Dívky v bikinách, slavná mozaika je součástí velkolepé výzdoby římské vily na Sicílii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už při příletu na letiště v Catanii vítají návštěvníky Sicílie billboardy s fotografiemi největších architektonických a historických památek ostrova. K nim patří i slavná mozaika nazývaná Dívky v bikinách, kterou najdete v sicilském vnitrozemí, ve Ville Romana del Casale. Stavba byla v roce 1997 zapsána na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Římská vila s nejrozsáhlejšími mozaikami na světě

Římská Villa Romana del Casale nedaleko města Piazza Armerina se pyšní nejbohatší a nejrozsáhlejší mozaikovou výzdobou na světě. V polovině 19. století ji objevil archeolog Vinicio Gentile, který prováděl vykopávky poblíž města Piazza Armerina a našel zbytky sloupů a zdí z období starého Říma. V té chvíli netušil, že jde o památku, která nemá obdoby a která svojí zachovalostí předčila i domy z Pompejí. I osud měla podobný, jen za jejím zánikem nestál výbuch Etny, ale zcela obyčejný sesuv půdy z úpatí nedaleké hory Mangone.

Villa Romana del Casale byla postavena na přelomu 3. a 4. století našeho letopočtu, pravděpodobně jako venkovské sídlo římských císařů. Jde o komplex budov o několika úrovních umístěný na úpatí hory ve svahu, s padesáti místnostmi spojenými chodbami, atriem, zahradami i lázněmi s teplou vodou. Voda se rozváděla nejen do lázní, koupelen a kašen, ale i do luxusně vybavených toalet. Podlahy prakticky všech místností i venkovních ploch tvoří mozaiky, kterých je celkem neuvěřitelných tři a půl tisíce metrů čtverečních.

Unikátní mozaiky zobrazující každodenní život

Jak použité techniky, tak zobrazené motivy naznačují, že se pravděpodobně jedná o díla severoafrických umělců, nejspíš z Tunisu. Ti při práci použili dva druhy kamínků – miniaturní pro zobrazení lidských postav a zvířat (těm se říká opus vermiculatum), větší pro geometrické obrazce na pozadí (opus tesselatum). Tento velkolepý soubor mozaik nabízí unikátní pohled do každodenního i dvorského života místních obyvatel. V lázních jsou například zobrazeni maséři s konvicemi s oleji, lazebníci, chlapci podávající ručníky, jinde různí řemeslníci a rybáři zachycení při práci, lovci divokých zvířat v Africe a přeprava slonů či lvů loděmi na gladiátorské hry a nechybí samozřejmě ani nejrůznější mytologické motivy.

Přečtěte si:  O keramických obkladech více než sto let starých – 3. díl

Nejproslulejší mozaiky zobrazují mladé ženy, které cvičí s činkami, s míčem nebo běhají. Oblečené jsou přitom velmi spoře, se zdá, že ideálem ženské krásy byly tehdy dlouhé štíhlé nohy, dlouhé vlasy a malá ňadra. Ženy tento úbor nosily jen pro sportovní účely, které bychom dnes označili jako atletické, nikoliv na koupání.

Zdi vily byly ve své době pokryty freskami, které se ale dochovaly jen v malé míře. Nad celým komplexem je postavena lehká stavba ze dřeva, která dokresluje chybějící místa a dává představu o tom, jak celý komplex vypadal ve své monumentálnosti v dobách své největší slávy. Z pobřeží je to výlet prakticky na celý den, ale pokud jsou mozaiky téma, které vás zajímá, určitě se vyplatí sem jet, autem nebo i místním autobusem, kterým to z Catanie trvá necelé dvě hodiny.

Jana Komárková
Foto: autorka

Share.

About Author

Comments are closed.