Patrimonium pro futuro – nejlepší počiny v památkové péči

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Národní památkový ústav udělil v závěru loňského roku ceny za nejlepší počiny v památkové péči nazvané Patrimonium pro futuro. Jde o osmý ročník ocenění, který v několika kategoriích představuje ukázky toho nejlepšího, jak by se mělo k památkové péči přistupovat.

V kategorii restaurování památky se stal vítězem městys Nepomyšl za odkryv a restaurování nástěnných maleb v tamním kostele sv. Mikuláše. Porota ocenila nejen správný postup při obnově samotného kostela, který umožnil objev významného díla, ale také zapojení obce, jež pečlivou obnovu a prezentaci souboru maleb financovala z vlastního rozpočtu.

Vítězem kategorie obnova památky se stala Federace židovských obcí v ČR za obnovu venkovské synagogy v Polici. Porota ocenila nejen citlivé provedení samotné obnovy, ale zejména její precizní vědecký způsob reagující na průběžná zjištění a nálezy.

Cenu za záchranu památky si odnesl Petr Antoni, předseda Spolku Mederova domu v Žatci, za záchranu gotického domu č. p. 102 v Žatci, jenž je jednou z nejstarších místních památek s jádrem ze 14. století. Porota ocenila mimořádné nasazení a odhodlání zachránit stavbu, jež byla považována za nezachranitelnou.

Cenu za příkladnou památkovou konverzi převzala společnost Merlot d’Or za proměnu provozovny bývalého železářství Koula a syn v Praze na vinotéku a banku vín. Tento rozsahem malý, ale velmi inspirativní počin je dokladem toho, že invenčním přístupem lze starému vdechnout nový život a dát mu současné využití. Porota vyzdvihla nejen celkové vyznění obnovy, ale i pozornost věnovanou detailům.

Přečtěte si:  Škůdci poškozující dřevo ve stavbách

V kategorii objev/nález roku odborná porota ocenila Arcibiskupství olomoucké a společnost SEADD za nález středověkých stavebních konstrukcí topenišť v klášteře na Velehradě.

Kategorií, v níž se ceny udělovaly poprvé, je příkladná správa a prezentace památkových objektů. Jsou na ni nominováni nejen kasteláni památek ve správě NPÚ, ale i jiných subjektů. Historicky první vítězkou se tak stala Jana Germenis-Hildprant ze zámku Blatná.

V kategorii prezentace a popularizace cenu převzal Pavel Šercl, majitel Jizerskohorského technického muzea v Bílém Potoce.

Cenu generální ředitelky NPÚ, která je udílena napříč všemi kategoriemi, si letos odneslo Národní muzeum v přírodě za obnovu jídelny Libušín na Pustevnách po rozsáhlém požáru. Jídelnu Libušín, mistrovské dílo architekta Dušana Jurkoviče z let 1897–1899, v roce 2014 fatálně poškodil rozsáhlý požár. Na základě průzkumů a dobových fotografií se roubenou stavbu podařilo obnovit jedinečným způsobem, který v Evropě nemá obdobu.

Cenu veřejnosti Památky děkují, jejíhož laureáta vybírali lidé v online hlasování ze všech 34 nominací, si převzali zástupci společnosti Czech Property Investments, a.s., a architekt Marek Tichý z TaK Architects za obnovu bývalé budovy Elektrických podniků hlavního města Prahy.

www.npu.cz
Foto: archiv NPÚ, archiv vítězů a archiv MMR

Share.

About Author

Comments are closed.