Podlahy na zámku Sychrov, novogotickém klenotu Rohanů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zámek Sychrov, perla Libereckého kraje, patří vedle Lednice, Hluboké a Hrádku u Nechanic k nejvýznamnějším novogotickým památkám v České republice. Jeho dnešní podoba se zrodila v polovině 19. století a je ovlivněna tzv. romantickým historismem. Největšího rozkvětu dosáhl za éry Rohanů, francouzského vévodského rodu, který byl v přímých příbuzenských svazcích s francouzskou královskou dynastií Bourbonů.

Zámek Sychrov patří k nejvýznamnějším novogotickým památkám u nás.

Rohanové se pyšnili titulem „princů královské krve“. Ve druhé polovině 19. století se díky nim utvořila na Sychrově celá huť českých řemeslníků v čele s řezbářem Petrem Buškem, který vtiskl všem interiérům zámku vysokou uměleckou hodnotu a neopakovatelnou atmosféru. Právě nábytek, ostění, stropy a podlahy vzbuzují v návštěvnících úžas díky svému uměleckořemeslnému zpracování a preciznosti. Obdiv vzbuzují intarzované parkety, které do reprezentačních prostor zámku dodávala v 60. letech 19. století firma továrníka Franze Wagnera z Prahy.

Parkety svou ornamentikou vycházejí z novogotických motivů (např. rotující plaménky) a v řadě případů reprezentativnost interiérů umocňují i intarzované heraldické figury (hermelíny a routy). V interiérech tzv. královského apartmá byly kompletně restaurovány ve druhé polovině 90. let 20. století, v současné době procházejí postupnými restaurátorskými zásahy reprezentační prostory východního křídla a hostinské pokoje třetího nadzemního podlaží, kde se kromě intarzovaných parket nacházejí i klasické parkety do vídeňského kříže.

Jak se podařilo zjistit z účtů z druhé poloviny 19. století, vídeňské parkety pro severní křídlo dodávala firma Vincence Bubeníčka z Prahy. Vzhledem k tomu, že zámek Sychrov se od doby svého zpřístupnění, k němuž došlo 1. května 1950, řadí mezi objekty s návštěvností více než sto tisíc turistů ročně, je nezbytné, aby podlahové plochy procházely postupnou renovací, která sychrovským parketám vrací jejich zašlou krásu.

Přečtěte si:  Designové podlahy do vlhkých prostor

Zámek je rovněž proslulý největší sbírkou francouzského portrétního umění ve střední Evropě, tzv. rohanskou portrétní galerií. Jedná se o soubor obrazů, které zdobily stěny paláce Soubise v Paříži. Kolekce zachycuje nejenom významné osobnosti z rodu Rohanů, ale i příslušníky francouzské panovnické rodiny. Autorství těchto děl je připisováno tzv. královským malířům, jakými byli např. Hyacinthe Rigaud, Pierre Mignard, Largiliere a další. Díky této kolekci olejomaleb a osobností na nich ztvárněných se Sychrov stal i dokonalou učebnicí francouzské historie.

Sychrov je nejenom zámek, který je právem nazýván vyřezávanou pohádkou nebo květem Francie na české půdě, ale i nádherný anglický zámecký park. Největšího rozkvětu dosáhl za knížete Kamila Rohana, vynikajícího botanika a dendrologa. Jeho představy se podařilo naplnit především díky významnému českému zahradníkovi Vojtěchu Maškovi. Zámecký park je ideálním místem k procházkám, ale také relaxaci a odpočinku. Kromě unikátní kolekce dřevin, kašen, vyhlídky korunního prince Rudolfa, ale i třeba dřevěného domečku, postaveného na hraní pro rohanské princezny, zde najdete oranžerii, která slouží jako kavárna.

V zámku najdete také expozici Zlatý poklad, mistrovská díla světoznámého šperkaře, turnovského rodáka Františka Khynla. Ve sklepení je výstava obrázků medvídků, v zámeckém parku se dá hrát rodinná hra.

PhDr. Miloš Kadlec, kastelán
Foto: archiv NPÚ
www.zamek-sychrov.cz

Share.

About Author

Comments are closed.