Upcyklace a recyklace je trendy! Designové podlahoviny mohou vzniknout i z odpadních materiálů.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedním z velkých trendů posledních let je recyklace, respektive upcyklace, přetváření dříve odpadových a nevyužívaných zbytkových materiálů pro nové produkty, ať již jde o zbytky surovin organických či umělých. V interiérech se týká tapet, obkladů stěn, nábytku, doplňků a samozřejmě i podlahovin.

Mogu

Jedná se o materiál založený na myceliu – vegetativní fázi hub. Jde o pěstování vybraných kmenů mycelia na předem připravených substrátech z agroprůmyslových zbytků. Na konci výrobního procesu se materiály mycelia inertizují pomalým sušením, aby se snížila spotřeba energie. Výsledné produkty jsou stabilní, bezpečné a trvanlivé a také biologicky rozložitelné. Z mogu se vyrábí například akustické panely nebo podlahová krytina.

Totomoxtle

Základem tohoto „dýhového“ materiálu jsou slupky mexické kukuřice. Totomoxtle se zaměřuje na obnovu tradičních zemědělských postupů v Mexiku a na vytvoření nového řemesla, které generuje příjem pro chudé zemědělce a podporuje zachování biologické rozmanitosti. Materiál je vhodný na čelní plochy nábytku, obklady stěn a dekorace.

Papilio – CYCLO

Tisíce nepotřebných duší z jízdních kol našly nové využití – recyklují se a vyrábí se z nich dnes již ikonické koberce CYCLO. Belgická značka Papilio je vyrábí v Indii. Duše z jízdních kol, které se získávají z místních půjčoven nebo cykloopraven, jsou rozřezány na úzké pásy, které se posléze vplétají do tkané struktury. Koberec je označen štítkem, který informuje o tom, že tento recyklovaný výrobek splňuje kritéria ekologické odpovědnosti. Při výrobě nejsou používány chemické přípravky. Koberec CYCLO patří ke klasice produktů z recyklovaných materiálů a za své kvality získal ocenění Red Dot Design Award.

Přečtěte si:  Když lazura již není řešením

Dlaždice z gumy

Gumová dlaždice Cosmopolitan 30 x 30 cm.

Především pro venkovní použití nebo na balkony a terasy jsou určeny dlaždice z recyklovaného gumového granulátu. Vyznačují se pružností, pevností, odolností proti poškození, nárazuvzdorností, nízkou hmotností a v neposlední řadě dlouhou životností. Jsou odolné proti nepřízni počasí i proti silným mrazům, takže mohou být venku celoročně.

Smile plastics

Jedná se o plošný materiál, jehož základní surovinou jsou plasty. Lze jej použít na nábytek, různé konstrukce, obložení i umělecké předměty. Každý kus je originál, protože komponenty jsou složeny ručně. Materiál je tvrdý, 100% vodotěsný, odolný proti hnilobě a povětrnostním vlivům. Lze jej strojově obrábět (vrtat, řezat, CNC), za tepla jej lze tvarovat a fixovat pomocí lepidel a kování.

Paperfloor

Je podlahová krytina navržená přímo pro použití na veletrzích. Tento materiál má totiž krátkou životnost, ale jeho předností je šetrnost k životnímu prostředí – je vyroben z papíru. Většina podlahových krytin je v podstatě nebezpečný odpad a po každém veletrhu vzniká obrovské množství takového odpadu. A tento produkt je řešením!

Palmový koberec

Tato podlahová krytina z vláken palmy Areca rostoucí v Indii se vyrábí tak, že se k sobě skládá materiál „palmleather“ vyvinutý nizozemským designérem Tjeerdem Veenhovenem. Listy palmy jsou sice křehké a suché, ale designér našel řešení, jak je změkčit a vytvořit pružný materiál.

Plasto-kamenné dlaždice

V moři plavou tuny plastového odpadu, které se působením přírodních vlivů a sil mění, mísí se s přírodními materiály a pomalu se z nich stává tvrdá hornina, tzv. plastiglomerát. Designérka Enis Akiev objevila způsob, jak dát plastovým obalům přírodní vzhled a jak využít jejich estetiku.

Přečtěte si:  Stále živý slovácký ornament se chystá na cestu do Ameriky

Organico

Jde o nový typ materiálu, který je vyroben z konopných vláken, proteinů, vápna a lepidla. Jeho předností je, že jej lze tvarovat a lisovat do různých podob. Lze do něj vrtat a různě jej strojově opracovávat. Je lehký, pevný, biologicky rozložitelný a odolný vůči vodě.

A to byl jen stručný výčet toho, co vše se dá z různých druhů surovin vyrobit a jak lze odpadu vdechnout život. Vše je otázkou i technologií, výrobních nákladů i kapacity. Kam se tyto materiály časem posunou, zda je budeme považovat za běžné nebo zda se do průmyslové výroby nedostanou, je otázka času a doufejme, že v budoucnu půjde rozumně zpracovat většina odpadů, které každý den vyprodukujeme.


JAB ANSTOETZ FLOORING – kolekce PATIO

Použité PET lahve patří k surovinám, které se proměňují v celou řadu „nových“ věcí – a patří k nim i koberce. Kolekce PATIO od společnosti JAB ANSTOETZ Flooring si vzala jako motto slova: „Moderní luxus a pohodlí nejsou neslučitelné s recyklací a udržitelností, právě naopak.“ Vytvořila kolekci s čistým jednoduchým designem pro vnitřní i venkovní použití z odolného materiálu z recyklovaného plastu, který je ale zároveň příjemně měkký. Je k dispozici v devíti trendových barvách a pěti dvoubarevných dekorech.

www.optimal-design.cz


Ing. Iva Bastlová, DiS.
Foto: archiv autorky a firem

Share.

About Author

Comments are closed.