Dřevo a WPC terasové systémy v nabídce Asko a.s.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Terasy z přírodního dřeva představují v segmentu terasových prken klasiku. Dřevěná terasová prkna jsou oblíbená pro své vlastnosti a dobrou kombinovatelnost s klasickými i moderními materiály. Dřevo se ani ve vysokých teplotách nerozpálí tak, aby se po terase nedalo přejít bosou nohou. Naopak za chladného počasí zůstává teplé, za vlhka neklouže. Své uplatnění nachází při výstavbě teras, ale i na balkonech, chodnících v okolí bazénů apod.

Novinkou v nabídce ASKO a.s. v sekci dřevěných terasových prken je Severská borovice. Dřevina je původem ze severní Evropy a má výraznou kresbu letokruhů s většími suky. Hustota dřeva 450–470 kg/m³. K dispozici je provedení jemné rýhování/hladké provedení.

K žádaným exotickým dřevinám se dlouhodobě řadí Thermoborovice. Dřevina původem ze Skandinávie má karamelově hnědé zbarvení. Je to rozměrově velmi stálé a trvanlivé dřevo se speciální tepelnou úpravou zvyšující odolnost proti škůdcům a dřevokazným houbám. Hustota dřeva 450–470 kg/m³.

Oblibě se stále těší i Sibiřský modřín. Dřevina původem z oblasti Sibiře, světle žlutého až načervenalého zbarvení. Pomalý růst a husté letokruhy jí dodávají výbornou mechanickou odolnost. Sibiřský modřín je odolný proti extrémním teplotním výkyvům až do –50 °C. Hustota dřeva 620–680 kg/m³.

Bambus.

Další novinkou v sekci terasových prken je bambus. Moderní terasové profily jsou vyrobené speciálním patentovaným procesem z bambusových vláken a příměsi pryskyřice. Bambusová vlákna mají přirozeně vysokou hustotu, pryskyřice vlákna impregnuje. Patentovaný způsob tepelného zpracování vlákna stlačí, fenolová pryskyřice impregnuje a výsledkem je jeden z nejtvrdších a nejtrvanlivějších materiálů na trhu. Bambus je rychle rostoucí rostlina (za jediný den je možný růst až o 160 cm) s minimální zátěží na životní prostředí. Sklízí se tyče o průměru cca 8–18 cm a výšce až 30 m, v rozmezí 5–6 let, kdy jsou stonky dostatečně tvrdé. Tímto způsobem těžby nedochází k devastaci bambusových polí. Bambus následně prochází speciální patentovanou technologií opracování. Výsledkem jsou exkluzivní, odolné, rozměrově stabilní bambusové profily se systémem drážka-drážka pro precizní a rychlou instalaci všech venkovních teras.

WPC terasový systém.

WPC terasové systémy jsou moderní a bezúdržbovou alternativou ke klasickým terasovým prknům z přírodního dřeva. Současné WPC neboli dřevoplastové systémy jsou směsí přírodního dřeva s příměsí HDPE, pojiv a aditiv (70 % dřevěné drti a 30 % vysoce kvalitního, zdravotně nezávadného polymeru HDPE). Za použití speciální technologie z této směsi vznikají velmi odolné komponenty.

Přečtěte si:  HARO - exkluzivní třívrstvé dřevěné podlahy s příběhem

WPC terasové systémy jsou trvanlivé a odolné vůči povětrnostním podmínkám, nevyžadují úpravu před ani po montáži a jsou vhodné i do míst s velkou pochozí zátěží. WPC terasová prkna mají klasické rýhování a reálný vzhled dřeva, jsou dostupná v řadě barevných odstínů a profilů. Pro své vlastnosti a bezúdržbovost nacházejí stále častěji uplatnění nejen na venkovních terasách, ale i při výstavbě zahradních cest a chodníčků, obložení schodů, vířivek a bazénů, mol a pobřežních lávek. Lze je využít při výstavbě altánů, zimních zahrad atd.

Společnost ASKO a.s. nabízí WPC produkty dvou výrobců s certifikací FSC®. Prvním je cenově dostupná značka UNVOC. Tyto profily nabízejí moderní pojetí dvoubarevného extrudovaného prkna s imitací dřeva.

Druhým výrobcem je značka UNODECK s životností více než 20 let. UNODECK díky svému unikátnímu složení (52 % dřeva, 28 % kvalitních HDPE polymerů a 20 % ekologických aditiv pro odolnost proti UV záření a stárnutí) vyniká technickými vlastnostmi, vysokou odolností vůči výkyvům počasí a povětrnostním podmínkám. Zvolit lze varianty v provedení odlehčených dutých profilů nebo luxusnějších plných profilů.

Údržba venkovních teras

Olej pro venkovní terasy může být transparentní nebo s pigmentem. Pro ochranu a údržbu terasových prken se doporučuje používat produkty značky FAXE. Olej s pigmentem sjednocuje barevnost dřeva a zabraňuje vyblednutí vlivem ultrafialového záření (dále jen UV). Transparentní olej obsahuje komponenty, které pohlcují UV záření, zpomalují přirozené blednutí a chrání dřevo před plísněmi. Atraktivnost transparentního nátěru spočívá v jeho schopnosti zvýraznit přirozenou strukturu a kresbu dřeva. Při užívání terasy dřevo pracuje v závislosti na klimatických podmínkách a nevyhnutelně vznikají vlasové trhlinky. V závislosti na srážkách, přímém slunečním záření a intenzitě pohybu lidí lze očekávat, že na vodorovné ploše bude olejový nátěr sloužit cca rok bez opravy. Následně je potřebné jeho nátěr obnovit.

Přečtěte si:  Masivní dřevěné terasy Outdoor Massive z nabídky FLOOR FOREVER

Doporučená aplikace ochranných přípravků

Olej se nanáší na terasu maximálně cca do dvou týdnů po montáži, u modřínových prken se aplikuje ihned. Prkna sjednotí barvu a olejnaté látky obsažené ve dřevě na povrchu musí zaschnout. Před aplikací nátěru je důležité, aby terasová prkna byla očištěná a suchá.

Olej se nanáší rovnoměrně v tenké vrstvě a ve směru fládrování dřeva. Při silné vrstvě nepronikne veškerý olej do dřeva a vytvoří na něm film. Problém je, že film pracuje v opačném směru než dřevo a drží v něm vlhkost. Proto nadbytečnou vrstvu oleje setřete. Olej naneste pevným štětcem nebo válečkem z mikrovláken a důkladně roztírejte. Povrch bude zaschlý cca do 4 hodin a za 12 hodin je při venkovní teplotě 20 °C pochozí. Úplně proschne za cca 10 až 14 dní. Pro udržení dokonalého vzhledu dřevěné terasy se doporučuje na jaře její povrch důkladně očistit čističem na terasy, kartáčem a velkým množstvím vody. Po důkladném uschnutí je potřeba provést úpravu povrchu terasy olejovým nátěrem. Znečištění a odolné skvrny lze odstranit buď silným proudem vody, nebo přípravkem čistič na terasy značky FAXE.

www.asko-as.cz/terasy-a-fasady/
www.asko-as.cz/terasovy-system-z-bambusu/
www.asko-as.cz/wpc-terasy/

Share.

About Author

Comments are closed.