Jak moderní lepidla a spárovací hmoty zvyšují produktivitu práce a šetří čas

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Výrobci stavební chemie pro obkladače stále přicházejí s novými typy lepidel a spárovacích hmot, které díky svým vlastnostem umožňují neustále zvyšovat produktivitu práce.

Čas jsou peníze… Toto rčení platí prakticky pro všechny obory podnikání. Zvláštní význam má ale pro odvětví obkladů a dlažeb, kde čekací doby během prací i úklid spotřebují jeho značnou část, kterou je lépe strávit jinak, např. přípravou nových zakázek. Naštěstí progresivnější výrobci materiálů pro pokládku obkladů a dlažeb přicházejí stále s novými a novými technologiemi, které pomáhají čas ušetřit, zlepšují podmínky na staveništi a umožňují větší flexibilitu prací.

Jaký je trend nových typů lepidel a spárovacích hmot, které by měl každý moderní a dynamický obkladač začít přidávat do svého seznamu materiálů, aby zvýšil svou produktivitu na nejvyšší úroveň?

Bezprašná technologie

Prach z lepidel a spárovacích hmot je již dlouho nevyhnutelnou součástí téměř každého obkladového procesu. Cementová povaha produktů vytváří hustá oblaka prachu, kdykoli jsou používány, například při otevírání obalů, nasypávání a míchání. Na staveništi se prach usadí, což po skončení prací vyžaduje důkladný úklid. Současně se usazuje v oděvech, botách a dutinách a cestu si najde také do ventilačních kanálů, nástrojů a otvorů strojů.

Způsobem, jak se mu v uzavřených prostorách vyhnout, je míchání lepidel a spárovacích hmot venku. Tím sice udržujeme staveniště v čistotě, máme ale mnoho ztrátových cest tam a zpět při přepravě rozmíchaných materiálů. Je to zdlouhavé řešení, zvláště když je nutné používat schodiště.

Další možností je zavést na staveniště sběrač prachu HEPA vyhovující požadavkům OSHA (Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci), ale tato zařízení jsou poměrně nákladná a komplikují logistiku projektu obkladů. Situaci řeší méně prašné lepicí a spárovací produkty.

Přečtěte si:  Murexin: spárovací malta FX 66 Platinum pro exteriér a interiér

Již delší dobu existují novější typy lepidel a spárovacích hmot, které jsou záměrně formulovány tak, aby během používání eliminovaly většinu prachu. Kromě čistšího pracovního prostředí mají tyto bezprašné produkty další klíčové výhody. Vyžadují méně vody na míchání a jejich složení jim také zajišťuje delší dobu zpracovatelnosti a krémovější konzistenci, čímž hmota snadněji klouže při nanášení zubovou stěrkou. Bezprašná lepidla a spárovací hmoty ušetří bezpočet hodin, které by se trávily přípravou, mícháním a čištěním – jde o čas, který lze využít jinak.

EC1 PLUS – GEV-EMICODE

Co znamená, když je na obalu lepidla nebo spárovací hmoty uveden GEV-EMICODE
Systém klasifikace EMICODE, který zavedla organizace GEV (Gemeinschaft Emissionskontrollierte Verlegewerkstoffe, Klebstoffe und Bauprodukte), patří k mezinárodně uznávaným doporučením a standardům kvality pro nízkoemisní produkty v kategoriích instalační systémy, lepidla a stavební materiály. Systém garantuje konzistentní a srovnatelné označení výrobků, které pomáhá kupujícím vybrat si ten nejbezpečnější produkt.

GEV klasifikuje tři typy certifikátů: EC 1 Plus, EC 1 a EC 2
Certifikát EMICODE® EC 1 Plus se uděluje produktům s nejnižším možným dopadem na ovzduší uvnitř budov, zatímco EMICODE® EC 2 je pro produkty s nízkým obsahem emisí.

  • EMICODE EC 2 – nízké emise;
  • EMICODE EC 1 – velmi nízké emise;
  • EMICODE EC 1 PLUS – velmi nízké emise PLUS.

Co znamená „R“ v klasifikaci EMICODE
Některá klasifikace produktů je doplněna písmenem „R“, například „EC 1 Plus R“, což znamená „regulovaný“, a jedná se o označení produktů či materiálů s nejnižším možným obsahem emisí, které ale vyžadují, aby při práci s nimi byla přijímána bezpečnostní opatření.

Co jsou to emise
Emise vznikají uvolňováním plynného znečištění do prostředí. V budovách jsou většinou emitovány do ovzduší z čerstvě aplikovaných laků a barev, lepidel, zateplovacích systémů a ostatních stavebních materiálů. Uvolňují se jak ze stěn, tak i z podlah. Největší koncentrace bývají krátce po aplikaci daných produktů, ale ve vzduchu mohou poté přetrvávat i několik dní či měsíců, ale i delší dobu. Emise patří mezi těkavé organické látky označované zkratkou VOC.

Přečtěte si:  Na co se zaměřit při výběru lepidel na obklady a dlažby

Proč je sledujeme
Příliš vysoká koncentrace těkavých organických látek má negativní vliv na lidské zdraví a duševní pohodu. Jelikož většinu svého času trávíme uvnitř různých budov – doma, v práci nebo v obchodech – kvalita vzduchu v těchto interiérech je velmi důležitá.

Technologie bez výkvětů

Jen máloco přitáhne obkladače zpět k již dokončenému a předanému dílu víc než volání klienta ohledně výkvětů. Výkvěty jsou výrony minerálů (nejčastěji solí) na povrch spárovací hmoty. Jak cementové spárovací hmoty a lepidla zasychají, odpařování v nich vytváří mikroskopické kapilární sítě. Kapilární působení přivádí na povrch vlhkost a ve vodě rozpustné minerály. Ty na maltě tvoří bělavou práškovou krustu, která narušuje vzhled díla, a její odstranění může vyžadovat použití silných chemikálií. Výkvěty jsou časté tam, kde působí tři činitelé: teplo, gravitace, složení lepidla/spárovací hmoty obsahující soli.

Na trhu jsou spárovací hmoty, které urychlují proces hydratace, a tím uzavírají kapilární otvory dříve, než se páry a soli mohou dostat na povrch.

Druhým případem připomínajícím výkvěty, resp. barevné změny na povrchu hmoty, je nedodržení technologie míchání, kdy je použito více záměsové vody, než určuje výrobce. Větší množství záměsové vody způsobí, že krátce po zaspárování dojde k oddělení složek, ze kterých je spárovací hmota složena. Jde o písek, cementy a disperze včetně dalších chemických přísad a barevných pigmentů. V tomto případně nejtěžší písek klesne na dno, cement tolik neklesá a zůstává nad ním a na povrch se dostanou disperze, které jsou nejlehčí. Ty pak vytvářejí nevzhledné skvrny, které jsou předmětem reklamací.

Přečtěte si:  Webercolor premium - barevná spárovací malta pro spáry 1–15 mm

Krátká doba rozmíchání cementových lepidel (no-slake technology)

Čekání na vyzrání rozmíchaného lepidla je ztráta času. Tato doba se rychle sčítá ve vztahu k množství použitého lepidla. Většina z nich musí po počátečním smíchání odpočívat 5 až 15 minut, aby se umožnila hydratace suchých polymerů (disperzí) a/nebo pigmentů před konečným smícháním. To se může zdát jako poměrně krátká doba, ale když se zamyslíte, tak každá paleta se 48 pytli představuje až 12 hodin ztracených čekáním. Tento údaj se navyšuje s rostoucí velikostí zakázky/instalace. No-slake produkty nevyžadují čekací dobu, lepidla a spárovací hmoty hydratují jediným smícháním a jsou okamžitě připraveny k použití. Jedinečné vlastnosti suchého polymeru propůjčují těmto materiálům vlastnosti, díky kterým se neztrácí čas čekáním, a urychlí se tak aplikace v interiéru i exteriéru.

Čas jsou peníze

Obkladači, kteří se s novými technologiemi průběžně seznamují a osvojují si je, zvýšují svoji produktivitu a získávají i přidanou hodnotu na staveništi v podobě usnadnění prací. Časové zisky vytvářejí nově nalezenou flexibilitu pro plánování instalací/montáží a otevírají příležitosti pro nové zakázky. Kratší doba instalace pak snižuje i „obtěžování“ zákazníka a buduje reputaci dynamického obkladače jako partnera, který bere ohled na čas svůj i zákazníků. Nastává doba, kdy se investoři již zhotovitele-obkladače začínají ptát na zkracování prací, jaké materiály používá a jakou mají uhlíkovou stopu. Dotazovat se budou i běžní zákazníci, protože mají zájem žít ve zdravém prostředí, a nemusí to být jen pod záminkou Green Dealu. Je v zájmu nás všech se této problematice věnovat s náležitou pozorností.

dr. Eduard Justa
Foto: autor

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.