Adler vidí v oblasti dřevostaveb jasný posun k rozmanitějšímu designu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šedá, šedá, šedá a zase šedá? Její odstíny se v architektuře stále drží v oblibě, přesto je již patrný růst poptávky i po jiných barevných tónech, které se stále častěji objevují na dřevěných fasádách domů. Architekti a projektanti takto kombinují ochranu dřevěných fasád s designem a oceňují příležitost nechat danou budovu vyniknout díky netradičnímu pojetí fasády. Dva poradci pro architekty ve společnosti ADLER pro oblast Německa a Rakouska, Manfred Höfurthner a Ulrich Fideler, to při své práci zažívají každý den.

Jako poradci ADLER, kteří působí v německy mluvících zemích, poskytují
Manfred Höfurthner (vlevo) a Ulrich Fideler podporu a profesionální
poradenství architektům, designérům a projektantům při hledání dokonalého
řešení povrchových úprav pro významné projekty. Zatímco Manfred je
zodpovědný za celé Rakousko a bavorskou oblast kolem Regensburgu,
Mnichova, Rosenheimu a Pasova, Ulli řeší starosti architektů v Německu
západně a severně od Mnichova.

Jaké trendy v současnosti pozorujete v designu dřevěných fasád?
Manfred Höfurthner: Platí, že různé odstíny šedé jsou stále oblíbené. Možnost nechat dřevěné fasády stejnoměrně a elegantně „zestárnout“ hned od začátku, a vyhnout se tak následné problematické údržbě, je pádným důvodem. Šedé fasády proto na moderních dřevěných objektech vidíme široko daleko.
Ulrich Fideler: Nyní však lze na trhu pozorovat i určitou míru přehlcení tímto trendem – a zároveň rostoucí chuť odlišit se pomocí barevnějšího designu. Zvláště, když lze barevné provedení fasády skvěle spojit s funkcí dlouhodobé ochrany dřeva, jako je tomu například u trendových odstínů metalické lazury na dřevěné fasády ADLER Lignovit Platin.

Přečtěte si:  Lazurovací lak IMPRANAL Profi v novém balení

Co si pod tím máme představit?
Manfred Höfurthner: Trendové odstíny systému ADLER Lignovit z kolekce Platin jsou dokonalým spojením obou trendů. Vytvářejí obzvláště krásný, kovově třpytivý povrch dřeva s šedými podtóny a ve srovnání s běžnými lazurami výrazně prodlužují životnost a krásu dřevěných fasád.

Řeší to zásadní problém, tedy náročnou údržbu, který architektům doposud bránil ve větším využívání barev?
Ulrich Fideler: Rozhodně ano. Obavy z vysoké náročnosti údržby dřevěné fasády a příliš umělého konečného vzhledu v tuto chvíli již nejsou opodstatněné. Při vývoji trendových barevných odstínů Lignovit Platin kladla společnost ADLER značný důraz na vysokou odolnost vůči povětrnostním vlivům a na zabránění degradace při vystavení vlivům počasí. Co se týče vzhledu, dnes je trendem dřevo nezakrývat, ale spíše podtrhnout a zdůraznit jeho přirozenou krásu. Struktura dřeva zůstává díky lazuře Lignovit Platin stále viditelná a matný povrch, který se na slunci navíc lehce třpytí, je v souladu s aktuálními trendy.

Jaké příležitosti to architektům a projektantům otevírá?
Manfred Höfurthner: Architekti mohou díky tomuto systému realizovat jakýkoliv vzhled dřevěné fasády, který pro své klienty vyberou. Systém totiž nabízí také netradiční odstíny, jako je například ušlechtilá modrá. Různé barevné tóny lze kombinovat.

Které barevné odstíny jsou kromě šedé v současnosti nejžádanější?
Ulrich Fideler: Rozhodně zelená! Od chvíle, kdy jsme poprvé představili na architect@work v Mnichově náš jemný odstín zelené Aventuringrün (avanturínově zelená), je tento odstín velmi žádaný. Některé větší projekty se v něm nyní již realizují. A díky naší klimaticky neutrální výrobě a důrazu, který klademe na udržitelnost, uživatelskou přívětivost a šetrnost k životnímu prostředí, můžeme oprávněně prohlásit, že ADLER nabízí skutečně „zelenou“ povrchovou úpravu.

Přečtěte si:  KEIM Lignosil®-Verano - silikátová lazurní barva na dřevo

www.lakyadler.cz

Share.

About Author

Comments are closed.