Hodí se epoxidové podlahy pouze do parkovacích domů, nebo i do předsíně?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lité epoxidové podlahy skýtají celou řadu výhod. Je to zejména jejich snadná a časově nenáročná aplikace s možností rychlých úprav, žádné spáry, snadná údržba a výborná mechanická i chemická odolnost. I proto se těší oblibě zejména v parkovacích domech, výrobních a skladových halách či administrativních budovách. Během posledních let se však prosadily i jako čistě vypadající, elegantní designový prvek použitelný například v předsíni či na chodbě.

Snadná údržba je u podlah nejvíce ceněnou vlastností. Některé tradiční materiály sice vypadají dobře a mají i své další výhody, současně ale může být péče o ně celkem náročná. Příkladem může být čištění spár mezi dlaždicemi, rýhy či oděry ve dřevě, ale třeba i náročný výběr vhodného přípravku v případě, že podlahovina není vůči chemikáliím zrovna nejodolnější. U epoxidové podlahy není třeba se ničím takovým zabývat – je uživatelsky komfortní a její údržba je snadná a takřka beznákladová.

Epoxidová podlaha nejen do technických prostor

Je logické, že epoxidové podlahy najdou využití zejména ve vysoce zatěžovaných či velkých prostorách. „Jejich odolnost vůči mechanickému namáhání je činí ideální do výrobních hal, ale i parkovacích domů, kde svůj účel nalezne i možnost vybavit povrch protismykovou úpravou,“ vysvětluje Michal Zajíc z divize Weber. „Vyzdvihována bývá i jejich estetická funkce – díky bezespárovému povrchu působí elegantně a čistě, a jsou tak skvělým a zároveň funkčním doplňkem moderního interiéru.“

Za stoupající popularitu epoxidových podlah v interiérech může vedle značných výhod také široká škála barev jejich provedení. Oblíbené jsou dnes už i v obytných místnostech, kancelářích, pracovnách, kuchyních i koupelnách, kde představují efektivní náhradu za běžnější dlažbu. Využít je lze ale i venku, například u krytých teras. U nekrytých teras a balkonů se doporučují polyuretanové podlahové nátěry, které více odolávají UV záření.

Přečtěte si:  Nová kolekce vinylových podlahovin Lino Fatra v roli šíře 2 metry

Vhodné jsou epoxidy také do prostředí, kde se pohybují děti. V běžných domácnostech nebo třeba i školách a školkách odolají jak náporu nejrůznějších odstrkávadel či jiných jezdítek a hraček, tak i rozlitým či rozpatlaným svačinkám či častému přesouvání nábytku. Snadno se udržují, jsou hygienické a jednoduše dekontaminovatelné.

Snadná aplikace

Epoxidová podlaha se řadí mezi takzvané lité podlahy, jejichž aplikace probíhá litím a roztahováním neboli roztíráním tekutiny. Základní způsoby jsou dva. Prvním je epoxidová stěrka. Ta se aplikuje za pomoci nerezového hladítka či stěrky nebo rozhrnovacím válcem ve zvolené tloušťce, a to na předem připravený a epoxidovou penetrací opatřený podklad. Druhou variantou je pak nátěr. „Aplikuje se vhodnými válečky na předem připravený a epoxidovou penetrací ošetřený podklad. Je však třeba mít na paměti, že nátěr podklad sice ochrání, nicméně kopíruje zároveň i všechny jeho nerovnosti a nedokonalosti. Je tedy dobré se před prováděním nátěru ujistit, že je podklad čistý, pevný, zarovnaný a v neposlední řadě také izolovaný proti vlhkosti,“ radí odborník z Weberu.

Michal Zajíc, produktový manažer Weber, Saint-Gobain
www.cz.weber

Share.

About Author

Comments are closed.