Malířské šablony – větu „tohle udělat nepůjde“ neznáme, říká Ondřej Kucej, výrobce malířských šablon

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rodinný e-shop MALÍŘSKÉ ŠABLONY se už přes deset let věnuje výrobě malířských šablon. Kromě toho se pod značkou STAON.CZ zabývá komplexní realizací dekorativních maleb a stěrek. Představil nám ji Ondřej Kucej, který ji vede spolu se svým bratrem Štefanem.

Jak jste se k oboru dostal?
V dětství jsem tátovi vymaloval obchod různými barevnými motivy a použil jsem k tomu perforovaný papír (podobnou technikou jako maloval Michelangelo v Sixtinské kapli . O dvacet let později jsme se k tomu vrátili. Pro mě jako stavaře s uměleckou školou byly realizace dekorativních povrchů v podstatě jasný směr, kudy se v řemesle vydat. Těch možností a technik, jak dekorovat povrchy v interiérech a na fasádách, je neskutečné množství a dá se říci, že je to pro nás zábava, a také nás baví inovovat a vytvářet nové techniky, motivy nebo znovuobjevovat ty staré, klasické.

Co všechno děláte a jaké místo mají ve vaší práci malířské šablony?
Zabýváme se nejen výrobou malířských šablon, ale hlavně komplexní realizací v malířském odvětví, zejména dekorací stěn jak v interiéru, tak na fasádách, restaurováním maleb a imitací různých povrchů malbou i stěrkováním, aplikací dekorativních stěrek. S tím souvisí i grafické práce. V těchto segmentech se malířské šablony často používají, a vytvářejí tak nepřeberné možnosti dekorování, o kterých ani architekti nebo investoři nevědí a my se jim je snažíme přiblížit, vysvětlit a ukázat nebo připravovat vzorky podle jejich požadavků.
Momentálně připravujeme sekci šablon do e-shopu pro dekorativní stěrky, což je ve světě docela trend, my to také testujeme a výsledky jsou skvělé, většinu motivů lze různými materiály bez problému aplikovat, pak už jen záleží na fantazii řemeslníka, jak finální stěrku doladí, aby byla originál.

Přečtěte si:  Tapety Omexco Aruba – exotika z přírodních materiálů

Jaké typy šablon vyrábíte a používáte?
Klasická je řezaná PVC šablona, která se dá i vrstvit a nanášet i další barvy (podobně jako v sítotisku). PVC šablona je nejpoužívanější a nejjednodušší na provedení, prostě ji přilepíte ke zdi a malujete, lze ji použít mnohokrát opakovaně.
Na zakázku vyrábíme papírové perforované šablony. Perforované jsou okraje motivu čili je tu možnost vytvářet vícebarevné vzory, variabilita v podstatě nemá omezení. Možností je i samolepicí šablona – speciální samolepka s vyřezaným motivem.
Na e-shopu pak samozřejmě motivy kategorizujeme podle základních rysů a motivů, např. dětské, rostlinné, zvířata, moderní, geometrické, na zakázku apod.

Jaká jsou specifika fasádních šablon a práce na fasádách?
Fasádní šablony jsou stejně jako interiérové vyrobené z tvrdé, ale ohebné plastové fólie do 0,5 mm. Rozdíl je v povrchu, čím jemnější fasádní povrch je, tím se šablonové malby lépe provádějí. Na fasádní a interiérové aplikace je vždy lepší použít hustší a neředěnou barvu. Váleček nesmí být příliš mokrý od barvy a musí se na něj ze začátku tlačit jemněji, aby barva nepodtékala pod okraje. Vždy je lepší vyzkoušet si šablonu a barvu někde mimo, na kartonu.
Na fasádách se nejvíce realizují dekorace, loga a firemní branding od 1 do 500 m². Ale měli jsme třeba i zakázku dekorativních motivů podle předlohy architekta na bytových domech v Praze-Štěrboholích, kde jsme dělali 2500 m². Rádi bychom se v blízké budoucnosti podívali do segmentu murals – velkoplošných obrazů na fasády.

Přečtěte si:  Kapitoly z historie: vznik cechu malířského

Věnujete se i ornamentům podle historických předloh. Co je na nich zajímavé a dá se něco z těch historických dekorů převzít nebo transformovat pro současnost?
Historie ornamentů je stará jak lidstvo samo a úpravy motivů probíhají už tisíce let, tak jak si doba vyžaduje. Každé období, oblast, náboženství má své motivy. Většina současných dekorů má původ v historii, jen jsou deformovány do jednodušších a stravitelnějších vzorů.
Samotná realizace dekorativních maleb v památkách je samozřejmě o restaurování, renovaci, vyčištění a zachování původní malby. Zde je potřeba před renovacemi zdokumentovat původní motiv, přenést vzor a zdigitalizovat ho, vyrobit šablony a s památkáři doladit odstíny přímo na stavbě.
K památkám se váže i naše top reference – rok a půl práce na malbách v Národním muzeu, kde jsme renovovali a restaurovali imitace mramorů a pískovce, šablonové bordury – těch bylo kolem 1,5 kilometru včetně klasických maleb, linkování a zlacení.

Moderních vzorů je nekonečná škála – lze vybrat něco, o co je v současné době větší zájem, co je trendem?
Nelze přesně říct, že se určitý šablonový motiv prodává více, je to subjektivní, každému se líbí něco jiného. Našimi zákazníky jsou malíři, architekti, stavební firmy i zákazníci, co nikdy nemalovali, a každý má jiné požadavky.

Písmomalířství jsem měla v dnešní době skoro za „vyhynulý“ obor… Spíš se vše řeší tiskem. O co je zájem?
Reklamní malby a písmo na fasádách se dělají stále, s velkoplošnými potisknutými bannery se to nedá srovnat. Ruční malba má svoje kouzlo a zájem o ni stoupá.

Přečtěte si:  OBKLADY 2019/03

Máte v nabídce stálé kolekce vzorů nebo vyrábíte i na přání zákazníka, architekta?
Kolekce vzorů v rámci časových možností stále na e-shopu doplňujeme, ale z větší části jde o výrobu na zakázku. Zákazníci jako malíři si u nás nechají vyrobit šablony na zakázku podle zaslaného motivu, dále i architekti nebo majitelé restaurací, stavební firmy, výrobní firmy na orientační značení. Je to velmi různorodé.

Vzpomenete si na nějaké neobvyklé zadání?
Zatím jsme se nesetkali se zadáním, co by nešlo realizovat. Neobvyklá zadání máme rádi a baví nás vymýšlet, jak to technologicky i technicky půjde realizovat, řešení vždy existuje.

Máte nějaké své pracovní, firemní motto?
Neznáme větu: „Tohle udělat nepůjde.“

A váš cíl do budoucnosti?
Rozšířit e-shop o více motivů, točit více videí s návody, jak se šablonami pracovat, rozšířit sortiment doplňkových produktů včetně barev… Plánů a nápadů je dost.

Děkuji za rozhovor.
Jana Komárková

Foto: archiv firmy

www.malirskesablony.cz
www.staon.cz

 

Share.

About Author

Comments are closed.