Novou dekorační techniku vzhledu spáleného dřeva vytvořil z přírodních materiálů malíř Jaromír Schovanec

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Malířskému řemeslu jsem se vyučil a dekoracím se věnuji od mládí. V naší rodině je již tradice dělat tak trochu do umění, otec byl malířem a restaurátorem a strýc působil v Paříži jako malíř obrazů a restaurátor,“ říká o základech své práce malíř Jaromír Schovanec.

V současné době se zaměřil na to, aby vytvořil něco nového a originálního, techniku, kterou momentálně nenabízí žádný výrobce dekoračních materiálů. Po dlouhém zkoušení vytvořil techniku imitující spálené dřevo. Vytváří se z přírodních materiálů na bázi vápenné, travertinové, homogenní pasty s obsahem vybraných mramorových zrn a křemičitých písků. Povrchová úprava se patinuje přírodními vosky. Její výhodou je dobrá paropropustnost i to, že zabraňuje vzniku plísní a bakterií.

„Na upravenou zeď, která musí být pevná a bezprašná, používám speciální odzkoušený podklad,“ popisuje svou techniku Jaromír Schovanec. „Nanáší se probarvené vrstvy materiálu a vytváří se kresba raznicí, kterou jsem si pro tuto techniku nechal vyrobit ve více variantách. Dalším krokem je provedení rozpraskání povrchu techniky vyhříváním.

Práce je časově a technicky náročná, ale v konečném výsledku vzniká efektní povrch s napodobeninou žárem spáleného dřeva. Splňuje vysoký komfort hygieny a bydlení, materiál a vosky jsou ekologické a šetrné k životnímu prostředí.

Také již několik let provádím techniku stromové kůry, s níž mám už několik hezkých realizací. Ale o tom někdy příště, tak jako o leptaných dekoracích rzí, realizacích barevných betonů nebo interiéru cukrárny ve starém vídeňském stylu.“

Přečtěte si:  Blokování barev - trend, který posouvá hranice

Jaromír Schovanec, VIA COLOR Czech, s.r.o., Kyjov
Foto: archiv J. Schovance

 

Share.

About Author

Comments are closed.