Začišťovací lišty pro napojení ETICS, funkční přechod mezi fasádou a okenním rámem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Větší prosklení patří k aktuálním architektonickým trendům. Velká okna propojí interiér s exteriérem a otevřou krásné výhledy do zahrady, odkud naopak do domu pronikne více přirozeného světla. K dokonalému dojmu přispěje i vzhledné provedení omítky okolo rámu, bez trhlin.

Začišťovací lišty pro napojení ETICS, tzv. APU lišty, usnadňují a zkvalitňují omítání, ale především vytvářejí funkční přechod mezi fasádou a okenním rámem. Vyrovnávají totiž mikropohyby, čímž brání znehodnocení rámu i fasády. Čím větší je okno, tím větší prostor pro dilatace potřebuje. Vybírat můžete z nabídky lišt a profilů dodávaných společností HPI-CZ, k jejichž základním vlastnostem patří pevnost, odolnost proti ohýbání a praskání, takže se také snadno osazují.

1D lišta V09 s tkaninou vyhoví v případě menších oken
a tloušťce izolantu do 100 mm.

Okna ještě zářící novotou, ale zároveň už praskliny v nové fasádě v okolí rámu. Takový pohled je sice možná překvapivý, ale ve skutečnosti poměrně častý nejen u rodinných domů, ale i u panelové výstavby. Důvodem je nepoužití, případně špatná volba, začišťovacích okenních lišt při realizaci zateplovacího systému. Ačkoliv jsou tyto lišty v celkovém rozpočtu ETICS nepatrnou položkou, mají zásadní funkci.

Dilatace, které vedou ke vzniku trhlin, jsou zapříčiněny rozdílnou objemovou změnou jednotlivých materiálů. Častěji tak praskliny vznikají u rámů plastových oken, které vykazují oproti jiným materiálům vyšší tepelnou roztažnost. Vliv má kromě roztažnosti rámu také pozice okna oproti původní stěně, tloušťka tepelněizolačního materiálu, ale také třeba barva nové omítky. Na první pohled neškodné praskliny se mohou vlivem povětrnostních podmínek postupně zvětšovat a omítka se začne drolit a opadávat. Vzhled nových oken je tak posléze narušen nevzhlednou navazující omítkou. Jak zjistíte, která lišta se hodí například do domu s třímetrovými okny, který bude mít tmavě šedou fasádu?

Přečtěte si:  Rovná terasa s novou samonivelační hlavou terčů Arkimede

Při orientaci pomůže tabulka

Připojovací profily jsou vybaveny ochrannou odlamovací lamelou se samolepicí PE páskou pro připojení krycí fólie. Ta zabraňuje poškození rámů (poškrábáním, stavební chemií) při aplikaci omítek a po dokončení realizace zateplení se tato část odlamuje. Začišťovací lišty jsou nabízeny ve variantách s přiznanou hranou, pod omítku (kdy je vidět jen polyetylenová páska), nebo s těsnicím jazýčkem (i polyetylenová páska je schovaná). Těsnicí jazýček chrání PE pásku, například při natírání oken, proti vniknutí barvy.

Začišťovací lišty pro napojení ETICS jsou označovány jako 1D, 2D nebo i 3D, což naznačuje, v jakém směru se lišta přizpůsobuje dilatacím. 1D znamená stlačení jen v polyetylenové pásce (silnější páska umožňuje přenést i větší dilatace), 2D umožňuje navíc pohyb do strany, 3D varianty s integrovanou PUR páskou, s dvěma PE páskami, popřípadě se speciální konstrukcí, umožňují pohyb ve všech směrech. Požadavky na typ připojovací lišty v návaznosti na tloušťku izolantu, umístění a rozměru okna uvádí Evropské pokyny pro uplatnění ETICS. Tabulku převzatou z podkladů EAE – European Association for ETICS najdete také v katalogu HPI-CZ, který lze stáhnout i na www.hpi.cz. Na základě tabulky lze snadno určit, jaký typ profilu zvolit. Pokud má okno více než 2,5 m na výšku či šířku, tloušťka izolantu je vyšší, případně je okno umístěno mimo nosnou stěnu, pak jednoznačně zvolte 3D variantu.

Přečtěte si:  Zateplování budov a biologické znečištění fasád

1D lišta zcela vyhoví v případě menších oken usazených do původního vnějšího ostění při tloušťce izolantu do 100 mm. Například lišta V09 s tkaninou nabízí tloušťku pěnové dilatační pásky 3 mm a volný přesah tkaniny 100 mm. Šířka profilu 9 mm předurčuje tloušťku omítky, lišta totiž slouží také jako omítník čili vodicí lišta. HPI nabízí tento profil v délkách 1,6 m a 2,4 m v bílém provedení, a dále 2,4 m v provedení antracit. Stejně jako u ostatních lišt je tkanina profilu pevně navařená ultrazvukem. Výhodou tohoto, ale i ostatních profilů s armovací tkaninou je urychlení a zpřesnění ukončovacích prací při osazování oken.

Mezi napojovací a začišťovací prvky pro ETICS s vícerozměrným dilatačním účinkem patří už 2D lišty. U lišty s tkaninou 9 mm flexi z nabídky HPI-CZ je dilatace řešena pomocí skládací harmoniky z TPE (termoplastický elastomer). Volný přesah tkaniny je 135 mm. Lišta je v prodeji v délce 2,4 m a bílém provedení.

Pro velkoformátové výplně oken a dveří se hodí 3D lišty, z nabídky HPI-CZ například lišta s tkaninou 9 mm 3D PRO s těsnicím jazýčkem. Dilatace je zajištěna pomocí dvou PE pásek (10 x 1 mm a 5,5 x 3 mm). Lišta účinně chrání také proti hnanému dešti a obecně vnikání vlhkosti, nečistot a mikroorganismů pod omítku a do připojovací spáry.

www.hpi.cz

Share.

About Author

Comments are closed.