Co všechno umí interiérové funkční nátěrové hmoty

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nátěry stěn jsou ve většině případů určené zejména k estetické úpravě interiérů. Existují však nátěrové hmoty, které mají kromě estetického působení i další, speciální funkce. Mohou pomoci eliminovat některé vady staveb, odstranit hygienické nedostatky obydlí, vytvořit zdravější prostředí nebo zlepšit tepelnou pohodu.

Vytrvalé skvrny na malbě

Na stěnách interiérů časem vlivem naší neopatrnosti, způsobu života, působení sousedů, poruch izolace střechy, havárií vodovodu apod. vznikají barevné, esteticky nepřijatelné skvrny. Obvykle se jich zbavujeme novou výmalbou běžně dostupnými malířskými barvami. Některé skvrny (např. dehtové z tabákového kouře, skvrny po vytopení, rezavé skvrny atd.) ale i po obnovovacím nátěru odolávají, vytrvale pronikají, tzv. krvácejí do nové malby. Jejich odstranění je možné pouze velkým počtem nátěrů a ani poté není zcela dokonalé.

Rezavá skvrna po vytopení.

V takových případech je mnohem účinnější použít speciální nátěrové hmoty s izolačními vlastnostmi. Tyto funkční nátěrové hmoty odstranění defektu značně usnadní. Zaizolují totiž skvrnu v podkladu a zabrání jejímu dalšímu pronikání do následných malířských vrstev.

Kondenzace vlhkosti, růst plísní, tepelná (ne)pohoda

Často se domácnosti potýkají s prochlazováním některých míst, např. na překladech, v koutech, kolem okenních otvorů nebo na zeslabených obvodových stěnách. Na těchto místech může vlivem nižší povrchové teploty kondenzovat vlhkost, což vytváří prostředí příznivé pro růst některých druhů plísní, které se zde rychle usídlí a znepříjemňují nám tím život. Vytvářejí nevzhledné skvrny, zapáchají, ale zejména uvolňují spory a plísňové toxiny, které mohou způsobovat zažívací potíže, vyvolávat alergické reakce, zatěžovat játra a ledviny, poškozovat imunitní systém a některé mohou být i rakovinotvorné.

Přečtěte si:  ADLER 5in1 COLOR - novinka nabízí univerzální použití na různé typy povrchů

Studená místa na stěnách, a tím i kondenzaci vlhkosti a vznik podmínek příznivých pro růst hub a plísní lze nejlépe odstranit zateplením domu, což je většinou finančně náročné. Ve většině případů se problémy spojené s prostupem chladu dají eliminovat mnohem ekonomičtějším způsobem, a to speciálním nátěrem s tepelněizolačními vlastnostmi.

ETERNAL IN steril, Oblastní nemocnice Náchod.

Funkční nátěry s tepelněizolačními vlastnostmi obsahují velké množství dutých, tenkostěnných, mikroskopických skleněných kuliček, které vlivem obsahu velmi zředěného vzduchu působí jako tepelná izolace. Kromě toho vnitřní lesklé povrchy těchto mikrokuliček odrážejí tepelné záření.

Tyto nátěry nejsou schopné nahradit zateplení domu. Mohou ale ve vytápěných místnostech zvýšit v závislosti na tloušťce nátěru povrchovou teplotu natřených ploch, a tím odstranit studená místa na stěnách, a vyloučit tak kondenzaci vlhkosti. Tímto způsobem se z vlhnoucích míst stanou místa suchá, na kterých houby a plísně nerostou, a to bez použití biocidních přípravků. Odstraněním studených míst na stěnách se také sníží příjem tepelného záření těmito místy, a zlepší se tak tepelná pohoda v místnosti. Tepelné pohody se dosáhne při nižší teplotě, což se může projevit i snížením nákladů na vytápění.

Odstranění hub a plísní

S prochlazováním některých míst se můžeme smířit, s růstem hub a plísní však nikoli.

K likvidaci hub a plísní se běžně používají přípravky na bázi chlornanu sodného, které jsou cenově dostupné a jejich působení má rychle viditelné výsledky. V důsledku ale tyto přípravky situaci zhoršují. Jejich působení je značně krátkodobé. Fungují v okamžiku aplikace a krátce po ní, avšak jejich použití nezaručuje úplnou likvidaci houby či plísně. Působením přípravku se účinná látka mění na neúčinný chlorid sodný (kuchyňskou sůl), který je značně hygroskopický. Tím dochází k další kondenzaci vlhkosti, zhoršení tepelněizolačních vlastností a v důsledku toho k rychlejšímu růstu nové či nedostatečně zlikvidované stávající houby. Ošetření je pak nutné provádět stále častěji.

Přečtěte si:  OBKLADY 2019/03

Z těchto důvodů je vhodnější použít k likvidaci hub a plísní tzv. bezchlórové likvidační prostředky, které likvidují houby a plísně spolehlivě, podklad nezasolují a kondenzaci vlhkosti nezvyšují. Nemají ale vliv na estetický vzhled napadených míst, porosty hub a plísní nevybělují. Je proto nutné napadená místa za mokra oškrábat, umýt a po vyschnutí opatřit novým nátěrem, nejlépe takovým, který napadení houbou či plísní vyloučí. Může to být nátěr, který omezí kondenzaci vlhkosti, případně nátěr s preventivním účinkem proti houbám a plísním, nebo kombinace obou typů.

Bakterie, viry, houby, plísně, řasy

V interiérech některých zdravotnických zařízení jsou extrémní požadavky na sterilitu prostředí. K tomu mohou významně přispět speciální antibakteriální malířské nátěry. Ty na svém povrchu bakterie a viry likvidují, a tak zajistí sterilitu stěn a stropů, největších ploch v místnostech.

Barvy pro tyto nátěry využívají antibakteriálních vlastností koloidního stříbra, případně jiných látek. Použití antibakteriálních barev má kromě interiérů zdravotnických, pečovatelských a podobných zařízení opodstatnění i v jiných případech, např. ve školách, v dětských pokojích, v bytech osob se sníženou imunitou apod.

ETERNAL IN silver, Oblastní nemocnice Náchod.

Sterilní prostředí je možné poměrně snadno vytvořit i v prostorech s mokrým provozem (s vysokou vlhkostí vzduchu), tedy v místnostech, kde hrozí napadení stěn houbami a plísněmi. Pro tyto případy jsou vhodné speciální biocidní malířské nátěry s širokým spektrem účinnosti. Jejich povrch zůstává sterilní, odolný proti houbám, plísním, bakteriím, virům, případně řasám. Jelikož základní příčinou tvorby hub a plísní je vlhkost, kombinují se často tyto nátěry s funkčními nátěry s tepelněizolačními vlastnostmi.

Přečtěte si:  Protiplísňový systém KEIM Mycal®, efektivní ochrana před plísněmi v interiéru

www.barvy-eternal.cz
Foto: archiv AUSTIS a.s.

Share.

About Author

Comments are closed.