Jak tmelit velké problematické a barevné plochy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zvykli jsme si, že v klasických stavbách kancelářských budov bývalo vše bílé. Tato barva místnosti opticky zvětšovala a prosvětlovala, přičemž přidávala na intenzitě světla pronikajícího bohatě dimenzovanými okny. Jenže dnes se staví budovy, které mají místo oken celé prosklené fasády, kterými světlo proniká v celé ploše. Z pohledu pracovního prostředí je to přínosné. Jenže takový příval světla klade mnohem větší nárok na povrchovou úpravu a rovinnost dělicích konstrukcí, zpravidla sádrokartonových příček.

Zvenčí plošně nasvícená sádrokartonová příčka odhaluje sebemenší nerovnosti v řádech desetin milimetru. Protože u skleněných fasád chybí nadpraží i parapety, které by do jisté míry přerušily intenzivní světelný tok, nevytváří se tedy žádné stíny, a tak vnímání rovné plochy oku nic nebrání. Jenže taková plocha dokonale rovná není, protože její úprava je dílem ruční práce. Situaci mnohdy ztěžuje tmavě laděné barevné provedení příčky, které sice působí s jistým odstupem elegantním dojmem, ale o to je náročnější na kvalitu povrchové úpravy. Čím je barva tmavší, tím těžší je udržet dojem absolutní stejnoměrné hladkosti povrchu, na který svítí z boku ostré světlo. Proto realizace místností na jižní a západní straně bývá v těchto kancelářských budovách velkým oříškem.

Stupně kvality tmelení aneb kdy Q2 nestačí

Standardní tmelení sádrokartonové příčky – metoda Q2 – je v tomto případě nedostatečné, protože směrem po světle jsou vidět všechny rozdíly ve struktuře povrchu. Jasně rozeznatelný „chlupatý papír“ kontrastuje s vyblýskanými vytmelenými a přebroušenými spárami. Olej do ohně přileje nevhodná penetrace, která má zajistit sjednocení savosti povrchu podkladu. Nemluvě o případu, kdy by zpracovatel penetraci úplně opominul. Výsledek pak bývá žalostný. Knauf proto doporučuje v těchto případech použít penetrační nátěr Grundierung. Je čirý, takže je použitelný pod jakoukoli barvu a neředí se. Je připraven k okamžitému použití, takže se nedá pokazit přílišným, nebo naopak nedostatečným ředěním, kdy by dělal silnou vrstvu, nebo naopak stékal.

Přečtěte si:  Nivelační stěrky Knauf

Přijatelnější je Q3

Častěji se volí tmelení Q3 – tedy celoplošné zatažení pórů papíru a přetažení spár finální stěrkou v minimální vrstvě, u které podklad až místy prosvítá přes přebroušený celoplošný film. Toto tmelení se provádí disperzními finálními pastami, například Knauf Superfinish, Uniflott Finish, F plus nebo měkčími tmely typu Fill & Finish Light, případně Goldband Finish. Z uvedeného je patrné, že nabídka finálních stěrek Knauf je velice široká, přičemž rozdíly mezi tmely jsou v tvrdosti a s ní souvisí i snadnost broušení. Zatímco tvrdé finální pasty, jako je Uniflott Finish a Super Finish, se hodí spíše pro strojní broušení, měkké pasty, jako je Goldband Finish, jsou doporučené pro ruční broušení. Důvodem je riziko probroušení v celé tloušťce tmelu při strojním broušení. Je však třeba říci, že v technologickém předpisu výrobce je u způsobu tmelení na stupeň Q3 uvedeno, že nelze vyloučit stopy po zpracování. Což ale znamená, že pokud je plocha tmavá, pak může vypadat struktura povrchu v ostrém světle nestejnoměrná, a tudíž pro investora nevyhovující. Východiskem bývají následné lokální opravy takové stěny, kdy se určitá místa znovu přetmelí a přebrousí.

Jasné vítězství celoplošného tmelení Q4

Nejefektivnější metodou je celoplošné tmelení do stupně Q4. K tomu je určena disperzní nebo sádrová stěrka nanášená v tloušťce do 3 mm. Stěrky se roztahují širokými hladítky (šířka 1 m není nikterak výjimečná), přičemž disperzní materiál se brousí, ale sádrová stěrka se kletuje bez broušení, podobně jako sádrová omítka. Častější metodou je broušení, které je v konečném důsledku čistší. U této technologie je ale nutné před aplikací penetrace a následné malby celou broušenou plochu velmi pečlivě zbavit prachu. Dobrého výsledku se dosáhne vyluxováním povrchu. Pokud totiž na stěně zůstane prach, penetrace a malba prach srazí do hrudek a vytvoří se místa s hrubým povrchem a bublinami. Taková místa jsou v bočním světle dobře patrná a celá práce s tmelením Q4 ztrácí smysl.

Přečtěte si:  GRUNTiFARBA - bílá, která řeší všechno z gruntu!

Pro docílení dokonalého pohledového efektu a spokojenosti zákazníka je tedy vždy nutno celou vytmelenou plochu opatřit penetračním nátěrem KNAUF Grundierung. Spolehnutí se na různě ředěné penetrace pod barvu, případně naředěné barvy, nevede k dobrému výsledku zejména proto, že celá tmelená plocha má rozdílné absorpční schopnosti, odlišný měrný povrch, hladkost a strukturu, což je dáno papírovým kartonem použitého sádrokartonu, vyrovnávacím tmelem a finálním tmelem s různou formou povrchového vyhlazení a utažení. Spolehlivost penetrace KNAUF Grundierung ocení nakonec právě malíř, který bude mít rovnoměrně a stejnoměrně připravený podklad pro snadné malování, ať už válečkem nebo systémem airless…

Když už je vymalováno a není to úplně ono, na kvalitní disperzní barvy funguje perfektně finální tmel Knauf Uniflott Finish.

Milan Švůgr,
Knauf Praha, spol. s r. o.
www.knauf.cz

Share.

About Author

Comments are closed.