Inovace v interiérových barvách pomáhají chránit zdraví lidí a životní prostředí

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Různé typy povrchů si žádají rozdílný přístup k výběru vhodného nátěru. Řada produktů dnes již běžně dostupných na tuzemském trhu poskytuje vysokou kryvost, což se uplatní hlavně při překrývání tmavých nátěrů nebo při malování rohů. Lze je navíc využít pro širokou škálu povrchů, jako jsou klasické vápenocementové a jiné minerální omítky, speciální technické povrchy včetně sádrokartonu a dekorativní sklovláknité nebo vinylové tapety či sádrové omítky.

Myslet je však potřeba i na další vlastnosti nátěru, jako je například paropropustnost nebo antibakteriální složení. Díky správnému výběru interiérového nátěru je tak možné chránit lidské zdraví před nepříjemnými bakteriemi a plísněmi a prodloužit životnost stěn s minimálními nároky na údržbu. Odborníci ze společnosti PPG, jež v České republice sdružuje značky jako Primalex, Balakryl nebo Bondex, shrnují několik trendů, které je v této oblasti vhodné sledovat.

Stěny musé dýchat

U vysoce zatěžovaných místností a náročných povrchů, které jsou příležitostně vystavovány vlhkosti, by zákazníci měli myslet na to, aby i po aplikaci nátěru mohly stěny dýchat. Je proto vhodné vyhledávat vysoce paropropustné nátěry, a to obzvláště při výmalbě kuchyní a koupelen nebo technických prostorů, restaurací,
kanceláří, nemocnic či škol. Hypoalergenní vlastnosti některých nátěrů jsou navíc vhodné pro alergiky, děti a do provozoven stravovacích služeb.

Takové produkty se řadí do kategorie extraodolných omyvatelných interiérových barev a díky odolnosti vůči běžně používaným dezinfekčním prostředkům jsou vhodné zejména do nemocničního prostředí.

Pozor na vlhká prostředí

Plísně na stěnách trápí zejména v zimním období velké množství domácností. Vznikají nejčastěji kvůli nadměrné vlhkosti, která je způsobena nedostatečným větráním, ale i vytápěním. V boji proti plísním v interiéru pomohou speciální nátěry, které dokážou plísně nejen odstranit, ale také jejich vzniku účinně předcházet.

Přečtěte si:  Co všechno umí interiérové funkční nátěrové hmoty

Obecně platí, že plísním se daří ve vlhkém prostředí. Nadměrná vlhkost může být způsobena nejen konstrukcí domu, ale i běžným provozem domácnosti (např. vařením, sprchováním, sušením prádla). Jakmile se navíc venku ochladí, vodní páry začnou na oknech a stěnách kondenzovat. Vlhkost můžeme regulovat především pravidelným větráním a vytápěním. Ve snaze ušetřit ale řada domácností topení omezila. Plíseň přitom nepředstavuje jen estetický problém, ale může mít zásadní vliv na lidské zdraví. Může způsobovat například bolesti hlavy, alergie nebo onemocnění dýchacích cest.

Není-li místnost dostatečně větraná či vytápěná, může se plíseň objevit zejména v místech tepelných mostů, ve spárách obkladu nebo na vlhkých stěnách. V případě výskytu plísně na stěnách je nutné její odstranění za mokra. Jinak totiž hrozí rozšíření plísně na další místa. K lokálnímu odstranění slouží speciální přípravky, co dokáží proniknout do hloubky stěn. Díky inovativnímu složení navíc neobsahují kyseliny, chlor ani těžké kovy.

Vzniku plísní na stěnách ale lze předcházet už během malování. Na trhu jsou dostupné penetrace s aktivními fungicidními složkami omezujícími jejich tvorbu. Výhodou penetračních prostředků je navíc to, že dokáží podklad sjednotit, zpevnit a zlepšit přilnavost dalších vrstev nátěrů. Penetraci je pak potřeba aplikovat rovnoměrně v jedné vrstvě tak, aby se nátěr vsákl do podkladu a nezanechával na něm lesklý film.

Stříbrem proti infekcím

V boji proti infekcím se do speciálních interiérových nátěrů přidávají ionty stříbra, které si kromě plísní poradí se škodlivými bakteriemi a řasami. Taková barva nové generace je především ideální volbou do prostorů s přísnými hygienickými standardy nebo do prostředí, v němž žijí osoby se sníženou imunitou či s alergiemi.

Přečtěte si:  Indeko-Plus, nejkvalitnější interiérová barva od Caparolu

Zatímco jiné antibakteriální malířské nátěry po čase své vlastnosti ztrácí, protože jsou založeny na chemické bázi, nová technologie založená na aktivních iontech stříbra vytvoří na povrchu stěn film, který odolá až 150 druhům bakterií. Škodlivé mikroorganismy si navíc vůči němu nevybudují odolnost.

Stříbrná složka nátěru deaktivuje bakteriální buňky a zabraňuje jejich dalšímu šíření. Tento vnitřní nátěr je navíc rezistentní i vůči škodlivým bakteriím, jako jsou Escherichia coli nebo zlatý stafylokok. Díky svému složení bez rozpouštědel a změkčovadel je šetrný nejen ke zdraví, ale také k životnímu prostředí.

Barva vytvoří tvrdý a vysoce omyvatelný povrch odolný vůči prachu, běžným skvrnám i dezinfekčním přípravkům. I po omytí si přitom zachová ochrannou stříbrnou složku. Je tak skvělou volbou do prostorů s přísnými hygienickými standardy, jako jsou nemocnice, lékařské a veterinární ordinace, hotely, jídelny nebo restaurace. Dále se hodí do prostředí, ve kterém žijí děti, osoby se sníženou imunitou, alergici nebo starší lidé, jako jsou školy, domovy důchodců, dětské pokoje nebo ložnice.

Omyvatelné a čistitelné stěny nejsou jen hudbou budoucnosti

Významným benefitem moderních nátěrů je bezesporu údržba. Vhodný nátěr vydrží dlouhodobě stabilní bez viditelných funkčních změn, a je tak odolný proti odření a běžnému poškození. Pro vyčištění lze navíc kolikrát použít pouze vlhký hadřík.

Dnešní prémiové barvy s vylepšenou recepturou jsou odolnější vůči těm nejhorším nepřátelům stěn, jako jsou skvrny od kečupu, oleje, hořčice, kávy nebo červeného vína. Všechny běžné i problematické skvrny, ať už jde o skvrny od jídla nebo šmouhy od podrážek bot, tak lze snadno odstranit pomocí běžné kuchyňské houbičky a saponátu. Po vyčištění navíc nedojde ke změně charakteru povrchu, a stěny si tak zachovají elegantně matný a stálobarevný vzhled. Tyto nátěry totiž obsahují inovativní hydrofobní částice, které v kombinaci s kvalitní disperzí zabrání průniku nečistot do hloubky. Vytvoří tak povrch, který odolá nejen skvrnám, ale i dezinfekčním přípravkům.

Přečtěte si:  ZERO Aqua Isogrund - vodou ředitelný nátěr s vysokou přilnavostí

Hlavní výhoda omyvatelných nátěrů spočívá bezpochyby v tom, že z nich lze snadno odstranit běžné nečistoty. Hodí se proto zejména na výmalbu místností, které jsou v domácnosti nejvíc namáhané, jako jsou kuchyně, koupelny nebo chodby a předsíně. Omyvatelné nátěry mívají krémovější konzistenci, která výrazně zjednodušuje aplikaci. Díky dobré přilnavosti a soudržnosti omyvatelných barev navíc není potřeba předchozí nátěry seškrabávat.

Vyšší otěruvzdornost a mechanická odolnost zase zabrání vzniku odlesků (tzv. sametování). Takže i bez profesionálních dovedností lze dosáhnout homogenního povrchu. Nátěr navíc garantuje první třídu oděru za mokra. Extra čistitelnost a mechanickou odolnost získá po třech týdnech, kdy dojde k jeho plnému vyzrání.

Zdroj a ilustrační foto: PPG

Share.

About Author

Comments are closed.