Černá – královna barev. Barva, která si rozumí s různými interiérovými styly.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Černá barva je záhadná. Je sofistikovaná a silná, odvážná i formální. Podle starodávného čínského učení Feng-shui je černá v prostoru vítanou barvou, protože podporuje kreativitu a dodává mu dojem hloubky. Probouzí velmi silné emoce. V psychologii barev je považována za barvu autority, síly, emoční stability a bezpečnosti. Černá je náročná, ale není důvod ji vylučovat z interiérového designu.

Pouze hranice

Velkou výhodou černé je, že si skvěle rozumí s různými styly interiérového designu: moderním, klasickým, rustikálním, vintage, industriálním… Pokud si troufáte přidat černou na stěny, promyslete dobře její množství, jelikož se jedná o výraznou a intenzivní barvu.

Jednoduchý, ale krásný nápad, který lze rychle realizovat, je aplikace souvislého černého pruhu libovolné šířky přes všechny stěny místnosti. Tento atraktivní a elegantní dekorativní prvek je navíc opravdu snadno realizovatelný. Pro vyznačení pruhů použijte maskovací pásku, naneste ve dvou vrstvách barvu a nechte ji zaschnout. Buďte kreativní – nakreslit můžete jeden širší pruh nebo dva užší paralelní pruhy pod stropem nebo nad koncovými lištami. Ohraničte naplánovaný pruh maskovací páskou, abyste se ujistili, že jsou linky rovné a správně nakreslené.

Černá stěna

Velké, světlé místnosti nebo otevřené půdorysy mohou mít na stěnách větší množství černé. Například v obývacím pokoji můžete natřít stěnu za pohovkou, stěnu vedle konferenčního stolku či poličky nebo můžete natřít pouze část stěny. U tmavých odstínů, jako je černá a tmavě šedá, použijte nátěr SPEKTRA Latex mat, který je vhodný pro zatěžované povrchy stěn. Pro co nejlepší efekt na zatěžovaných stěnách, naneste přes barvu SPEKTRA DOMFLOK LAK v požadovaném odstínu: polomatný nebo matný.

U černé se není třeba bát sladění další odstínů. Skvěle se hodí k prakticky k jakékoli barvě či odstínu: bílé, šedé i živějším odstínům, a samozřejmě zemitým tónům, zejména k tónu přírodního dřeva. Hlavní starostí u černé barvy je, kolik jí prostor (stěna) snese, aniž by ho „přidusila“ a opticky zmenšila.

Samozřejmě je možné vyměnit černou barvu za světlejší odstín, pokud po nějaké době změníte názor. Povrch můžete snadno natřít novou barvou; bude jen prostě nutné nanést pro lepší krytí více vrstev.

Černé prvky

Přestože je snadné kombinovat černou s dalšími barvami, na větší ploše nemusí být každému po chuti. Úplně jiným případem je, když černou použijeme v menším množství na nábytku a bytových doplňcích; vnáší to do prostoru sofistikovaný, elegantní a dramatický prvek. Napadlo vás už někdy natřít okenní rámy? Nebo zábradlí? Nebo třeba poličku či konferenční stolek vedle pohovky v obýváku? Nebo osvěžit kuchyňské skříňky? Malý kreativní proces může kus nábytku zcela změnit a s ním i celý dojem z prostoru.

Zakryjte oblast kolem zvoleného povrchu a začněte s přípravou na natírání. Prvky je nutné nejprve očistit antisilikonovým odmašťovačem, potom zbrousit a očistit od prachu. Teprve pak je možné nanést ochranu s použitím TESSAROL AKRYLÁTOVÉ UNIVERZÁLNÍ ZÁKLADNÍ BARVY UNI na kov nebo dřevo, následován svrchním nátěrem na vodní bázi TESSAROL AKRYLÁTOVÝ EMAIL, v lesku či „sametu“ (polo-mat). Je určen ke kvalitní dekoraci a ochraně dřevěných i kovových povrchů: oken, dveří, plotů, dřevěného obložení, jednoduchých konstrukcí a interiérového nábytku. Jakmile barva zaschne, tak nátěr zbruste a znovu naneste barvu, ať už pomocí syntetického štětce nebo válečku z mikrovláken.

Moderní koupelna

Paradoxně vyniknou nejlépe výhody černé barvy v jednom z nejmenších prostorů – v koupelně. Kombinace černých a bílých dlaždiček působí moderně a elegantně. S několika černými doplňky a černě natřenou stěnou barvou SPEKTRA Latex mat, byste se svou koupelnou mohli pochlubit klidně i v časopise o interiérovém designu.

Přidávání textury do barvy

Pro přidání textury na stěnu, můžete kromě barvy použít také dekorativní techniku DENIM. Doporučujeme, aby tuto proceduru vykonávali minimálně dva lidé, v závislosti na velikosti povrchu. Přidejte 20 % nátěru SPEKTRA Latex mat v odstínu podkladu do SPEKTRA DOMFLOK MATNÝ, a k jeho nanášení na předpřipravený povrch použijte váleček, abyste dosáhli rovnoměrné tloušťky. Nejprve bude na řadě člověk, který nanáší lak na povrch; a jeho následuje osoba nanášející vzor. Vzdálenost mezi nimi by neměla přesáhnout jeden metr. Po prvních dvou metrech zkontrolujte, zda je povrch jednolitý a proveďte případné opravy.

Poté vytvořte vzor pomocí dekorativní lopatky. S natíráním vzoru začněte v rohu, použijte lopatku a udělejte středně silný vertikální tah na čerstvě nanesený SPEKTRA DOMFLOK LAK. Vertikální tah vytvoří textilní vzor. Tah dokončete alespoň 50 cm nad zemí; další tah veďte zespoda směrem nahoru, kde se oba tahy spojí a vytvoří nádherný vzor přes celý povrch. Až budete hotovi, ihned opláchněte náčiní vodou.

Vedle dekorativní techniky DENIM můžete dosáhnout dalšího zajímavého efektu pomocí SPEKTRA DECOR TOPAZ, nátěru vhodného na malé i velké povrchy stěn, kde mohou být jiné dekorativní techniky těžko proveditelné. Tento dekorativní nátěr na vodní bázi vytváří metalické odlesky, které prostoru dodávají dojem směsice antického umění a moderního designu. Koncový vzhled povrchu ve velké míře závisí na vaší fantazii i na tom, jakým způsobem nátěr nanášíte štětcem pomocí křížové techniky všemi směry, abyste zajistili rovnoměrný přesah hrubých a hladkých povrchů s metalickým odleskem.

www.helios-deco.com/cz

Share.

About Author

Comments are closed.