové dřevěné podlahy zajistila flotila brusek Pallmann, okrajové brusky Pallmann Gecko Flex a Geco Star, pásová bruska Pallmann Cobra i univerzální bruska Pallmann Spider.

Výplň spár vyztužená mikrovlákny a velmi odolný lak pro povrch

V dalším pracovním kroku pracovní tým uzavřel stávající spáry u vysokohranných lamel pomocí parketového tmelu Pall-X Filler vyztuženého mikrovlákny. To zahrnovalo smíchání roztoku pro přípravu výplně spár se stávajícím dřevným prachem na místě a jeho rovnoměrné nanesení na povrch pomocí nerez špachtlí. Tento patentovaný výrobek na vodní bázi má výbornou stabilitu, snadno proniká do spár a díky mikrovláknům uzavře i velké trhliny o šířce ca. 3 mm. Po krátké době schnutí lze povrch následně přebrousit dalšími stupni zrnitostí. „Pouze profesionální broušení zajistí správnou přípravu pro krásnou a snadno udržovatelnou parketovou podlahu,“ říká aplikační technik Heinrich Gaier.

Dřevný prach z broušení byl rovnou využit společně se spárovacím parketovým tmelem Pall-X FILLER k vytmelení nové dřevěné podlahy.

Dalším krokem bylo nanesení vysoce kvalitního základního laku na vodní bázi Pall-X 325, který je vhodný pro veškeré běžné evropské dřeviny. Tento mírně zvýrazňující lak má vyšší obsah sušiny, a prodloužené slévaní. Je tedy vhodný i na více nasákavé druhy dřeva jako je např. buk. Na závěrečnou povrchovou úpravu použili aplikační technici firmy 2složkový vrchní lak na vodní bázi Pall-X 98, vhodný pro vysoce namáhané parkety v obytných, obchodních a průmyslových prostorách. Je ideální pro vysokohranné lamely v silně frekventovaných prostorách a zajišťuje i snadnou údržbu.

Jako základní lak byl použit Pall-X 325, lak na vodní bázi s velmi dobrými plnícími schopnostmi. Jako finální byl použit vrchní 2složkový PUR parketový lak Pall-X 98 celkem ve 3 vrstvách.

Orange World prošel testem na výbornou

Opracování masivního dubového stolu bylo výzvou, které se technici zhostili na výbornou, své využití opět našli brusky flotily Pallmann.

„Nové školicí středisko, prostory pro stravování, různé akce i odpočinek se těší velkému zájmu zaměstnanců i zákazníků,“ potvrzuje Heinrich Gaier. Již 24. června se v Orange Worldu sešlo 150 parketářů a dalších hostů z celého Německa a Rakouska na „Dnech dřeva“ společnosti Pallmann GmbH ve Würzburgu. Výměna názorů s kolegy a zákazníky z oboru v novém prostředí se setkala s mimořádným ohlasem. V plánu je nabídka několika školení týdně. Pro teoretické a praktické kurzy jsou k dispozici i oddělené prostory. Zde lze ca. 80 m2 plochy variabilně pokrýt parketami. „Naše odvětví jde rychle kupředu, stále se objevují inovace a nové techniky, které je třeba vysvětlit“, říká technik společnosti Pallmann. Pravidelná školení, a především praktické aplikace mají samozřejmě velký význam.

Po důkladném broušení a kartáčování byl masivní dubový stůl ošetřen 2složkovou kombinací oleje a vosku Pallmann Magic Oil 2K Original, která zvýrazňuje barvu a strukturu dřeva a je odolná vůči chemikáliím používaných v domácnosti.

Závěrečné leštění bruskou Pallmann Spider a bílým padem na rozpadování olejů, dodalo masivnímu dubovému stolu nezaměnitelný vzhled.

Investice do budoucnosti

„Investujeme do celého areálu a již jsme přistavěli jedno patro ke stávající administrativní budově společnosti Pallmann,“ vysvětluje své plány ředitel firmy Stefan Neuberger a dodává: „Budou zde umístěny další kanceláře, zasedací místnosti a oddělení aplikační techniky s vlastními novými zkušebnami a testovacími prostory. Přestavba nové budovy a s ní spojené rozšíření našich prostor o nové školicí středisko jsou dokonalým naplněním naší koncepce využití.“

Nové prostory představují příjemné i praktické zázemí pro zaměstnance i hosty.

V rámci rekonstrukce se dostalo i na školící místnosti kde je celkem k dispozici až 80 m2 plochy k pokrytí parketami a testování novými výrobky.

Před školicím střediskem vznikla v rámci rekonstrukce i prosluněná dřevěná terasa.

www.uzin.cz
www.pallmann.cz

 

Share.

About Author

Comments are closed.