Marmoleum vrátilo interiérům Winternitzovy vily přírodní půvab a kouzlo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Winternitzovu vilu si nechal postavit pražský právník JUDr. Josef Winternitz v ulici Na Cihlářce v Praze 5 u Adolfa Loose a Karla Lhoty v roce 1932, a jedná se tak o poslední Loosovu budovu realizovanou za jeho života. Historické události i následní obyvatelé vilu nešetřili, proto musela po navrácení rodině původních majitelů projít rozsáhlou rekonstrukcí. V duchu hesla Adolfa Loose „Byt není nikdy hotový: vyvíjí se s námi a my v něm“ přistoupili majitelé k další významné opravě, a to výměně podlahovin prvního a druhého patra.

Někdejší linoleum bylo v minulosti nahrazeno nevzhledným PVC, kobercem a dlažbou. Ve svém úsilí vrátit linoleum na jeho původní místo oslovili majitelé vily společnost Forbo Flooring. Její přírodní linoleum Marmoleum píše historii více než 125 let. Původní receptury pro výrobu této krytiny se nezměnily, a tak je možné i nyní v nabídce najít jednobarevné dekory řady Walton odkazující na vynálezce linolea Fredericka Waltona. Právě jednobarevné dekory vévodily prvním vyráběným linoleím. S ohledem na historický odkaz a celkové ladění interiéru zvolili majitelé červený odstín Berlin Red 3352 pro dominantu prostoru – točité schodiště propojující celý objekt, dále pro bývalé dětské pokoje a pokoje služebnictva. Jemnější dekor Rosemary Green 3355 vybrali pro ložnici rodičů s přilehlou šatnou, toaletou i koupelnou a také do pokoje pro hosty. Marmoleum vyniká přírodním složením, díky kterému má vysokou trvanlivost, antibakteriální vlastnosti, je bez ftalátů a je CO2 neutrální (od vzniku až po expedici). O vylepšení odolnosti přírodního materiálu se stará povrchová úprava Topshield2. Marmoleum je tak odolnější vůči skvrnám, otěru, má matný vzhled, snadno se čistí a má renovovatelný povrch.

Přečtěte si:  První informace o podzimním WORKCAMP PARQUET 2020

Nejprve tedy muselo dojít ke stržení původních krytin. Vzhledem k historickému charakteru objektu se přistoupilo v pokojích k renovaci pomocí systému Quickfit desek od společnosti Forbo Flooring. Tento podkladový systém skládající se ze dvou samolepicích desek o tloušťkách 3 a 4 mm, které se kladou s přesahem přes sebe, zaručí dokonalé a rychlé vyrovnání podkladu i při zachování původní podlahy (podkladu). Podklad vyrovnaný systémem Quickfit je rovný, celistvý, bezespárý a přímo na něj se instalovala
samotná krytina Marmoleum. Podklad v koupelně a na toaletě bylo nutné vystěrkovat z důvodu předpokládané vyšší vlhkosti.

Dokonalý kladečský um předvedl Pavel Čáp z fimy Yes Interiéry, který je rovněž držitelem certifikátu na pokládku krytiny Marmoleum. Perfektně odvedená práce je patrná na každém m2, ale opravdovou lahůdkou jsou pak schody z krytiny Marmoleum. Každý stupeň bylo nutné zvlášť vystěrkovat, vyrovnat a přilepit na něj tuto krytinu. Schodiště je precizní prací mistra podlaháře dotaženou do nejmenšího detailu, a Marmoleum tak majestátně stoupá vilou vzhůru. V pokojích je celoplošně přilepeno a ukončeno těsně u dřevěného obložení stěny – původní lišty. V koupelně a na toaletě je vytaženo až na stěny – tzv. vytahovaný sokl, aby byla zajištěna naprostá voděodolnost.

Ve Winternitzově vile si tak můžete i za přispění krytiny Marmoleum plně vychutnat atmosféru vyladěnou do 30. let minulého století a obdivovat unikátní dílo Adolfa Loose při komentovaných prohlídkách nebo při řadě kulturních akcí.

Přečtěte si:  Novinka v kolekci Wild Beauty

www.loosovavila.cz
www.marmoleum.cz
Foto: David Cysař

Share.

About Author

Comments are closed.