S designérkou Alexandrou Dýckovou o tvorbě trendových barevných odstínů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Primalex Essence je nová řada prémiových interiérových barev ve 42 odstínech. Inspirovaná je především skandinávským stylem, ležérním a praktickým zároveň, kombinujícím s elegancí tradiční přírodní materiály s těmi moderními, minimalisticky, ale zároveň s citem a důrazem na příjemnou atmosféru.

„Slovo essence znamená podstatu či základ věci, přesně takové jsou barvy v interiéru. Celou paletu 42 odstínů Primalex ladil se stejnou pečlivostí, s jakou mistři vůní míchají nové parfémy nebo s jakou mistři chutí připravují nové bylinné směsi,“ říká o vzniku kolekce marketingový ředitel společnosti PPG Petr
Hlaváček.

„Soustředili jsme se na práci s prostorem. Hledali jsme univerzální, elegantní a nadčasové kombinace pro každý interiér, a tak se nám vyfiltrovaly další a další odstíny,“ dodává interiérová designérka Alexandra Dýcková, která se na utváření barevné škály podílela a v rozhovoru nám prozradila, z čeho vycházela i jak vidí současné trendy v interiérové barevnosti.

Zabýváte se návrhy interiérů, nábytku, doplňků, ve všem hraje barva důležitou roli. Jak byste charakterizovala současný trend barevnosti interiérů nebo hlavní styly, které jsou nyní aktuální? Souzní s tím, o co mají čeští zákazníci zájem?
V současné době nelze jmenovat jen jeden hlavní trend, moderních je vždy několik stylů zároveň, dlouho už neplatí, že módní je jen jeden směr. Samozřejmě, každý rok různé firmy zaměřené na barvy a odstíny vyhlašují svoji barvu roku, ta ovšem není jedna, je jich vždy více. Stačí si pak vybrat, jaký styl komu sedí. Trendy dneška jsou od neutrálních, pastelových přes živé výrazné odstíny 80. a 90. let až po syté tmavé barvy, jako je tmavozelená nebo sytě vínová či inkoustově modrá. Čeští zákazníci podle mých zkušeností zatím s těmito trendy moc nesouzní, ale pomalu se učí.

Přečtěte si:  Kravaře - barokní perla Slezska s unikátní podlahovou mozaikou

Podílela jste se na přípravě odstínů nové kolekce Primalex Essence. Jak jste se k této práci dostala a byla pro vás nová?
Dlouhodobě spolupracuji s firmou Primalex, naše spolupráce vznikla díky mé práci dekor stylistky a interiérové designérky v časopisech. Tím, že mám s mícháním barev i mnoho zkušeností z dřívějška díky své návrhářské činnosti a potisku látek, kde jsme si míchali nespočet odstínů pro naše potisky, to pro mě nic nového nebylo. Je to spíš věc, která mě dlouhodobě zajímá, to, jak vzniklé barevné kombinace společně působí, jak málo stačí pro to, aby se dal namíchat nespočet odstínů, teplých i studených od jedné barvy. Jak barvy a odstíny mění interiér, ovlivňují náladu, velikost místnosti…

Jaké bylo konkrétní zadání a jak ta práce probíhala? Co vše se musí zohlednit při výběru odstínů, kterých je celkem 42?
Zadání bylo vytvořit nadčasovou, elegantní a zároveň moderní paletu barev, které se mezi sebou dají snadno kombinovat, odstíny jsou to většinou lomené, dají se rozdělit do dvou skupin: palety teplých a palety studených odstínů. Výběr probíhal s mírnými časovými odstupy, kdy jsme při společných schůzkách postupně filtrovali valéry z naší vysněné palety asi 70 odstínů. Neustálým přeřazováním a kombinováním jsme dospěli k finálnímu výběru.

Z těchto odstínů pak byly vytvořeny čtyři inspirativní řady: White, Cotton, Labyrint a Elements, k nimž Babeta Ondrová ze společnosti Lavmi navrhla tapety a doplňky, jako jsou stínidla a polštáře. Zde už šlo o celé koncepty, interiérové styly. Mému je nejbližší White a Cotton, asi proto, že mají čistý nadčasový skandinávský styl.

Přečtěte si:  Replika historické dlažby v cemento-epoxidové stěrce

Máte svoji oblíbenou nadčasovou barvu, kterou ráda při tvorbě interiérů používáte?
Těch barev je hned několik, každému interiéru sluší jiná paleta, s barevnými odstíny si lze hrát, zkoušet různé kombinace, osvěžit interiér lze častěji, než jsme zvyklí, třeba natřít jen jednu stěnu, kout nebo strop, klidně i dvakrát ročně. Barvy, které nikdy nezklamou, jsou odstíny off white, tedy lomené bílé, pískové a taupe.

Děkuji za rozhovor.


Designérka Alexandra Dýcková vystudovala střední grafickou školu, poté založila vlastní návrhářskou dílnu Sejto – textile design, zaměřenou na návrhy a potisk textilu, spolu s dvěma obchody v centru Prahy, které prodávaly interiérové a módní doplňky tištěné v malých sériích. Po deseti letech existence firmy začala spolupracovat s interiérovými časopisy jako dekor stylistka a interiérová designérka. Spolupráce trvá dodnes, při ní vzniklo studio MooDee, kde spolu s Jankou Murínovou navrhují interiéry, designové doplňky a spolupracují při dekorování různých PR akcí a na dalších projektech.


Jana Komárková
Foto: PPG a archiv A. Dýckové

Share.

About Author

Comments are closed.