Kostel sv. Ludmily na Tětíně oživil památkářský program Cemix

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Symbiotický vztah prospívá spolku Svaté Ludmily a společnosti LB Cemix. Nejnovějším příspěvkem k partnerství je podíl na renovaci kostela sv. Ludmily na Tetíně, předtím v rámci tradice pojmenovávání výrobních zařízení podle počátečního písmena místa, kde jsou instalována, dostal nový stroj na balení do recyklovatelných polyetylenových obalů v Loděnici u Berouna jméno Ludmila a byl za přispění spolku také slavnostně požehnán.

Pomoc firmy při renovaci fasády kostela sv. Ludmily v obci Tetín u Berouna se nabízela tím spíše, že pro záchranu historických staveb společnost LB Cemix vyvinula a má v portfoliu Památkářský program, který je dlouhodobě používán při rekonstrukcích historických budov. Jedná se o speciální produkty, které svým složením ctí původní receptury tradičně používaných materiálů. Splňují i požadavky památkářů na dobové materiály bez obsahu cementu a příměsi hydraulických latentních pojiv.

„Památkářský program Cemix splňuje přísné nároky památkových ústavů, které při obnově a zachování stavebních památek vyžadují tradiční materiály. Způsobem použití a složením jsou naše produkty shodné s historickými materiály. Hlavním pojivem v maltách a omítkách Památkářského programu je čistě přírodní vápno, které se zejména v minulosti používalo jako jediné pojivo. Moderní složka cementu je v maltách nahrazena pucolánovým pojivem, které v čase na rozdíl od cementu nedegraduje a odolává dlouhodobě vlhkosti. Kvalita těchto produktů je zaručena dlouholetými znalostmi problematiky a četnými domácími i zahraničními referencemi,“ představil Památkářský program Karel Dutka, produkt manažer společnosti LB Cemix.

Kostel sv. Ludmily prošel výraznou rekonstrukcí před třiceti lety. V průběhu loňského roku, kdy jsme si připomněli 1100. výročí smrti této české světice, byla renovována jen vnější obálka kostela. Zatímco vrchní plochu fasády stačilo vyspravit lokálně a opatřit vysoce prodyšným silikátovým nátěrem v původní barevné kombinaci, vlhkostí značně poškozený sokl stavby musel být odstraněn a byla aplikována nová
omítka. Realizaci prováděla zkušená firma Jílek Stavby, s.r.o., pro niž to nebyla první rekonstrukce historické památky a v oboru má dlouholeté zkušenosti.

Přečtěte si:  Dlouhodobě čistá fasáda s unikátní NanoKeramik technologií

Materiály Cemix použité během renovace kostela sv. Ludmily na Tetíně:

  • Sanační podhoz WTA
  • Sanační omítka soklová WTA
  • Sanační omítka štuková
  • Vápenná památkářská omítka ruční
  • Vápenný památkářský štuk
  • Silikátový fasádní nátěr
  • Penetrace ST Color

www.cemix.cz

Share.

About Author

Comments are closed.