Konstrukční deska wedi šetří čas i námahu a je 100% voděodolná

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Konstrukční desky wedi představují inovativní stavební materiál, který je jednak alternativou pro klasické zdicí materiály či sádrokartonové desky, současně však plní i funkci hydroizolace. Jejich klíčovou vlastností je totiž 100% voděodolnost. Jádro desky tvoří extrudovaný polystyren (XPS), ten je pak z obou stran potažený cementovým povrchem armovaným síťkou ze skelného vlákna. Cementový povrch slouží jako kontaktní vrstva pro aplikaci finálních povrchů (keramické obklady či dlažby, mozaiky, ale i štuk apod.). Voděodolnost spojů mezi deskami řeší polymerová lepicí a hydroizolační hmota v jenom – wedi 610. Celý systém je certifikovaný i pro dřevostavby.

Konstrukční deska wedi se vyrábí v různých tloušťkách, od pouhých 4 mm až po 100 mm. Tloušťku desky volíme dle účelu použití a typu montáže. Využití desek je široké – je možné je použít na různé konstrukce.

Mezi nejčastější patří:

  • Stěny: desky lze lepit jak celoplošně, tak (od tloušťky 20 mm) i na terče („buchty“). Je také možné montovat je suchou cestou na konstrukci podobně jako sádrokarton. V prostoru sprchového koutu a kolem něj představuje deska ideální podklad pod keramické obklady.
  • Oddělovací příčky, sprchové zástěny: desky od tloušťky 50 mm fungují jako samonosné a bez nosné konstrukce dokážou nahradit např. příčkové zdivo. Zavěšení těžších břemen vyžaduje vlepení výztuh, např. pro sprchové dveře.
  • Podlahy: desky lze použít jak na minerální, tak i suché podlahy (např. na záklop z OSB desek či prken), lepí se vždy celoplošně. Na desky lze následně pokládat elektrické topné rohože, do desek větších tlouštěk je možné zafrézovat i rozvody teplovodního vytápění.
  • Stropy: díky nízké hmotnosti jsou desky ideální pro využití na stropech ve vlhkých prostorách, např. nad bazénem, opět lze celoplošně lepit nebo montovat na konstrukci.
  • Opláštění: konstrukční deska je nejrychlejší cestou, jak obložit vanu, podomítkový splachovač s konstrukcí či zakrýt např. potrubní rozvody. Odpovídajícím nařezáním je desku také možné ohnout na požadovaný rádius (obložení zaoblené vany, sloupu apod.).
  • Stavba interiérových prvků: deska představuje ideální materiál pro rychlou stavbu prvků, jako jsou umyvadlové pulty, police či vestavěné niky, ale třeba i lavice do sprchy. Opět samozřejmě bez potřeby aplikace hydroizolačních povrchů.
Přečtěte si:  Vapor 85, nová konstrukční deska s parozábranou

Společným jmenovatelem všech aplikací je vždy a 100% voděodolnost a rychlost instalace. Vyšší cenu samotného materiálu ve výsledku kompenzuje absence dalších prací a materiálu (zdění, stavba nosných konstrukcí, omítky, penetrace, hydroizolace…). Díky eliminaci řady mokrých procesů je práce se systémem wedi oproti klasickým materiálům a postupům nejen vždy podstatně rychlejší, ale také méně namáhavá a čistší.

Firma wedi poskytne technické poradenství a další potřebné informace; katalogy i inspiraci najdete na:
www.konstrukcnidesky.cz

Martin Parchanski
Foto: © wedi GmbH

 

Share.

About Author

Comments are closed.