Chladný Stockholm to v metru rozpálil

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spíš než chladný sever mě k cestování vždy láká jih, ve Stockholmu jsem nikdy nebyla. Určitě by to ale stálo za to a jedním z mimořádně zajímavých míst k návštěvě by jistě bylo stockholmské metro, jehož stanice jsou originální svojí výmalbou a interiérem odkazujícím na vikinské jeskyně.

Modrá linie metra nyní ponese i českou stopu. Její prodloužení do obce Järfälla totiž vybuduje česká společnost Subterra.

„Že si nás švédský investor vybral na tak velkou část rozšíření metra, to považuji za zcela mimořádný úspěch nejen pro naši společnost, ale i celou Skupinu Metrostav a české podzemní stavebnictví vůbec. Vzhledem k rozsahu a náročnosti projektu počítáme se zapojením kapacit mateřské společnosti Metrostav a věříme, že s přispěním našich švédských partnerů se společné dílo podaří,“ řekl o zakázce Ondřej Fuchs, generální ředitel společnosti Subterra.

Nahrubo opracované a betonem stabilizované stěny stanic jsou pro severské země typické, podobně jsou technicky zpracovány například silniční tunely v Norsku. Za zrodem výtvarného řešení metra ve Stockholmu, jež bývá nazýváno nejdelší galerií na světě, stály již koncem 50. let 20. století švédské malířky Siri Derkert a Vera Nilsson. Umístění uměleckých děl vzbudilo veliký ohlas, a tak se pokračovalo ve stejném stylu i v dalších stanicích. Do současnosti se na podobě devadesáti z celkových sta stanic podílelo více než sto padesát umělců.

Jana Komárková
Foto: město Stockholm, odbor dopravy
www.sll.se

Přečtěte si:  Dřevěné podlahy na zámku Lednice vznikly za přispění bratří Thonetů
Share.

About Author

Comments are closed.