Tuttomondo v Pise, ve stínu šikmé věže

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Řekne-li se jméno italského města Pisa, snad každému naskočí okamžitě dvě slova: šikmá věž. Je turistickým magnetem, který mě v létě také přitáhl. Většinou to s podobnými místy bývá tak, že je člověk trochu zklamaný, zde to ale bylo opačně – věž je šikmější, než by kdo čekal, a podívaná na ni je opravdu úchvatná.

Málokdo ví, že v Pise najdete kromě krásného historického centra i další unikát – jednu z nejvýznamnějších moderních nástěnných maleb, kterou na vnější zdi kostela Sant´Antonio Abate vytvořil roku 1989 americký malíř Keith Haring. Přijedete-li vlakem, od nádraží cestou k šikmé věži k ní máte jen minimální zacházku, která se rozhodně vyplatí.

Haring tvořil malbu, která je 10 metrů vysoká a 18 metrů široká, pouhé čtyři dny, za pomoci studentů a pracovníků místního prodejního centra společnosti Caparol, kteří mu barvy pro vytvoření díla poskytli. Možná vám jméno umělce mnoho neříká, ale když se podíváte na malbu, asi si vzpomenete, že jste podobnou figuru s černou konturou viděli na tričku či jako dekoraci nějakého předmětu. Haring patřil k nejslavnějším představitelům street artu, ale také pop artu a v New Yorku si dokonce založil vlastní obchod nazvaný Pop Shop, kde předměty s náměty svých kreseb prodával.

Obraz v Pise, nazvaný Tuttomondo, zobrazuje 30 figur, vzájemně propojených, které mají symbolizovat harmonii světa. Uprostřed nástěnné malby je symbol Pisy – Pisanův kříž – představovaný čtyřmi lidskými postavami. Nahoře muž drží na svých bedrech delfína, na levé straně se objevuje pes, opice a pták: pro harmonii světa je nezbytné spojení člověka s přírodou. Vpravo nahoře nůžky zobrazené jako spojení dvou lidských postav symbolizují dobro a rozstřihují hada symbolizujícího zlo. Muž, který má namísto hlavy televizi, představuje kontrast mezi přirozeností života a technologií, která zkresluje jeho rytmy. Dole ve středu obrazu je znázorněna žlutá postava, kolemjdoucí nebo turista, která věnuje dílu okamžik pozornosti, než odkráčí směrem k věži v Pise. V roce 2011 prošla malba kompletní renovací, na které Haringova nadace spolupracovala se společností Caparol, za jejíhož přispění byla vyčištěna a konzervována, tak aby si ji mohli prohlížet návštěvníci města i další desítky let.

Přečtěte si:  Kapitoly z historie: vznik cechu malířského


Keith Haring

Keith Haring se narodil 4. května 1958 v Readingu v Pensylvánii. V roce 1976 se zapsal do Ivy School of Professional Art v Pittsburghu. Brzy si uvědomil, že nemá zájem stát se komerčním grafikem, a po dvou semestrech školy zanechal. Přestěhoval se do New Yorku a zapsal se do School of Visual Arts (SVA). V New Yorku našel i uměleckou komunitu, která se vyvíjela mimo galerijní a muzejní systém, v ulicích v centru města, podchodech a klubech. Spřátelil se s umělci, především s Jean-Michelem Basquiatem, a také s hudebníky, performery a tvůrci graffiti.

V roce 1980 si Haring našel vysoce efektivní médium, které mu umožnilo komunikovat s širším publikem, když začal využívat nepoužívaných reklamních panelů pokrytých matným černým papírem ve stanicích newyorského metra. Na ně začal kreslit bílou křídou. Mezi lety 1980 až 1985 vytvořil stovky takových veřejných kreseb, někdy až čtyřicet „podzemních kreseb“ za den. Metro se stalo, jak sám Haring řekl, „laboratoří“ pro zpracování jeho myšlenek a experimentování s jeho jednoduchými liniemi, zároveň mu pomohlo stát se známým a oceňovaným umělcem. Mezi lety 1980 až 1989 vystavoval v renomovaných galeriích a účastnil se významných mezinárodních přehlídek, jako byla Documenta 7 v Kasselu, bienále São Paulo nebo bienále Whitney. V dubnu 1986 otevřel Pop Shop, svoji prodejnu v Soho, kde prodával trička, hračky, plakáty, knoflíky a magnety nesoucí jeho obrazy. Haring považoval obchod za rozšíření své práce a celý interiér vyzdobil abstraktní černobílou malbou, čímž vytvořil originální prostor.

Přečtěte si:  Údržbu podlahovin v historických prostorách rezidence primátora Prahy provedla floorcolor s.r.o. produkty Dr. Schutz®, eukula® a WEISS®

Do slibně rozjeté kariéry zasáhla v roce 1988 diagnóza AIDS, na komplikace spojené s touto nemocí Keith Haring zemřel 16. února 1990 ve věku 31 let.


Jana Komárková
Foto: autorka

Share.

About Author

Comments are closed.