WORKCAMP PARQUET – výroba a pokládka parket bez strojů na zámku Vizovice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

I přes omezení, která nás všechny na jaře ovlivnila, se letos uskutečnil v prvním zářijovém týdnu pátý ročník WORKCAMP PARQUET. V rámci letošního projektu „Handwork without Machines“ se na zámku Vizovice a jeho nádvoří ručně vyráběly zámecké parkety bez pomoci elektrického nářadí. Cílem bylo ukázat autentickou výrobu a pokládku parket s použitím technologií jako v roce 1890.

Letošní ročník WORKCAMP PARQUET probíhal v prvním zářijovém týdnu na zámku Vizovice.

WORKCAMP PARQUET 2020 byl týden plný tradiční rukodělné práce s hoblováním, řezáním a lepením kožním klihem. Cesta zpět v čase k řemeslnému zpracování jako v roce 1890. Ve dvou sálech státního zámku Vizovice mistři parketáři spolu s aspiranty řemesla rozbalili své historické i současné ruční nářadí, aby přímo před očima návštěvníků ukázali své mistrovské umění. Během týdne se podělili o znalosti, staré techniky, know-how a svou lásku k tradičnímu parketářskému řemeslu. Výsledkem týdne je autenticky vyrobená parketová podlaha zhotovená i jako podpora při obnově objektu.

V neděli parketářům ukázal kovář výrobu ručně kovaných hřebíků a každý si to mohl také vyzkoušet.

V ložnici hraběte se podle vzoru z předpokoje vyráběla vrstvená podlaha. Konkrétně se na smrkový rám lepil dubový, 9 mm tlustý nákližek. Pro lepení byl použit kožní klíh, stejná technika, která byla objevena při sondách do stávajících parket. Technika lepení vzoru parket je od středu vzoru ke kraji. Tím je v každém okamžiku možná korektura rozměru parket. Hotové parketové dílce se přitloukaly do pera (neviditelně) ručně kovanými hřebíky na původní prkennou podlahu z roku 1860. Začistění parket proběhlo hoblíky a cidlinou přímo na podlaze. Takto připravená podlahovina se finálně navoskovala pomocí kartáčů.

Přečtěte si:  Dr. Schutz® Group - synonymum pro udržitelnost a ekologii

Asi nejtěžším úkolem při přípravě bylo zajistit dostatek drážkovacích hoblíků, které se už skoro nevyrábějí. Zde pomohla výzva na sociálních sítích, a tak se podařilo zajistit funkční i nefunkční hoblíky, které se zkompletovaly a doplnily o nová „železa“.

Pro přitloukání parket bylo potřeba nechat školené kováře vyrobit speciální hřebíky, které odpovídaly hřebíkům použitým na původních parketách. Tyto ručně kované hřebíky jsou pro současné kováře zvláštní výzvou, protože jednoduchá rychlá technika výroby na „jeden ohřev“si žádá velkou zručnost. Na jednu kazetu o rozměru 580 x 580 mm se používají dva hřebíky. Je to nejen dostačující, ale i tenkrát bylo železo drahé, a tak bylo nutné pracovat efektivně. Do spolupráce s parketáři se tak nadšeně vrhlo i několik kovářů.

Pro naše kolegy, kteří se nemohli akce účastnit, jsme připravili internetové sestřihy dne. Dění na zámku a práci mistrů parketářů tak bylo možné sledovat „živě“. Živé vysílání vzniklo ze spolupráce s národní americkou parketářskou asociací NWFA a veletrhem DOMOTEX. Během týdne proběhl veřejnosti přístupný internetový meeting, kdy se hlavní představitelé těchto společností spojili s účastníky pátého WORKCAMP PARQUET a krátce představili sami sebe i naše společné plány a projekty do budoucna. Během týdne došlo ke spojení i s dalšími institucemi souvisejícími s řemeslem a parketami, například s Muzeem řemesel v Plasích, kde mají malou českou výstavu na téma parkety, s Valašským muzeem v přírodě, které zapůjčilo část vybavení pro ruční výrobu, a také jsme nahlédli k rakouským kolegům ze Spolkové památkové péče, kteří mají v někdejším kartuziánském klášteře Mauerbach asi největší sbírku parket.

Přečtěte si:  Nový web Döllken Profiles

Na nádvoří zámku Vizovice byl přistaven skleněný City light Modul, ve kterém probíhala část pracovních procesů. Cílem projektu WORKCAMP PARQUET je ukazovat a motivovat. Přímo v centru dění tak návštěvníci mohli vidět, jak vznikají krásné, historicky autentické parkety tradiční technologií výroby a pokládky. Zámek Vizovice zařadil do komentovaných prohlídek trasu s projektem, kde bylo kromě mobiliáře zámku možné vidět i parketáře v akci, jak klečí s hoblíkem nad podlahou a dolaďují detaily před povrchovou úpravou voskem. Navštívit zámek i projekt tak mohl skutečně každý.

Po koncertu harfistky s pěveckým doprovodem. Zpěv v kapli si vyzkoušeli i kolegové z Itálie.

Vzhledem k tomu, že akce probíhala souběžně s uzávěrkou časopisu PODLAHY Profi, představíme výslednou podobu díla vzniklého ve Vizovicích podrobně v příštím čísle.

René Caran, jeden z účastníků
pátého WORKCAMP PARQUET
workcamp-parquet.cz

Share.

About Author

Comments are closed.