Vybrané otázky a odpovědi z oblasti pryskyřičných podlah – 1. díl

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jaké jsou nejčastější problémy, které vznikají při realizaci pryskyřičných podlah? A jaké jsou dotazy, které ohledně nich nejčastěji pokládají jak samotní realizátoři, tak investoři a zákazníci, a hlavně – jaké jsou na ně odpovědi? To ví dobře specialista na tento typ podlah Radek Hůla ze společnosti Tremco CPG s.r.o., která na náš trh dováží produkty pro lité podlahy značky FlowCrete.

Příklad nesprávně promíchaných jednotlivých
polyuretanových složek.

Udělali jsme pryskyřičnou podlahu a i po několika dnech je stále lepkavá. Proč tomu tak je a co s tím?

Pokud se po podlaze nedá chodit přibližně po 8–12 hodinách, je to známka toho, že jednotlivé chemické složky nebyly správně smíchány. Při jejich míchání je nesmírně důležité, aby byly dodrženy určené časy mísení dle příslušných technických listů.

Druhou příčinou může být nesprávná teplota podkladu, materiálu nebo prostředí a zvýšená vlhkost vzduchu.

Řešení: Plochu vyčistěte acetonem a zbytky stáhněte plastovou nebo ocelovou stěrkou. Podlahu nechte vyschnout. Celou plochu přebruste brusným padem 400 (smirkovým papírem), broušení lze provádět ručně nebo strojem. Pak znovu naneste syntetický podlahový nátěr.

Mohu epoxidovou podlahu aplikovat přímo na keramickou dlažbu?

Ano. Dokonce je to rychlý, levný a elegantní způsob obnovy povrchu podlahy. Navíc s minimální konstrukční výškou.

Dlažbu je třeba předem projít, proklepat a definovat případná dutá místa. Následně přebrousit, zdrsnit, abyste získali otevřený pórovitý povrch a odstranili mastnou znečištěnou vrstvu. Povrch natřete penetračním epoxidovým nátěrem, nejlépe s přesypem křemičitým pískem pro lepší adhezi finálního nátěru nebo lité stěrky.

Přečtěte si:  Novinky vinylů Floorify - rustikální dekory i trendy kamenné dlaždice

Pokud jsou spáry široké nebo hluboké, doporučujeme provést tzv. záškrab, tedy místo nátěru epoxidová směs přímo s křemičitým pískem a přestěrkovaný povrch dlažby. Tím se vyplní jak spáry, tak se srovnají případné nerovnosti, dutiny u prahu, u stěn apod.

Lze syntetickou litou podlahu aplikovat na podlahové vytápění?

Samozřejmě.

A jedná se o ideální kombinaci s minimálními tepelnými ztrátami. Litá podlaha totiž rychle přebírá teplo díky minimální konstrukční vrstvě a teplo se pocítí po velmi krátké akumulační době. Dbejte na maximální teplotu vody cca 40 °C.

Během zpracování doporučujeme podlahové vytápění pouze temperovat (ideální teplota podkladu 15–18 °C, a to i následně až 14 dní po realizaci. Poté lze podlahu pomalu přivést na požadovanou teplotu postupně po 5 °C.

Jaký je hlavní rozdíl mezi epoxidovou a polyuretanovou podlahou?

Hlavní rozdíl mezi epoxidovými a polyuretanovými lepidly je v jejich mechanických vlastnostech, zejména v tvrdosti. Epoxidové podlahy jsou velmi tvrdé, a proto jsou vhodné pro použití v průmyslových nebo pomocných prostorách. Polyuretanové lité podlahy jsou vhodnou alternativou pro povrchovou úpravu privátních prostor, jako jsou byty, kanceláře, koupelny apod. Jsou měkčí než epoxidové a také pružnější. Díky těmto vlastnostem jsou polyuretanové lité podlahy odolnější proti poškrábání a nabízejí větší komfort při chůzi a bydlení a rovněž lepší akustický útlum.

Jsou výrobky při zpracování zdraví škodlivé?

Všechny systémy FlowCrete jsou výrobky bez obsahu rozpouštědel a nejsou při běžné aplikaci zdraví škodlivé. Mají sice určitý zápach, ale ten je způsoben přídavkem aditiv. Při kontaktu s očima nebo pokožkou může dojít k podráždění, proto doporučujeme nosit ochranné rukavice a brýle. Rozhodně při aplikaci systémů nemusíte nosit masku s filtrem a jiné speciální ochranné pomůcky pro nakládání s chemikáliemi.

Přečtěte si:  PODLAHY Objemové změny podlahových potěrů – 2. díl

Po vytvrzení složek jsou systémy naprosto zdraví neškodné a vhodné i do školských nebo zdravotních zařízení.

www.flowcrete.cz

Share.

About Author

Comments are closed.