DETECHA – tradiční český výrobce oslaví 70 let od svého založení

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Společnost DETECHA se chystá na oslavu kulatého výročí – v roce 2024 si připomene 70 let. Od svého založení v roce 1954 chemické výrobní družstvo vyrobilo celou řadu kvalitních výrobků. Značky jako Karbolineum, Tlumex, Izoban a další se staly synonymem tradice, kvality a české poctivosti.

Výroba asfaltového nátěru.

Lazura Karbolineum® extra je nejpoužívanějším přípravkem pro nátěry historických objektů, šindelových střech, dřevěných fasád, roubenek a památek lidové architektury.

Družstvo Detecha bylo založeno 18. září 1954. Jeho posláním bylo zajištění a poskytnutí vhodných pracovních příležitostí obyvatelům v oblasti Orlických hor a podhůří v době, kdy se tam zavíraly textilní provozy a lidé přicházeli o práci. Začátky byly různorodé a určitě ne jednoduché. Rozvažování papriky a fialkového kořene do malých sáčků, stáčení kresolového mýdla z velkých sudů do malých lahviček, ruční výroba svíček, štěpařského vosku, včelařských mezistěn, výroba odmašťovače D-7 a některých dalších druhů chemickodrogistických výrobků…

Počátky výroby barev v České Skalici.

Rokem 1958 se datují podstatné změny budoucího rozvoje družstva. Mění se sortiment výroby. Postupně jsou zaváděny prvky modernější technologie a družstvo se specializuje na výrobu pracích, mycích a čisticích přípravků. Na počátku šedesátých let se výrobní náplň zaměřuje na klasické nátěrové hmoty. Vyrábí se Izokryt, Izotmel, Estedien, Hydroban a Tlumex speciál. Všechny tyto výrobky měly vzhledem k ceně vysokou užitnou hodnotu. Některé, jako například Tlumex speciál, se staly po dlouhou dobu obecným pojmem pro ochranu spodku automobilu. Po delimitaci převážné části výrobního programu do státního průmyslu docházelo k postupnému zavádění nových, převážně již vlastním vývojem připravených výrobků.

K přepravě surovin se využívala výhradně vlaková doprava. Suroviny se vozily v cisternách. Na nádraží v Novém Městě nad Metují se stáčely do sudů a vnitropodnikovou dopravou se převážely na Tis.

Obchodní politika družstva Detecha byla založena na zásadě přinést spotřebiteli jakostní, ale přitom levné produkty. Výrobky, značka a družstvo byly všeobecně známé a pozitivně vnímané v celém Československu a v této tradici DETECHA pokračuje až do současnosti.

K přepravě surovin se využívala výhradně vlaková doprava. Suroviny se vozily v cisternách. Na nádraží v Novém Městě nad Metují se stáčely do sudů a vnitropodnikovou dopravou se převážely na Tis.

www.detecha.cz

Přečtěte si:  Z historie dřevěné špalíkové dlažby - vývoj výběru dřevin a použití
Share.

About Author

Comments are closed.