Designér Álvar Cataláno de Ocón navrhl pro Gan kolekci koberců Plastic Rivers

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kolekci nazvanou PLASTIC RIVERS navrhl pro společnost GAN designér Álvar Cataláno de Ocón. Soubor čtyř koberců je výsledkem snahy zvýšit povědomí o jednom z největších globálních problémů průmyslové éry – plastovém odpadu – a upozornit na něj tímto originálním způsobem.

Kolekce ručně vyráběných koberců z recyklovaných plastových vláken (100% recyklovaný PET) si tematicky vybrala čtyři nejvíce znečištěné řeky: Gangu, Jang-c’-ťiang, Indus a Niger. Jejich výtvarnou podobu ručně tkají řemeslníci v Indii. Tato metoda jim umožňuje vytvářet řezáním nití v různých výškách plastický reliéf, což vytváří efekt trojrozměrné topografie typické pro krajinu, jíž každá z řek protéká.

Při ruční výrobě PLASTIC RIVERS získává příze z recyklovaného plastového odpadu nový význam a ukazuje paradoxní krásu svého původu: řeky, divy přírody, které se změnily ve skládky a v důsledku toho fungují jako dálnice, které přepravují tisíce tun plastů z kontinentů do oceánů.

O své kolekci designér říká: „PLASTIC RIVERS odráží realitu materiálu, z něhož jsou vyrobeny, a snaží se zahájit dialog o znepokojivém problému naší planety – o znečištění našich řek plasty i o původu těchto plastů. To vše je vysvětleno na štítku na zadní straně každé verze PLASTIC RIVERS jako metafora pro tu nepříjemnou pravdu, kterou jsme se rozhodli schovat pod koberec.“

Rozměry koberců jsou poměrně velké: GANGES (300 x 400 cm), YANGTZE (100 x 400 cm), INDUS (200 x 300 cm) a NIGER (Ø 250 cm). Recyklovaný PET je nadýchaný a měkký na omak, podobně jako vlna, a poskytuje vysokou pevnost a odolnost. Každý z koberců, které jsou navíc po konci své dlouhé životnosti recyklovatelné, je jakousi plastickou mapou, na které jsou jasně patrné vyvýšené planiny, pohoří, roviny, tok a ústí řek v odstínech zelené, hnědé a modré barvy.

Přečtěte si:  Správná průběžná údržba a metody intenzivního čištění textilních podlahovin


Álvaro Catalán de Ocón (*1975) vystudoval průmyslový design v Madridu, svém rodném městě, a dále pak vkoberce Miláně a Londýně. Konstantami jeho tvorby jsou inspirace různými kulturami, řemeslná zručnost a udržitelnost; je také zakladatelem designérského vydavatelství ACdO. Těší se mezinárodnímu uznání a se svými proslulými recyklovanými „PET lampami“ objíždí svět. Jeho práce jsou součástí sbírek designu galerií po celém světě.


www.gan-rugs.com

Share.

About Author

Comments are closed.