Podlahy Gerflor vs. covid-19. Povrchy, které mohou snížit šíření virů a baktérií.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kanceláře, hotely, školy i tělocvičny: pro všechny veřejné i soukromé prostory jsou vhodné povrchy, které mohou pomoci snížit šíření virů a bakterií. A vhodná technologie již existuje.

Webová stránka italského ministerstva zdravotnictví věnuje jeden celý oddíl správnému čištění podlah a povrchů (https://bit.ly/2ACPAm5), které je v této choulostivé době opětovného oživení po plošné karanténě zvláště důležité. Podle toho, co o covidu-19 dosud víme, se zdá, že virus dokáže na površích přežít až devět dní. Avšak správný výběr materiálů může riziko nákazy snížit.

V současné době svět architektury přemýšlí, jak přehodnotit přístup k prostorům, aby sdílené prostředí splňovalo požadavky na dostatečné rozestupy a aby použité materiály byly technologicky schopné bránit šíření infekcí.

Skupina Gerflor má v sektoru zdravotnictví mnohaleté zkušenosti, díky nimž mohla během koronavirové krize dodat přes 150 tisíc m² podlahových krytin do více než 50 nemocničních zařízení specializovaných na covid-19 po celém světě, z nichž čtyři se nacházejí v Itálii. Tento výsledek byl možný díky více než 80 letům výzkumu v oblasti zdravotnictví, z něhož vzešly výrobky schopné z 99 % omezit šíření bakterií podle mezinárodních norem ISO 22196.

Výrobky skupiny Gerflor umožňují mimo jiné rychlou sanitaci a dezinfekci prostorů. Jsou odolné vůči dezinfekcím na bázi alkoholu a chlóru a při vhodném zředění odpovídají také vládním směrnicím v oblasti sanitace povrchů.

Stejná technologie je použita u výrobků určených pro různá prostředí: v případě hotelů, tělocvičen, škol i kanceláří se jedná o veřejné prostory, v nichž se člověk snadno vystaví nákaze. Způsoby nákazy jsou různé: kapénky slin či jiných tekutin produkovaných lidským tělem (v průměru mezi 100 tisíci a 500 tisíci za minutu) se usazují na podlahách, stolech či zábradlích, a proměňují tak každý povrch v potenciální jímku mikroorganismů šířící patogeny. Dále je třeba brát v potaz prach, který v 10 % případů dokáže za pomoci přirozené či umělé cirkulace vzduchu patogeny přenášet.

Přečtěte si:  Fatra, a.s. - podlahoviny určené do škol

Kanceláře

Nové nařízení pro zamezení šíření covidu-19 v kancelářích ze dne 24. dubna 2020 ustanovuje dvě jednoduchá pravidla: společenský odstup a opakovaná dezinfekce prostor. V prvním případě je třeba řídit se zdravým rozumem a hygienickými pravidly, v druhém případě je nezbytné vybrat správné produkty. Skupina Gerflor nabízí širokou škálu produktů odolných vůči vysoké pracovní zátěži, jež jsou vhodné pro různé pracovní prostory, od malých až po velké coworkingové kanceláře. Všechny produkty navíc odpovídají normě ISO 22196. Tato velmi důležitá norma kontroluje přítomnost bakterií na površích: testy provedené na podlahách Gerflor potvrzují, že 99 % bakterií je po 24 hodinách zlikvidováno, což je zárukou zdravějších a bezpečnějších povrchů.

Produkty Gerflor se jednoduše instalují také na již existující podlahy a snadno se uklízejí a dezinfikují. Mimo to jsou opatřeny certifikátem, který potvrzuje odolnost vůči skvrnám (s patentovanými úpravami Protecsol2, Evercare a NeoCare), snižují emise uvolňované do vzduchu (certifikát Floorscore) a mají nejvyšší evropská potvrzení o šetrnosti k životnímu prostředí (EPD – Environmental Product Declaration).

Ale jak si vybrat?

Každý výrobek má své vlastnosti, které mohou pomoci při rozhodování.

  • Podlahová krytina Saga2 je vhodná pro ty, kteří upřednostňují pokládku jednotlivých dílců. Korková podkladová vrstva zaručuje zvukovou izolaci až do výše 15 dB. Lze ji instalovat i na zdvojené podlahy.
  • Podlahovina Taralay Impression Comfort zajišťuje zvukovou izolaci až do výše 19 dB a je opatřena certifikátem o protiskluznosti BCRA. V provedení My Taralay je navíc možné si díky digitálnímu tisku vybrat vlastní vzor: logo společnosti, obrázky výrobků nebo určitý barevný odstín mohou být v dnešní době věrně zobrazeny na površích, a kanceláři či firemnímu sídlu tak dodají osobitost.
  • Podlahovina Creation 70 Clic je ideální pro ty, kteří při pokládce upřednostňují zámkový systém click, lepidlo není třeba a dílce jsou snadno odnímatelné.
Přečtěte si:  1FLOOR SELECT – ořech v kolekci laminátových podlahovin

Hotely

Zamýšlené změny reagující na nové hygienické nároky ovlivní také naše dovolené a služební cesty. Výběr materiálů bude v tomto kontextu zásadní: povrchy jakožto potenciální zdroje nákazy budou muset být schopné zamezit šíření patogenů. Málo se ví, že po každém vydezinfikování rychle přichází opětovná kontaminace bakteriemi. Doporučuje se proto používat povrchy s bakteriostatickými vlastnostmi, jež se snadno uklízejí i dezinfikují.

Školy a sport

Řada Powergame+ skupiny Gerflor byla primárně vyvinuta tak, aby při pohybu chránila klouby díky systému „lateral forgiveness“. Široká nabídka barev ale mimo jiné umožňuje vytvoření přesně ohraničených prostor pro zajištění dostatečných odstupů.

Podlaha je především pro ty nejmenší místem, kde si hrají. Je proto nutné, aby její povrch byl měkký (a ochránil tak děti při pádu), teplý na dotek (aby si děti na podlahu mohly sednout či lehnout), neměly by zde být drážky mezi dlaždicemi, a nakonec se takový povrch musí také snadno uklízet (aby byla dodržována hygienická pravidla) a pohlcovat zvuk (aby se omezil hluk). Ale v této době je především nezbytné ochránit děti před možnou nákazou, k níž dochází při přímém kontaktu s kontaminovanými povrchy či s mikroorganismy, které přežívají ve vzduchu a následně se usazují na površích. Je proto nutné, aby povrchy, které děti používají ve škole nebo v tělocvičně, splňovaly bakteriostatické nároky.

Produkty z nabídky skupiny Gerflor určené pro školy brání šíření bakterií, a navíc se snadno uklízejí a dezinfikují. Mezi ně patří například podlahovina Taraflex pro tělocvičny, která díky své jedinečné technologii chrání klouby při skákání či uklouznutí a snižuje riziko zranění.

Přečtěte si:  Adore Regent - rigidní vinylové podlahoviny od společnosti Adarefloors

www.gerflor.cz

Share.

About Author

Comments are closed.