Mix & Match – kolekce přírodního linolea Gerflor DLW

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Před několika lety se francouzská společnost Gerflor rozhodla koupit divizi přírodního linolea tradičního německého výrobce, firmy DLW. Po samotné akvizici bylo prioritou firmy Gerflor tuto výrobu ekonomicky postavit zase na nohy a přesvědčit zákazníky, že má s tímto produktem seriózní úmysly a chuť do něj dále investovat. To se podařilo a nyní Gerflor představil novou kolekci s celou řadou inovací.

Tým odborníků Gerflor DLW tuto kolekci intenzivně vyvíjel několik let. Chtěli přijít nejen s novými barvami a dekory, ale rovněž posunout vlastnosti produktu a vytvořit snadno udržovatelný, odolný a praktický materiál pro všechny segmenty. Rovněž byly upraveny i výrobní procesy, aby splnily ty nejnáročnější environmentální standardy a požadavky.

Design

Z pohledu designu se může nová kolekce pochlubit 159 barvami, z čehož 63 je zcela nových. Kromě aktualizace nesmrtelných dezénů typu Marmorette, Colorette a Uni Walton v ní můžeme najít i dekory nové, jako je např. Arabesque připomínající vlny moře z pohledu z výšky nebo například směr udávající kontrastní dezén Flow. Důležitým prvkem nové kolekce je i barevné propojení jednotlivých řad, aby vznikla jedna velká superkolekce, ve které je možné materiály mezi sebou kombinovat s jasnou barevnou návazností, tzv. Mix & Match.

Druhým klíčovým estetickým prvkem je ultra matný povrch díky nové revoluční povrchové úpravě Neocare. Matný efekt v kombinaci s tradiční dvouvrstvou výrobní technologií eliminuje problém s prorýsováním jutového podkladu a rovněž maskuje drobné nepřesnosti podkladu nebo tahy lepidla, což určitě ocení všichni naši zákazníci.

Přečtěte si:  Gerflor - vinylové podlahoviny v rolích s textilní podložkou

Výroba a vlastnosti

Ve výrobních procesech došlo k důležitým změnám. Hlavní změnou je nová povrchová úprava Neocare, která nahrazuje dosavadní LPX a PUR. Kromě výše uvedeného matného efektu nabízí především dokonalou odolnost vůči chemikáliím, čímž chrání materiál např. vůči agresivním saponátům a dezinfekcím. Proto i nesprávná údržba nemusí vyústit v poškození materiálu. Neocare není na bázi běžně používaného polyuretanu, proto umožňuje pro konzervativní uživatele i aplikaci ochranné emulze (tzv. pastování) i přesto, že ji materiál ošetřený Neocare nepotřebuje.

Upraven byl i poměr použitých přírodních surovin tvořících 98 % výrobku (lněný olej, dřevní moučka, pryskyřice, vápenec atd.), aby bylo dosaženo vyšší elasticity materiálu a aby více než 76 % produktu tvořily rychle obnovitelné přírodní suroviny.

Posun v enviromentální oblasti

Gerflor se jako přední světový výrobce dlouhodobě a intenzivně zabývá otázkou environmentální bezpečnosti a zodpovědnosti, a proto se nespokojuje pouze s problematikou primárních surovin, jejich obnovitelnosti, původu a zdravotní nezávadnosti. Gerflor používá při tvorbě svých produktů ucelený přístup, který zohledňuje tzv. celkový životní cyklus výrobku. Od prvotních surovin přes energetickou náročnost výroby, údržby až po finální recyklaci, až stávající výrobek doslouží.

Díky úpravám ve výrobních procesech se podařilo firmě Gerflor získat vysoce prestižní certifikát Carbon Neutral, který potvrzuje, že výroba přírodního linolea Gerflor DLW nezvyšuje produkci oxidu uhličitého na Zemi v rámci části životního cyklu výrobku od získání (růstu) surovin po konec výrobního procesu.

Přečtěte si:  Vila Tugendhat slaví 20. výročí od zápisu do seznamu Unesco i s podlahovinami z přírodního linolea

Dalším důležitým environmentálním certifikátem je tzv. Cradle to Cradle, konkrétně stříbrná úroveň potvrzující zaměření produktu na cirkulární ekonomiku, jejímž cílem je nulový odpad, kdy se výrobek na konci svého životního cyklu stává surovinou pro výrobu výrobku dalšího.

www.gerflor.cz

Share.

About Author

Comments are closed.