V hlavní roli sádrokarton: z historického vodojemu na Kladně vzniklo unikátní muzeum

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kladenský vodojem z 30. let minulého století prošel kompletní rekonstrukcí, na jejímž konci je unikátní centrum vodohospodářské infrastruktury. Nově slouží nejen jako dispečink, řídicí centrum dodávek vody pro více než 290 tisíc obyvatel Kladna, Mělníku, Prahy-západ i východ a Rakovníku, ale i jako expozice českého vodárenství přístupná veřejnosti na vrcholu věže, kde dříve bývala vodní nádrž.

Unikátní rekonstrukce začala demontáží 60 tun těžké nádrže a staré střechy. Uprostřed kulaté věže bylo postaveno vertikální jádro, ve kterém je umístěna výtahová šachta a dvě komunikační jádra. Na vrcholu věže vznikl odstraněním nádrže prostor pro vestavbu zahrnující tři patra. Kromě ocelových nosníků, příhradových konstrukcí a vnějšího opláštění věže sehrál v rekonstrukci hlavní roli sádrokarton, realizaci prováděla firma EU Stavby.

Výšková konstrukce s požární odolností

Mezi vstupní halou a prvním patrem byl vytvořen osmnáctimetrový dřík, komunikační jádro z ocelové konstrukce a sádrokartonových příček zakončené podhledem z akustických děrovaných desek Knauf CLEANEO. Pod ním jsou zavěšeny na závitových tyčích a řetízcích sálavé panely pro vytápění. Uprostřed jádra je schodiště a výtahová šachta, kde jsou na obou protilehlých stranách vytvořeny šachty pro vzduchotechniku, elektroinstalaci apod. Představuje to celkem tři požární úseky, které bylo nutné oddělit. Použitá konstrukce Knauf W112 je proto dvojitě opláštěna speciálními sádrokartonovými protipožárními deskami Knauf RED Piano. I vestavba v horní části věže je ze sádrokartonu. Díky prostoru, a především výšce, ve které se pracovalo, nebyla realizace snadná, protože většinu desek bylo nutné dostat nahoru na lešení ručně. Opláštění ocelových nosníků a podhledy zde plní spíše pohledovou funkci, ale i tak bylo nutné dodržet předepsanou požární odolnost REI 45 minut. V opláštění jsou opět použity protipožární desky Knauf RED Piano v tloušťce 15 mm, spáry jsou přelepeny skelnou páskou a vytmeleny Knauf Uniflott.

Přečtěte si:  Fasády Keim - zateplení, na které je konečně hezký pohled

Panoramatická vyhlídka místo nádrže

Sádrokartonová konstrukce je na stěnách kolem celé plochy kruhové místnosti, kopíruje rámy zapuštěných oken a respektuje jejich lomy (vždy po dvou oknech) včetně žaluzií. Na tuto konstrukci navazuje osm pravidelných lichoběžníků podhledu sbíhajících se nahoře do kruhového světlíku s okénky, který je zakončen osmiúhelníkovým podhledem a novou střechou. Dodržet rovinu a pravidelnost lichoběžníků znamenalo tvořit podhled najednou, aby nevzniklo riziko, že se plochy v závěru nesetkají.

Některé detaily se doslova modelovaly po kouskách, aby do sebe vše přesně zapadlo. Zevnitř jsou sádrokartonové desky opatřeny parotěsnou membránou a tepelnou izolací. V pátém patře jsou všechny ocelové nosníky opláštěny konstrukcemi se sádrokartonovými deskami Knauf WHITE. Z půdorysu podlahy šestého patra je spuštěna předstěna, do které jsou vloženy anemostaty. V komunikačním centru je také hygienické zázemí objektu, kde byly použity impregnované desky Knauf GREEN. Do čtvrtého patra byly umístěny kanceláře. Znamenalo to rozdělit kulatý prostor příčkami Knauf W112 s dvojitým opláštěním sádrokartonem Knauf WHITE s izolací. Konstrukce příček byla v tomto případě z hlediska akustiky dostatečná vzhledem k tomu, že se v místnostech neočekává vyšší hladina hluku. Doplňuje je akustický podhled.

Do vrcholku střechy byla umístěna schránka s dobovými artefakty. Nechybí vzkaz pro budoucí generace, ale také část fragmentu původního rezervoáru vody, dobový tisk, který popisuje aktuální dění naší doby v Kladně a okolí, a také radniční noviny s informacemi o soudobém životě ve městě. Dalšími dokumenty jsou výroční zprávy dvou subjektů neodmyslitelně spojených s touto stavbou. Prvním z nich je vlastník Vodárny Kladno – Mělník a druhým investor stavby Středočeské vodárny a.s. Schránka obsahuje i dres Jaromíra Jágra.

Přečtěte si:  BARVY Profi 2023/06

www.knauf.cz
Foto: Ivan Sklenář

Share.

About Author

Comments are closed.