Masivní podlahoviny z jehličnatých dřevin

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Podle statistik FEP (European Federation of the Parquet Industry) má každá druhá domácnost v Evropě doma dřevěnou podlahovinu nebo přemýšlí o jejím pořízení. Velké rozdíly jsou ale mezi severskými zeměmi, kde je dřevo, a to ve velké míře také jehličnaté, přímo stylem, a jihem. Země jihu Evropy dosahují v použití dřevin na podlahách kolem 15 % a jednoznačně zde vede keramika, která je zde tradiční a stále využívaná – protože chladí.

Co však mají všude společné, je obliba dubu, který má nedostižný náskok nad ostatními dřevinami (dubové podlahoviny dosahují cca 65 %). Následuje buk, případně jasan, tropické dřeviny a nevelkého procenta dosahují dřeviny jehličnaté. Proč je opomíjíme? Jsou teplé, dokonce je rozdíl, když sáhneme na podlahovinu dubovou a smrkovou – ta smrková je teplejší. Jehličnaté dřeviny dobře izolují tepelně i zvukově, jsou vhodné na podlahové topení (do síly 15 mm) a mají řadu dalších výhod, k nimž patří i příznivá cena. Navíc to jsou dřeviny tuzemské, známe jejich původ, mají certifikáty původu a za každý strom je opět vysazen nový. Pocházejí z lesů, ve kterých se hospodaří trvale udržitelným způsobem.

Zkušenosti s výrobou podlahovin z evropských jehličnatých dřevin má společnost Serafin Campestrini s.r.o. – SECA. Ta vyrábí pod značkou FeelWood z řady běžných dřevin, ale zaměřuje se velkou měrou i na masivní podlahoviny ze severského smrku, severské borovice, borovice limba a evropského a také oblíbeného sibiřského modřínu. Tyto dřeviny mají řadu předností, které zákazník se zájmem o originální podlahovinu ocení: mají zajímavou barevnost i kresbu, navíc se dají tónovat barevnými oleji do odstínů, které přesně doladí daný interiér a vytvoří individuální povrch.

Přečtěte si:  LINO Fatra kolekce - vinylové podlahoviny v roli šíře 2 metry

Menší tvrdost těchto dřevin nemusí být vždy nevýhodou, vždyť k dnešním trendům patří postaršování podlah a vrypy a škrábance se na nich uměle vytvářejí. Samozřejmě není problém je za několik let opravit, přebrousit a při odborné pokládce vydrží desítky let. Jsou citlivě sušené na 9 %, nevržou.

Výhody masivních podlahovin Feelwood

  • ZDRAVÉ. Regulují vlhkost vzduchu v interiéru. Optimálně ovlivňují klima v místnosti.
  • MODERNÍ. Díky několika způsobům pokládky neomezují domácí techniku (lepení, šroubování, plovoucí způsob na sponky).
  • FLEXIBILNÍ. Jsou vhodné na všechny typy podkladů do různých interiérů, je nutné však počítat již při projektování s minimální výškou 15 mm.
  • PŘESNÉ. Každé prkno je citlivě sušené na 9 %, prochází pečlivou kontrolou.
  • INDIVIDUÁLNÍ. Zcela se přizpůsobí vašim požadavkům. Dokonale vyjadřují životní styl a vkus.
  • TRVANLIVÉ. Při správné pokládce vydrží po generace.
  • EKOLOGICKÉ. Pocházejí z lesů s trvale udržitelným hospodářstvím.

Podlahoviny Feelwood a podlahové topení

Dřevo bylo, je a vždycky bude moderním materiálem, který se dokáže přizpůsobit téměř jakýmkoliv technickým vymoženostem, tedy i podlahovému topení. Samozřejmě, že ne každý typ dřeva se pro podlahové topení hodí, doporučujeme smrkové, borovicové, modřínové a jasanové krytiny a všechny varianty dubu v tloušťce 15 mm. Pro spolehlivý výsledek je nutné dodržet také správný postup pokládky, celoplošně podlahoviny nalepit a vždy nechat položit odborníky. Důležité je, aby všechny materiály (dřevo/lepidlo) dohromady neměly tepelný odpor více než 0,15 m2 K/W, max. teplota na povrchu podlahy byla 26 °C a podlahová prkna byla správně vysušena na 9 % (± 2 %).

Přečtěte si:  PODLAHY Profi 2022/03

Borovice

Věděli jste, že přítomnost borovice zahání melancholii? Proto se domy zdobí borovým chvojím, které přináší radost a pohodu. Kdo miluje divokou přírodu a nespoutanost, je pro něj masivní borovicová podlahovina s nepravidelnou kresbou s rozesetými tmavými suky ta pravá. I přestože borovice patří mezi měkké dřeviny, dokáže v podobě masivní podlahoviny poskytnout všechny svoje výhody. A ještě dá něco navíc: příjemný pocit pohody a uvolnění.

Masivní modřínové podlahoviny

Jsou ceněné především pro svou krásu. Do světlého povrchu dřeva vstupuje tmavší modřínové jádro, které vytváří charakteristickou kresbu. Je to jejich poznávací znamení. Z podlahy vyzařuje teplo a útulnost domova. Nesmíme ale zapomenout ani na vynikající vlastnosti modřínové podlahoviny. Díky vyššímu obsahu pryskyřice, která funguje jako přírodní impregnace, se dříve modřínové dřevo používalo na výrobu okapů a střešních šindelů. Ve vodě je velmi trvanlivé a nemění se. Stejně tak se ani po desítkách let při správné údržbě nezmění na podlaze.

Smrkové dřevo

Smrkové dřevo patří mezi měkké dřeviny, což ho ale nijak neomezuje pro použití na masivní podlahoviny. Kdo touží po přírodní krytině s jemným žlutavým nádechem, která si nedělá nároky na to být dominantou celého bytu, pro něj je právě ta smrková to pravé. Může skvěle kontrastovat s nábytkem, nebo s ním být naopak tón v tónu. Výslednou podobu si určí každý sám. Tvrdost a odolnost zvýšíme použitím vhodné povrchové úpravy. Doporučuje se především ošetření olejem, které usnadní případnou renovaci. Při správné péči dokáže smrková podlahovina dát to co každá jiná masivní, a přitom za dostupnější cenu.

Přečtěte si:  PODLAHY Profi 2020/06

www.secacz.cz, www.feelwood.cz
Foto: archiv Serafin Campestrini s.r.o.

Share.

About Author

Comments are closed.