Vysokotlaké zařízení Krake na hradě Burg

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Staré řemeslo se snoubí s nejmodernější technologií malířských strojů

Navštívit muzeum hradu Burg, projít se po řemeslném tržišti na nádvoří, užít si slavnosti ve starých hradbách, poslechnout si koncert v historickém prostředí, uzavřít sňatek v hradní kapli nebo se jen kochat výhledem – to vše je možné na hradě Burg na řece Wupper. Komplex je jedním z největších hradů v západní části Německa a významnou turistickou atrakcí regionu.

V současné době probíhá rekonstrukce tohoto středověkého komplexu, který byl naposledy rekonstruován na konci 19. století – obnova vyžaduje odborné znalosti starého malířského řemesla a také nejmodernější technologie. Projekt je v dobrých rukou odborníků, kteří používají potřebná zařízení značky STORCH.

(foto: Sir Gawain/Wikimedia Commons – CC BY-SA 4.0)

Tradiční řemeslo, nejmodernější malířské know-how a inovativní technologie

Na začátku předchozí rekonstrukce, v roce 1890, stála návštěva hradu Burg 20 feniků. K vidění toho moc nebylo, po staletích pohnuté historie zbyly jen ruiny. Hradby si tehdy ale chtělo prohlédnout na 7500 návštěvníků. Dnes – o 120 let později – se na hradě opět staví. Nastal čas na energeticky úspornou renovaci a komplexní rekonstrukci. Jedná se o projekt, v němž je znalost tradičního řemesla stejně důležitá jako nejmodernější malířské know-how a inovativní technologie.

S praktickým vysokotlakým čisticím zařízením
Power KRAKE lze historické zdivo na hradě
Burg čistit bez námahy.

Obnova historických povrchů

Rozpadající se omítka, křehké spáry, šedivé zdi, omšelé kameny, poškozené dřevěné povrchy – zub času zanechal na historických budovách nepřehlédnutelné stopy. Pro renovační tým to znamená spoustu práce. Všechny povrchy – dřevo, stěny, klenby z přírodního kamene – jsou opravovány v souladu s požadavky památkářů. „Renovace historických objektů vyžaduje přesnou znalost materiálů a řemeslných technik používaných v dané době. Každý, kdo při takovém projektu použije nesprávné materiály nebo nevhodné techniky, může způsobit poškození vzácných historických povrchů,“ vysvětluje kastelán hradu. „Komplex byl rekonstruován na konci 19. století. Nejedná se tedy o původní středověké hradby. Důležitou roli však hraje historické pozadí. Vycházíme z technik a materiálů doby, ve které byl hrad rekonstruován – a provádíme je pomocí nejnovějších technologií a podle současných požadavků.“

Pro práci v těžko přístupných místech se používá maloplošná hlavice FLEX.

Čištění bez stříkací vody

V polovině března začali odborníci STORCH s čištěním a odstraňováním starých nátěrů. „Z pískovcových stěn a dveřních otvorů je třeba odstranit několik vrstev starých emulzních nátěrů – v interiéru. A ideálně pouze vodou, bez použití chemikálií,“ popisuje výzvu vedoucí projektu. „Při odstraňování nátěru je důležité postupovat šetrně. Kámen nesmí být odstraněn ani poškozen. Takže rozebírání nebo broušení nepřicházelo v úvahu. V interiéru historických místností nepřipadalo v úvahu ani použití běžného vysokotlakého čističe nebo pískování.“

Šetrné odstraňování starých vrstev nátěrů a čištění.

Proto bylo rychle jasné, že k čištění povrchů bude použito vysokotlaké čisticí zařízení Power Krake od společnosti Storch. Vysokotlaké KRAKE nasává čisticí vodu spolu s nečistotami a zbytky barvy přímo z povrchu. Je tak přesné, účinné a šetrné, že jej lze bez problémů používat i v interiéru, a dokonce i v památkách.

Přečtěte si:  MALBA - výrobní družstvo lakýrníků a malířů

Čisticí hlavice modelu KRAKE je praktická a snadno se vede. Zařízení nejen chrání povrchy a interiér, ale také přispívá k bezpečnosti práce. Odsátá znečištěná voda se filtruje přímo v jednotce. Odstraněné nečistoty a částice barvy se nedostanou do životního prostředí a lze je snadno zlikvidovat. Tato technologie je na trhu jedinečná. V průběhu času bylo na mnoha místech stěn naneseno několik vrstev nátěrů. Pomocí vysokotlakého KRAKE je lze odstranit bez přidání čisticích prostředků.

Šetrné čištění kamene na hradě Burg pomocí vysokotlakého čisticího zařízení
Power KRAKE.

Výrobce technologie je také spokojen: „Zařízení KRAKE s výkonnou sací jednotkou bylo speciálně vyvinuto pro čištění a odstraňování nátěrů bez rozstřiku, aby profesionálové mohli pracovat hospodárně jak v interiéru, tak i šetrněji k životnímu prostředí v exteriéru. Obzvláště nás těší, že se nyní osvědčilo v tomto náročném projektu přímo v terénu, a to dokonce na tak významné památce,“ vysvětluje Marco Müller, vedoucí oddělení produktového managementu STORCH, Wuppertal.

(foto: Sir Gawain/Wikimedia Commons – CC BY-SA 4.0)


Vysokotlaké čisticí zařízení Power KRAKE od společnosti Storch

PRÁCE BEZ ROZSTŘIKU V ŠIROKÉM SPEKTRU APLIKACÍ

  • Systém rychlospojky mezi vysokotlakým čističem a sací jednotkou,
  • čisticí hlavice s kuličkovými kolečky pro optimální mobilitu a flexibilitu,
  • přímá likvidace znečištěné vody přes filtraci v jednotce,
  • možnost provozu s teplou vodou,
  • jednoduché, snadné a rychlé spuštění přístroje,
  • možnost obsluhy jednou osobou,
  • robustní konstrukce pro pohodlnou a bezpečnou práci v různých prostředích,
  • lze kombinovat s komerčně dostupnými vysokotlakými čističi,
  • lze rozšířit o zařízení na čištění podlah.
Přečtěte si:  KEIM Innotop® – zážitek z barvy

Technické specifikace

  • Výkon: 1. stupeň 1200 W, 2. stupeň 2400 W
  • Objem nádrže: 60 l
  • Objem filtru: 30 l
  • Hmotnost: 45 kg
  • Max. délka hadice: 30 m
  • Hlučnost: 77 dB(A)
  • Max. pracovní tlak: 200 barů
  • Max. teplota vody: 80 °C

www.storch.cz

Share.

About Author

Comments are closed.