Socha, do které můžete vstoupit. Architekt Brenner testoval na svém domě nové materiály.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stuttgartský architekt Alexander Brenner se proslavil bytovými domy a vilami pro náročné klienty. Nyní si postavil vlastní dům a využil této příležitosti k několika experimentům. Za stěnami o tloušťce 75 centimetrů se skrývají světlé, rozlehlé místnosti. Interiér charakterizují povrchy zpracované produkty KEIM. Svůj dům autor nazval Brenner Research House, přičemž výraz „research“ vyjadřuje záměr otestovat v této budově různé inovace.

Už fasáda domu je neobvyklá. Aby se mohla obejít bez izolačních materiálů, které se často vyrábějí na bázi ropy, je plášť budovy vytvořen z 50 centimetrů silného pórobetonu, který je ukrytý za vnější skořepinou z pohledového betonu. Pokud by byl dům někdy zbourán, nevznikne žádný nebezpečný odpad, ale jen čistý minerální materiál, který se dá snadno recyklovat. Pohledový beton je řemeslně zušlechtěný, několik týdnů na něm kameník otesával všechny povrchy, aby obnažil regionální vápencové kamenivo, které budově propůjčuje teple béžový nádech. Objekt v pohledu od sousedních domů působí uzavřeně, zatímco do údolí se otevírá v citlivé kompozici vzájemně posunutých skleněných a plných ploch.

Život na kopci

Návštěvník se nejprve zastaví před opěrnou zdí, která odděluje svažitý pozemek od ulice. Do opláštění z kovových tabulí jsou nenápadně integrována garážová vrata. Vedle nich umožňují vstup těžké otočné dveře z černé oceli. Ocitnete se na krytém dvorku, osvětleném kruhovým stropním otvorem. Aby dopadající zenitové světlo působilo teple, má ostění zaskleného otvoru zlatou barvu. Použita byla barva KEIM Design-Lasur, aplikovaná ručně hadříkem. Díky transparentnímu pojivu z vodního skla dopadají světelné paprsky bez překážky na zlaté pigmenty a vytvářejí obzvlášť intenzivní barevný dojem, který by v disperzní barvě s mléčně zakaleným pojivem nebyl možný.

Přečtěte si:  OBKLADY 2019/04

Z předsíně lze nahlédnout do garáže, jejíž stěny byly také natřeny materiálem KEIM Design-Lasur, tentokrát v měděném tónu. Metalický odstín dobře ladí s karoseriemi zaparkovaných aut, zároveň zdůrazňuje charakter omítkového podkladu, a vytváří tak povrch plný řemeslné živosti místo průmyslové sterility.

Z haly se vstupním prostorem vede sochařsky pojaté schodiště z pohledového betonu do prvního běžného podlaží. Tento otevřený ateliérový prostor využívá Alexander Brenner k malování a k práci na svých sochách, ale i jako víceúčelovou místnost využitelnou pro menší akce, domácí koncerty, čtení, vernisáže a podobně. Před ní je terasa s výhledem do údolí. Vedlejší kuchyně, ale i toaleta pro hosty překvapí stěnami, které nátěr KEIM Design-Lasur pokryl zlatem, stejně jako v řadě dalších pomocných místností i ve vinném sklípku. Podobně jako jiné lazurované plochy vytvářejí i kovové pigmenty v interakci s různými povrchy, na které jsou nanesené, fascinující záři a hru barev. O patro výš začínají soukromé místnosti. Zatímco ložnice je orientovaná k výhledu, koupelna se obrací do svahu – elipsovitým vchodem se odtud také dostanete do malého jeskyňovitého kaldária s koupací vanou.

Individuálně zpracované povrchy

Další podlaží nabízí prostor pro vaření, jídlo a posezení nebo čtení v okenním výklenku zasazeném do silné vnější stěny vedle krbu. Na stěny Alexander Brenner vybral vápennou omítku KEIM, částečně probarvenou v různých odstínech. Jednotlivé nuance byly speciálně namíchány podle jeho představ z firemní sady KEIM-Dekorfarbpulver, přičemž byly použity spíše tmavé, zemité pigmenty. Ty byly poté smíchány s bílou vápennou stěrkou KEIM Athenit®-fino, takže vznikly jemné pastelové tóny. Ručně utažená omítka má mírně obláčkový, živý povrch. Pro architekta bylo důležité, aby bylo viditelné řemeslné zpracování lidskou rukou. Zejména v protikladu k velkým skleněným plochám působí stěny s individuální proměnlivou barevností měkce a živě. Navíc má vápenná omítka ekologické a stavebně biologické výhody. Použití odolných přírodních materiálů je pro Alexandra Brennera podstatnou součástí koncepce, a zvlášť pro tento dům. Brenner totiž věří, že nejudržitelnější je dělat věci z dobrých materiálů a kvalitně.

Přečtěte si:  Inspiration Wood – nová kolekce Pure Wood

Díky precizní přípravě a detailnímu projektování nenarušují účinek pečlivě vytvořených povrchů stěn zásuvky, vypínače ani jiné rušivé prvky – ty jsou ukryté ve vestavěném mobiliáři.

Nejvyšší podlaží slouží jako obývací pokoj. Protože nabízí nejlepší výhled, na straně do údolí je velkorysá střešní terasa zabírající celou šířku domu. Zasklení od podlahy ke stropu s minimalizovanými rámy umožňuje propojení interiéru s exteriérem, což podporují i podlahové krytiny: dubové parkety v obývacím pokoji svým přirozeným šedavým odstínem korespondují s kamennými dlaždicemi na střešní terase. Z ekologických důvodů není plovoucí stěrka pod parketami položená jako obvykle na kročejovou izolaci z polystyrenu, ale na měkkou dřevovláknitou desku – tuto konstrukci chtěl architekt vyzkoušet ve svém vlastním domě, než ji doporučí stavebníkům. Nesčetné množství neobvyklých detailů, jako je tento, dělá z objektu průchozí trojrozměrný experiment. V nejlepším slova smyslu tím navazuje na slavné case study houses, na nichž američtí architekti v 50. letech minulého století ověřovali nové možnosti při výstavbě rodinných domů.


Údaje o objektu

PROJEKT
Brenner Research House PR39, Stuttgart

ARCHITEKT
Alexander Brenner Architects, Stuttgart
www.alexanderbrenner.de

PRODUKTY KEIM

  • KEIM Design-Lasur
  • KEIM-Dekorfarbpulver
  • KEIM Athenit®–fino

www.keim.com

Share.

About Author

Comments are closed.