Šlechtova restaurace ve Stromovce. Jaké podlahy má ve svých sálech slavná Šlechtovka?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na Šlechtovu restauraci v pražské Stromovce byl po mnoho desítek let smutný pohled. Chátrající budova, které dal zabrat režim po roce 1948, požáry i povodeň v roce 2002, se konečně dočkala svého znovuzrození. Hlavní etapa rekonstrukce, kterou prováděla společnost Pracom s.r.o., je dokončena a její součástí jsou i nádherně obnovené interiéry včetně podlah, které realizovala Dřevovýroba Podzimek.

„Šlechtovka“ kolem roku 1900.

Šlechtova restaurace, zkráceně Šlechtovka, původně Dvorana či Dolní letohrádek, stojí v pražské Stromovce na břehu bývalého, nově upraveného rybníka. V její blízkosti vyúsťuje Rudolfova štola. Je součástí komplexu Místodržitelského letohrádku a Královské obory chráněného jako kulturní památka České republiky.

Historie Šlechtovy restaurace se začala psát na konci 17. století. V tehdejší Královské lovecké oboře, dnes známé jako Stromovka, byl v letech 1689–1692 tento objekt postaven hrabětem Kryštofem Františkem Vratislavem z Mitrovic pro rakouského císaře Leopolda I. jako lovecký letohrádek. V dalších staletích však sloužil mnoha různým účelům. Když se obora v první polovině 18. století stala vojenským ležením, škody utrpěl i letohrádek. Později byl již poničený objekt dokonce využíván jako sklad obilí a sena.

Přestavba v polovině 19. století mu dala podobu, jakou přibližně známe dnes. V roce 1883 zde otevřel restauraci Václav Šlechta a jeho rodina ji provozovala až do začátku 2. světové války. Po válce byla restaurace ještě částečně v provozu, ale objekt chátral a nakonec byl uzavřen. Poté ho poničily dva požáry a v roce 2002 povodeň.

Přečtěte si:  Vliv plísní na lidský organismus. Příčiny růstu plísní v interiérech.

Kompletní rekonstrukce stavby byla započata v roce 2017 a nyní je dokončena její hlavní fáze, které zahrnuje také interiéry včetně podlah. Ty realizovala Dřevovýroba Podzimek: v hlavním sále Šlechtovy restaurace byly položeny masivní dubové čtverce, spárořezem nejblíže podobné vídeňskému kříži, rozměru 1275 x 1275 mm. Čtverce jsou řešeny ve dvou odstínech – tmavý kříž a světlé trojúhelníky. Dvoubarevnost zajišťuje tvrdý voskový olej. Dále byly masivní dřevěné prvky pokládány ve foyer a jeho zázemí. V obou místnostech byla navržena dubová prkna šířky 200 mm, se spárořezem „ušitým“ přímo pro danou místnost, bordury ve tmavém a středové pásy ve světlém provedení. Poslední místností této etapy je prostor zkušebny ve třetím patře, kde byly položeny dubové vlysy ve standardní kvalitě na stromeček a s povrchovou úpravou zátěžovým olejem Pallmann Magic Oil.

Druhá etapa této stavby je v přípravě, dokončení bude zahrnovat například zázemí restaurace, aby objekt dostál svému jménu a tradici a mohl se opět stát magnetem pro návštěvníky zelené oázy uprostřed Prahy – obory Stromovka.

www.drevovyroba-podzimek.cz
Foto: Dřevovýroba Podzimek

Share.

About Author

Comments are closed.