Materiály Gerflor na podlahách nového pavilonu péče o rodinu pelhřimovské nemocnice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Architektonicky atraktivní pětipodlažní budova vyrostla v areálu pelhřimovské nemocnice. Už její název – Pavilon péče o rodinu – napovídá, že zde najdou své zázemí především oddělení dětské a gynekologicko-porodnické, urologické a také neurologické. Budova je mimo jiné zajímavá i svými povrchy – speciálním opláštěním fasády a využitím materiálů Gerflor na podlahách.

Ateliér OBERMEYER HELIKA, komplexní dodavatel projekčních prací včetně návrhu architektury, statiky i TZB, projektoval objekt v pasivním standardu. Z hlediska budoucího provozu budovy to přináší minimální energetickou náročnost a příjemné vnitřní prostředí. Návrh byl projektován 3D technologií BIM (Building Information Modelling), která zefektivňuje nejenom proces výstavby, ale také veškerou budoucí správu budovy.

Tvar objektu byl navržen v minimalistické formě kvádru na sloupové podnoži, která je z části skryta zapuštěním do strmého svahu. Tím při příchodu do areálu od hlavního vjezdu vzniká dojem levitující hmoty, umocněný navíc vhodně zvolenou, plně prosklenou fasádou prvního, vstupního podlaží. Základní tvar kvádru je v místě zvlněného bočního svahu rozšířen na výšku tří podlaží, čímž podporuje vnímání stavby přirozeně vrůstající do země. Doplněn je o prosklené mosty propojující nový pavilon se sousedními objekty. Při hledání motivu výtvarného ztvárnění tohoto pavilonu se autoři inspirovali skalnatým svahem, z něhož vyrůstá, a promítli ho do podoby abstraktních lomených čar propsaných do fasádního obkladu s dvojí hrubostí povrchu. Výraz fasády se tak pod dopadem slunečních paprsků proměňuje – jak z různých úhlů pohledu, tak také dle denní doby.

Přečtěte si:  NEROK - nová zátěžová heterogenní podlaha v nabídce Gerflor s.r.o.

Projekt nového pavilonu umístil urologické a neurologické ambulance včetně hlavního vstupu do prvního nadzemního patra, ve vyšších patrech jsou dětské oddělení včetně lůžkového pro větší děti, kojence i batolata, porodnice, neurologická lůžková jednotka, v posledních patrech se pak nachází ambulance gynekologie i její lůžkové oddělení a oddělení šestinedělí. V nejnižším, jediném podzemním podlaží je počítáno se stáním a manipulačním prostorem pro transportní sanitky.

Pro interiéry byly vybrány podlahové materiály značky Gerflor, konkrétně Mipolam EL5 (520 m²), Millenium (4920 m²), Tarasafe Standard (400 m²), Tarasafe Ultra (480 m²) a EL7 (40 m²), které splňují náročné hygienické požadavky pro zdravotnická zařízení, jsou odolné a umožňují také snadnou údržbu. V celém objektu jich téměř 6500 m² položila firma Floor Group VM s.r.o.

www.gerflor.cz

Share.

About Author

Comments are closed.