Jak se mění fara v hostinec. Průnik starého s novým na velkoformátové keramické dlažbě

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jak proměnit objekt historické fary z přelomu 19. a 20. století v Loučné nad Desnou v příjemnou stylovou restauraci ukázali architekti Pavel Lazarov a Helena Flodrová ze studia Fandament Architects.

Nápadem, od kterého se odvíjel návrh projektu FARA hostinec, bylo zachování vnější skořápky domu. Nový vnitřní prostor vniká do domu bočními fasádami, které jsou obložené modřínovými latěmi pod úhlem 45°. Otvory jsou lemované bílými šambránami. Historizující vzhled podpořený čistotou bílé fasády zůstává. Nevýrazné černé logo z čelní uliční fasády napovídá, k čemu dům dnes slouží.

Průnik starého s novým začíná od jádra v interiéru. Nosné stěny jsou podepřené masivními ocelovými nosníky, které jsou v interiéru záměrně přiznané. Prostor v hlavní části nad barem je otevřený až do krovu. Přiznané konstrukční prvky se odkrývají ve své kráse. Kolem nově probouraných okenních ploch v bočních fasádách jsou vytvořeny sedací boxy. Volný průhled domem v podélném směru otevírá celý prostor hostince. Původní vstupní dveře byly zrenovovány a použity jako dveře na toalety. Nově umístěný krb v centrální části dispozice respektuje původní osovou souměrnost domu. V průběhu stavebních úprav bylo nutné zasáhnout i do střechy. Krov je nový, s odkazem na původní tradiční řemeslo. Vyřezávané prvky respektují, jak krov opravdu dřív vypadal.

Celý interiér dolaďují detaily v podobě použitých prvků nebo materiálů. Drátěné lustry s industriálním charakterem, tmavě modrá barva indigo na vlnitém štuku, bar obložený místní žulou, paroží nad krbem jako šperk. Provedené zásahy se snaží reflektovat místo i dobu svého vzniku.

Přečtěte si:  tilo SENSO - podlaha pro všechny smysly

Ve zbývajícím druhém podlaží vznikly tři apartmány s možností ubytování nejen pro hosty restaurace. Každý apartmán má své vlastní hygienické zázemí a kuchyňskou linku. Zvolený obklad v koupelnách odkazuje na porcelán zdobený tradičním cibulovým vzorem. Stejný obklad, jen jinak aplikovaný, je také za kuchyňskou linkou.

Podlahová krytina je z velkoformátové keramické dlažby z kolekce Sorrento (značka Archceram) o rozměru 1500 x 750 mm se vzorem betonu, aby působila co nejjednotnějším dojmem.

Součástí návrhu bylo i pojetí venkovních úprav kolem domu a zastřešení terasy. Ocelová konstrukce jako čistě nový prvek je přisazena k původní hmotě domu. Dřevěné žebrování z modřínových fošen po levé straně od hlavního vstupu odcloňuje od případných aut zásobování a parkování.

www.fandament.eu
Foto: Petr Soukup

Share.

About Author

Comments are closed.