Suché podlahové systémy lehké, a přesto účinné

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zatímco ještě před pár lety se používaly suché podlahy téměř výhradně při sanaci dřevěných trámových stropů ve starých budovách, dnes se prvky suché podlahy prosazují stále více i v novostavbách. Kromě vlastností, jako je vysoká nosnost, která je srovnatelná s tradičními masivními podlahami, hraje důležitou roli i rychlé a finančně výhodné zpracování.

Ovšem jejich největší výhodou oproti běžným cementovým potěrům je suchá a rychlá montáž. Suché podlahové systémy do objektu nevnášejí prakticky žádnou vlhkost. Tím se u objektů, jako jsou dřevostavby, ale nejen ony, chrání konstrukce, zabraňuje se vlhnutí jinak suchých stavebních materiálů a následnému riziku tvoření poruch. Dále se docílí výrazného zkrácení doby výstavby.

Zatímco u konvenčních potěrů se musí počítat s dobou vyschnutí delší než čtyři týdny, kdy nesmí být podlaha zatěžována, lze po pokládce suché podlahy pokračovat v práci téměř bez odkladu. Podlahové prvky jsou ihned pochozí a bezprostředně po vytvrzení lepidla plně zatížitelné – okamžitě je možné položit požadovaný povrch (podlahové krytiny). K tomu účelu se za normálních teplot v místnosti počítá s dobou pouhých 24 hodin. Kromě toho lze suché podlahové prvky pokládat i při nízkých venkovních teplotách.

Také z hlediska oblastí použití mohou suché podlahy soutěžit s tradičními, masivními potěrovými systémy – v závislosti na skladbě systému je možné použít je v obytných domech přes kancelářské a školní místnosti až po prostory s velmi vysokými požadavky na zvukovou izolaci, jako jsou chodby v nemocnicích nebo prostory v kostelích a divadlech.

Přečtěte si:  PODLAHY Profi 2022/04

Výhodami jsou také relativně nízká hmotnost a nízká výška konstrukce, spolehlivá protipožární ochrana a účinná tepelná izolace. Možné je také použití podlahových prvků v kombinaci s podlahovým vytápěním – ať už teplovodním, anebo elektrickým. Do suchých podlah je možné přímo zaintegrovat sprchové vaničky.

SUCHÉ PODLAHOVÉ PRVKY FERMACELL® JSOU EFEKTIVNÍ ALTERNATIVOU OSB DESEK

V rámci kampaně „Nečekej na OSB, vyzkoušej fermacell®“ představuje společnost James Hardie Europe klíčové výhody a přednosti podlahových prvků fermacell® a celého systému. Pokud bychom zůstali u fotbalového motivu, použitého ve stejnojmenné kampani společnosti James Hardie Europe, tak proti OSB deskám, představujícím jednoho hráče nesehraného mužstva, nastupuje dokonale sehraný a vyspělý tým.

Zatímco podlahové prvky fermacell® jsou součástí uceleného systémového řešení od jednoho výrobce, OSB desky jsou jen jedněmi z mnoha desek, které podlaháři a další realizační firmy při instalaci podlahy potřebují.

„Podlahový systém fermacell® myslí na plánování a provádění systematicky. Proto řeší návrh skladby podlahy od začátku. Pro srovnání nerovností má různé vyrovnávací a tepelněizolační podsypy, pro řešení akustiky má k dispozici nakašírované prvky nebo speciální voštiny. Pro řešení vlhkých prostor cementovláknité podlahové prvky. Pro bezpečné a designové sprchy pak sprchové vaničky kompatibilní s podlahovým systémem. Dále pak myslí na zpracování, a proto má odladěný systém pro montáž (např. stahovací latě),“ říká Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák, vedoucí technického oddělení James Hardie Europe. „Našim zákazníkům nabízíme ucelený servis, od návrhu vhodného systému, kalkulace skladeb až po školení a konzultace na stavbě.“

Přečtěte si:  Z historie dřevěných podlah - od počátků k tovární výrobě, která začala psát moderní dějiny parket v polovině 20. století

Podlahové systémy fermacell® jsou na trhu symbolem vysoké pevnosti, suché a rychlé pokládky, systémového řešení a rozmanitosti nášlapných vrstev. To vše z nich dělá jedničku v suché výstavbě. Podlahové prvky fermacell® tak představují optimální řešení pro požární odolnost, tepelnou ochranu, akustiku a zdravé bydlení.

Kampaň upozorňuje i na další přednosti. Podlahové systémy fermacell® jsou ověřené a certifikované, odzkoušené jsou skladby v oblasti akustické ochrany a parametry vzduchové a kročejové neprůzvučnosti (rekonstrukce, rodinné domy, bytové domy, kanceláře, školy a další). Totéž platí i u požární bezpečnosti (REI 60 – RE 120) a zatížitelnosti (dle ČSN EN 1991-1-1).

Realizační firmy ocení snadnou manipulaci, ergonomicky přizpůsobenou šířku 500 mm (1500 × 500 mm), promyšlený systém (50mm stupňovitá polodrážka zaručuje pevné spojení) a systémové příslušenství a nářadí.

Podlahové prvky fermacell® Powerpanel TE jsou ideálním řešením pro všechny vlhké a mokré místnosti, jako jsou např. domácí a veřejné bazény, wellnessy, sauny a další oblasti. Skládají se ze dvou cementovláknitých desek fermacell® Powerpanel H2O o tl. 12,5 mm. Tento podlahový systém je doplněn o bezbariérové sprchové systémy: sprchové prvky fermacell® Powerpanel TE s odtokem do středu různých velikostí nebo liniové sprchové sety Powerpanel TE 2.0.

Výhodou je i univerzálnost podlahových systémů fermacell®. Jsou vhodné pro podlahové vytápěcí systémy elektrické nebo teplovodní, bez omezení na ně lze lepit velkoformátovou dlažbu a jiné krytiny – PVC, dlaždice z keramiky a přírodního kamene, parkety, laminát, koberce…

Přečtěte si:  Sametový vinyl Flotex Color hýří barvami

Podívejte se na video o přednostech suchých podlah fermacell®…

a na video, které srovnává suché podlahové systémy fermacell® s litými podlahami.

www.fermacell.cz

Share.

About Author

Comments are closed.