Vše začíná na parkovišti – systém Deckshield, speciální nátěry podlah pro parkovací stání

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kdyby se pořádala anketa s dotazem na první dojem návštěvníka z nově otevřeného nákupního centra, nedostali bychom paradoxně odpověď, že je jím široká nabídka obchodů či atraktivní vybavení interiérů. Zákazníci by totiž nejvíce oceňovali pohodlné a bezpečné parkování. Ano, první dojem z nových prostor obvykle nevzniká v samotných obchodech, ale na parkovišti. Je to v podstatě „startovací“ místo, ze kterého se návštěvník vydává do samotného nákupního labyrintu. Jaké parametry by se při návrhu podlah pro parkovací stání měly zejména řešit?

Mechanická a chemická odolnost

Vytvoření skladby podlahy v garážích nebo na parkovacích stáních, která trvale zajišťuje čistý, funkční, a přitom svým způsobem přitažlivý povrch, může být poměrně složitý úkol. Předpokládá se, že takový povrch bude mimo jiné vystaven provozním kapalinám automobilů, těžkým vozidlům pohybujícím se v úzkých radiálách, nepravidelnému teplotnímu zatížení, možnému průniku vody nebo působení posypových solí.

K tomuto účelu se používají speciální systémové nátěry, jmenujme např. Deckshield britské podlahové ikony Flowcrete, jež dokáží vyostřit odraz světla, zvýšit bezpečnost na nájezdových rampách a chodnících a zároveň umí zabránit pronikání vody jak do konstrukce podlahy, tak i do celé budovy.

Bezpečnost a méně hluku

Důležitým parametrem pojízdné podlahy je maximální komfort při parkovacích manévrech. Již zmíněný systém Deckshield má protiskluzné přísady, které snižují nepříjemný hluk z pískání pneumatik. Díky struktuře této modifikace systému je parkoviště bezpečnější dokonce i pro chodce, protože zvyšuje trakci pod nohama a snižuje riziko uklouznutí nebo pádu zejména na otevřených parkovacích plochách. Parkování a pohyb na nich musejí být jisté a tiché.

Deckshield na venkovním parkovacím stání.

Další neméně podstatnou vlastností povrchové úpravy parkovacích ploch je vysoká požární odolnost.

Přečtěte si:  Jak se to dělalo dřív: struktura z „nepovolu“ a struktura v mycím klihu

Postupným vývojem a testováním se dospělo k výsledku, že výše uvedené požadavky na odolnost a trvanlivost splňuje polyuretanová formulace. Alternativou, popř. nadstavbou, která zohledňuje navíc i rychlost provedení, je systém na bázi materiálů MMA (metylmetakrylát).

Barevnost a značení

Nátěrové hmoty systému Deckshield jsou k dispozici v široké škále barev, od klasických šedých nebo zelených odstínů až po jasné a atraktivní barevné variace. Barevnými variantami lze vytvářet světelné a vizuálně atraktivní interiéry parkovišť, garáží nebo parkovacích stání. Při vhodném začlenění dobře viditelných navigačních značek, komunikačních pásů, chodníků pro chodce a bezpečnostních varování lze docílit zajímavého stavebního článku, který je součástí obchodních center, administrativních komplexů nebo obytných budov.

Podlaha Deckshield v podzemní garáži nákupního centra.

Nezbytnou součástí je dopravní značení na podlaze provedené v kontrastní bílé nebo žluté barvě s reflexními částicemi. Toto značení se využije i při identifikaci parkovacích stání, vyhrazeného parkování nebo navigačního uspořádání.

Zřetelné barvy a široce otevřené prostory bez spár, dilatačních polí a přerušení podlah odrážejí při parkování rozlehlou atmosféru nákupního centra, reprezentativní charakter budovy a moderní životní styl. Systémy Deckshield zajišťují působivou a efektivní úpravu podlahy po dlouhou dobu i při náročném způsobu čištění.

Ačkoli se může zdát, že je realizace parkovacích ploch příliš složitá, ve skutečnosti nejde o žádné velké drama. Systémy značky Flowcrete využívající polyuretanové a metylmetakrylátové technologie jsou natolik vyspělé, že dokáží výrazně zkrátit a usnadnit aplikační proces. Pravdou ale je, že ze strany stavebníka je důležitá organizace práce, uvolnění prostoru nebo dostatek času pro vlastní aplikaci.

Přečtěte si:  Correx Metallschutzlack 3in1 pro profesionály i hobby zpracovatele

www.flowcrete.cz

Share.

About Author

Comments are closed.