Smart byt: bydlení na 30 m². Dubová podlaha byla moderní a bude moderní i za sto let.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bydlení na ploše 30 m² nemusí být v žádném případě stísňující, jak ukazuje projekt slovenského architekta Petera Fritsche. Smart byt ve Vídni je důkazem, že čtvereční metry nejsou tím nejzásadnějším předpokladem kvalitního bydlení.

Architekt vytvořil prostor, který je praktický, multifunkční, kombinuje komfort a efektivitu dispozice pro práci i zábavu. Klíčem k úspěchu je minimalistický design. Každý kus nábytku je vyrobený na míru, do vestavné skříně je zakomponována dokonce i kompletní kuchyně. Vznikla tak jednoduchá garsonka, do které se vešlo vše podstatné.

I V GARSONCE JDE ŽÍT PLNOHODNOTNĚ A BEZ POCITU, ŽE VÁM VŠECHNO PADÁ NA HLAVU. KLÍČEM K ÚSPĚCHU JE MINIMALISTICKÝ DESIGN A VYTVOŘENÍ PRAKTICKÉHO A MULTIFUNKČNÍHO PROSTORU, KTERÝ KOMBINUJE KOMFORT A EFEKTIVITU DANÉ DISPOZICE.“

ING. ARCH. PETER FRITSCH

Úlohou architekta bylo především vytvořit funkční bydlení, prostor je proto rozdělen na tři logické funkční zóny. Vstupní část – chodba – má mnoho úložných prostor a je do ní začleněna také pračka. Druhou částí je koupelna se sprchou a toaletou, třetí je centrální obytná část s kuchyní. Využit byl i „optický klam“ – i malá místnost může působit vzdušně. Prostor se opticky zvětší bílou barvou, doplněnou o jemné barevné kontrasty. Do „vyčištěného“ půdorysu, který sjednocují neutrálně bílé stěny, jsou vloženy nábytkové solitéry. Strohou materiálovou a barevnou paletu doplňuje výrazná kuchyňská linka a hravé zařízení bytu.

Důležitou roli hrají i podlahy: „Celý prostor bytu propojuje v horizontální rovině společný materiál – dřevěná dubová podlaha,“ říká Peter Fritsch. „Dubová podlahovina patří k mým nejoblíbenějším, a proto se k ní ve svých projektech často vracím. Přirozená krása dřeva vytváří útulnou atmosféru tepla a pohody, a tak se podlaha ihned stává dominantou interiéru. Byla moderní před lety a bude moderní i za sto let. Nestárne, ale dozrává – a právě i její nadčasovost je pro mne velmi důležitá.“

Přečtěte si:  Nová limitovaná edice tilo - vinylové podlahy s autentickým povrchem

www.createspace.sk
Foto: Jarolim.sk

Share.

About Author

Comments are closed.